Amerika holttestet tesz a cigisdobozra: egyre sokkolóbb minden kampány

Boncolás után összevarrt testet és inkubátorban küzdő bébit is bevetnek az amerikaiak a dohányzás ellen. Jövő ősztől durvítanak.

Kedden mutatta be az Egyesült Államok kormánya azokat a képeket, melyeket jövő ősztől az összes cigarettásdobozon és reklámban kötelezően el kell helyezni. Ezek között élettelen testet, sebhelyes szájat és feketére színeződött tüdőt is találunk majd. Az elmúlt 25 évben ez a legkeményebb változtatás, bár Európában sem tétlenkednek az aktivisták.

Egy a sorozatból: boncolás utáni holttest

A nyilvánvalóan boncolás után öszevarrt halott test képe arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az Államokban naponta 1200 ember hal meg a dohányzás következtében. Persze ez bőven becsült szám lehet, hiszen nehéz eldönteni, hogy a halál pontos okához mennyiben vezetett a rossz szokás. Ugyanakkor badarság lenne tagadni, hogy a dohányzás nagyban hozzájárul nem csak a tüdőrák, de más daganatos betegségek kialakulásához is, nem mellesleg roppant kártékony a szív- és érrendszerre, és különösen veszélyes a megszületendő magzatra nézve. A dohányzás nem egészséges, nem kell túlragozni. Az új kampány a terhes nőkre is koncentrál, mert úgy tűnik, a nehéz családi háttérrel küzdő tinédzserek nem látják a dohányzás valós veszélyeit, így egy a túlélésért az inkubátorban küzdő bébi képe is a sorozatba került. A direkt sokkoló képek a jövőben a cigarettás dobozok 50%-át, a hirdetések 20%-át foglalják majd el.

Az Európai Unióban

Az EU-ban minden cigisdobozon azonos formátumban és betűméretben kell feltüntetni a figyelmeztető üzeneteket. Konkrétan fekete Helvetica betűtípussal, fehér háttérrel, vastag fekete keretben kell üzenni a fogyasztónak. Olyan államokban, ahol több nyelv is hivatalos, minden nyelven feltüntetik a figyelmeztetést, de a hivatalosan nem is uniós tagállam státuszú Svájcban is németül, franciául és olaszul is szembesülünk káros szenvedélyünk lehetséges következményeivel. Az már a tagállamokra van bízva, hogy hogyan oldják ezt meg. (Megoldják.) Minden egyes dobozon fel kell tüntetni a nikotin-, kátrány, és szén-monoxid tartalmat is, ez megkönnyíti azoknak az eligazodást, akik bár letenni nem tudták a cigarettát, minimalizálnák a káros hatásait. Hogy ezek mennyire találnak célba, arról itt találunk (két lájkos) infót.

A Magyarországon feltüntetett feliratok

A dohányzás halált okozhat.

  • A dohányosok korábban halnak.
  • A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz.
  • A dohányzás halálos tüdőrákot okoz.
  • A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét.
  • Védje a gyermekeket: ne tegye ki őket a dohányfüst belélegzése veszélyének. (
  • Az orvosok és a gyógyszerészek segíthetnek a leszokásban.
  • A dohányzásról nagyon nehéz leszokni, ezért ne szokjon rá.
  • A dohányzás abbahagyása csökkenti a halálos szív- és tüdőbetegségek kockázatát.
  • A dohányzás lassú és fájdalmas halálhoz vezet.
  • Kérjen segítséget a leszokáshoz, kérdezze meg háziorvosát/gyógyszerészét.
  • A dohányzás lassíthatja a vér áramlását, és impotenciát okozhat.
  • A dohányzás öregíti a bőrt.
  • A dohányzás károsítja a spermákat és gyengíti a megtermékenyítő képességet.
  • A füst benzolt, nitrozamint, formaldehidet és hidrogén-cianidot tartalmaz.

Roken is dodelijk

A hollandok így írják a dobozra, hogy a dohányzás öl. Ennél sokkal szélesebb körű intézkedés volt, amikor elvettél a light, ultra light, mild elnevezéseket, melyeket félreérthetőnek tartottak. Így lett a Marlboro Lights Marlboro Gold, az ultra lights pedig silver. Mert a light szó és a doboz pasztell színe túl kedvesnek tűnt. Főleg a női fogyasztók miatt tartották aggályosnak az amerikai szervek az elnevezéseket - ezeket az irányelveket végül az EU-ban is alkalmazták.

Eredmények?

A hivatalos adatok még nem megbízhatók, de úgy tűnik, egyedül a cigaretta drasztikus áremelése jelenthet komoly visszatartó erőt. Az Egyesült Királyságban például viszonylag gyorsan terjedt el a jóval olcsóbb sodort cigaretta, melyet viszont melós elkészíteni, és végül a nem megszállott dohányosok azt is abbahagyták. Hogy Magyarországon, ahol bár európai és amerikai viszonylatban olcsó a cigi, mennyire lehet hatásos a drasztikus áremelés vagy a dohányzás tiltása vendéglátóipari egységekben, még a jövő zenéje.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek