Tippek nátha ellen: Ne bízz a vitaminkészítményekben!

Mert a szintetikus vitaminnal csak az a baj, hogy épp magát a vitamint működtető enzimek hiányoznak belőle. Ha már nem tudunk minden vitamint zöldség és gyümölcs formában bejuttatni szervezetünkbe, akkor legalább válasszunk olyat, amely természetes növényi kivonatokat és teljes vitamin-komplexeket tartalmaz.

Fotó: René Erhardt
Fotó: René Erhardt

Vitamin-túladagolás

A túlzott vitaminbevitel ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány. Az A-vitamin krónikus túladagolása esetén például étvágytalanság, hajhullás, a nyálkahártyák kiszáradása, az ajkak bőrének kiszáradása, fejfájás, álmatlanság, vérszegénység, csont- és ízületi fájdalom, hasmenés, hámló bőr jelentkezik. Súlyos formában májbetegség, súlyos idegrendszeri eltérések is jellemzőek.

Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert bizonyára érdekelne az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének.

Az egyik fontos tényező, hogy a szintetikus vitamin sosem képes teljes mértékben betölteni ugyanazt a szerepet, mint a természetes vitamin. Emellett a szintetikus vitaminok csökkentik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben, és a vesét is megterhelik.

A vitaminok működéséhez azonban nem csupán magára a vitamin-molekulára van szükség, hanem mellette enzimekre, koenzimekre és ún. kofaktorokra. Ezek a természetes vitaminforrásokban mind megtalálhatóak, de a szintetikus formulákban már nem.

A szintetikus vitamin szervezetünkből von el értékes faktorokat

C-vitamin

A napi minimális C-vitamin szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut. (A skorbut főleg a tengerészek betegsége volt, amely az egyoldalú, nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem tartalmazó táplálkozás miatt alakult ki.) Betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani. Influenzajárvány esetén el lehet kezdeni C-vitamint szedni, vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé. A C-vitamin vízben oldódik, a többi vitaminnal ellentétben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni.

Vegyük az egyik legismertebb vitamin, a C-vitamin példáját! Ha C-vitamint vásárolunk valahol, leggyakrabban összetevőként csak maga az aszkorbinsav van feltüntetve. Ez nem egyenlő a természetben előforduló C-vitaminnal.

Ha zöldség vagy gyümölcs formájában kerül a szervezetbe a vitamin, akkor nem csupán az aszkorbinsavat juttatjuk be, hanem mellette számos egyéb faktort is, például: bioflavonoidokat, K-, P-, J-faktort, aszkorbinogént, vagyis egyéb, a szervezet számára hasznos tápanyagokat is.

Tehát szintetikus C-vitamin fogyasztásakor a szervezet a hasznosulás érdekében a többi komponenst a testszövetekből vonja el. A felhasználásra nem kerülő aszkorbinsav a vizelettel távozik. A C-vitaminhoz hasonlóan a többi vitamin hasznosulásához is egyéb faktorok szükségesek.

Ezen túl a különböző vitaminok és ásványi anyagok bonyolult kölcsönhatásban állnak egymással. Például rézre van szükség a C-vitamin hasznosulásához és szeléniumra az E-vitamin működéséhez. A szintetikus vitaminok fogyasztásakor erre a tényezőre nem is fordítunk figyelmet.

A legjobb 8 módszer nátha ellen

A természetes kúrák hívei kedvéért nemrég összegyűjtöttük a legjobb náthaellenes módszereket.

1. Izzadás

2. Csodatévő füvek

3. Hagyma és fokhagyma

4. Gyömbérkúra

5. Retek

6. Növényi kivonatok, cseppek

7. Illóolajok

8. Tömény szesz

A teljes vitaminkomplexek

A természet úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a vitaminforrásokban a vitamin működéséhez szükséges ásványi anyag is megtalálható bennük.

Léteznek azonban olyan készítmények, melyek természetes növényi kivonatokat és teljes vitamin-komplexeket tartalmaznak, a mesterséges készítményekkel szemben inkább ezek fogyasztása ajánlott.

Ahogy az összes, úgy a C-vitamin is lehetőleg természetes formában fogyasztva kerüljön a szervezetbe, így tudja hatását a legoptimálisabban kifejteni, és ebben az esetben nem kell számolni a nagy dózisú mesterséges vitamin okozta káros következményekkel.

Természetesen véd, szintetikus formában daganatot okozhat

Amerikai tudósok 70 ezer ember bevonásával végeztek a vitaminok hatásaira irányuló vizsgálatot. Kiderült, hogy azoknál, akik közepes dózisban fogyasztottak 10 éven keresztül E-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítőket, a tüdőrák kisebb mértékben alakult ki az átlagnépességhez képest, viszont azoknál, akik emelt dózisban fogyasztották 10 éven keresztül az E-vitamin tablettákat, emelkedett a tüdőrák kialakulásának rizikója. A vizsgálatot végző egyik orvos szerint ezzel ellentétben a természetes E-vitamin esetében kifejezett tumorvédő hatás figyelhető meg.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek