EGÉSZSÉG

A 8 legjobb természetes módszer nátha ellen

2011. január 3., hétfő 14:19

A kakukkfű, a retek, a gyömbér és a fokhagyma mind óriási csapást tud mérni a náthára, és egyik-másik afrodiziákumnak sem utolsó. A pálinka gyógyhatásait már irodalmi művek sora is megörökítette. Összegyűjtöttük a legjobb gyógymódokat. Bónusz bölcselet egy tájcsi mestertől a megfázás megelőzésére.

Ahogy a White Stripes sem, én sem hiszek a gyógyszerekben, legalábbis egy egyszerű náthával vagy influenzával szeretek magam megbírkózni, némi természetes segítséget alkalmazva. Így vannak ezzel ismerőseim, barátaim is, így az alábbiakban álljon rövid gyűjtésem a garantáltan kibróbált módszerekről és csodaturmixokról:

Hozzáállás: a test elengedi magát

Kezdjük az elején. Az ember mentális attitűdje roppant sokat számít, mint az élet minden területén, úgy a betegségnél is. A megelőzésnél is van szerepe, tájcsi mesterem egyszer kifejtette, hogy ha fejben felvértezzük magunkat, és úgy megyünk a hidegbe, kisebb az esélye a megfázásnak, mintha már eleve „fázva” állunk neki egy hosszú sétának, kinti edzésnek, stb.

Ha ez valakinek túl ezoterikus, gondoljunk csak arra, mennyien szoktak lebetegedni a szabadságukon. Amikor „szabad” testünk elengedi magát, igenis számít hogyan állunk hozzá. És ha már gyengélkedünk, meg kell adni az időt magunknak és immunrendszerünknek, hogy elbánjon a kórral.

Sok gyógyszer éppen ezért lehet káros: a tüneteket elnyomja, hogy működhessen tovább a gépezet, és nem kezeli. Igenis pihenni kell, egy-két nap szabadság sokkal jobb, mint két hét lábon kihordás. Kíméljük tehát magunkat, ne hősködjünk, legjobb, ha ápoló is akad, az egyetlen veszélyforrás csak az lehet, ha a kellemes körülmények miatt rákapunk a betegeskedésre.

1. Izzadás mindenekfelett

Egyszerűen elkötelezett híve vagyok, és nem egyedül, egyes dél-amerikai indián törzsek szinte minden nyavalyára ezt használják, persze egy szertartás keretén belül. Meg is osztom kedves barátnőm házi izzasztó ceremóniáját.

A menetrend: nagy mennyiségű gyógyteával beülünk egy kád forró vízbe, és míg a teát elkortyoljuk, lelkesen izzadunk. Az előre bekészített pizsamába bújva az ágy felé tartunk egyenest, ahol egy csésze fokhagymás mézes oldatot magunkba döntünk, jól betakarózunk, és izzadunk tovább másnap délelőttig (a délelőtt azért fontos, hogy kialudjuk magunkat, nem ám másnap rohanni tovább). Nos, ennek egyszerűbb, és szintén kipróbált verziója a forró fürdő+tea kombó, ez egy kis hétköznapi tisztulásnak is megteszi. Hasonló okokból mennek sokan fürdőbe vagy szaunába ilyenkor, és hadd idézzem számtalan nép hagyományát, ami az izzadás jótékony hatására épül, de ne feledjük emellett a szokásosnál bőségesebb folyadékbevitelt.

Fotó: Gintel Gee
Fotó: Gintel Gee

2. Csodatévő füvek

Következzen másik vesszőparipám, a gyógyfüvek használata. Megfázás, influenza esetén a kamilla, kakukkfű, hársfa kiemelten ajánlott, (s a bazsalikom is, az ízéről nem is beszélve) a menta és a zsálya inkább légutat tisztít, általános immunerősítő hatása miatt pedig a bíbor kasvirág- s ezeket természetesen keverni is jó.

Talán mindenki el tud képzelni egy kakukkfű-bazsalikom- hársfa-menta keveréket, Az illata mesés, ettől az élménytől már az első korty előtt kezdődhet a gyógyulás. Hobbi-vajákos ismerősöm hatékony -és „zöld”, hiszen a füveket többszörösen használja- kúrája ismert elemeket ötvöz: kezdjük egy kanál mézzel, ez csillapítja a köhögést, a vitamin-és ásványianyag-tartalmáról nem is beszélve, eztán igyunk teát, majd ugyanezekből a füvekből készített forrázat fölött gőzöljünk, s végül még a kádba is beszórhatjuk őket.

Van aki csak mocsárfürdőnek hívja a sok növényből elkészített tömény oldat és a fürdővíz találkozását, a lényeg azonban az, hogy így bőrön át is hatnak, és be is lélegezzük őket- mindenképpen ajánlom.

3. Hagyományos hagyma-fokhagyma

Nos, a fokhagyma előnyeit nem kell ecsetelni, személy szerint sosem értettem a vámpírokat és a fanyalgókat, sőt szeretem egy kapcsolat elején biztosítani a hagymaélvezethez való jogaim. Az egyik alap fogyasztási mód az egy evőkanál méz és egy gerezd fokhagyma (felaprítva) keveréke, amit fél óra békén hagyás után bátran nyelhetünk.

Fotó: Bart
Fotó: Bart

Továbbfejlesztett változat az egy fej hagyma, több gerezd foki felaprítása, és éjszakára mézben áztatása, majd az egész katyvasz reggeli elfogyasztása. A vöröshagyma héja sem megvetendő, ezt leforrázzuk, áztatjuk, s mézzel-citrommal ízesítve kortyoljuk el. S hogy egy meghökkentőbb trükköt is ajánljak, ki próbálta már a fél fej vöröshagymát zokniba bújtatva, lábra húzva alvótársként? Nos így is hat.

4. A szexi gyömbér

A gyömbér állítólag a nőkre kimondottan jó hatással van, afrodiziákum hírében is áll. Madamme du Barry, a szép karriert befutott kurtizán is előszeretettel alkalmazta, ahogy portugál rabszolgatartók is a gyömbér segítségével próbálták biztosítani rabszolgáik utánpótlását. Ha megelégszünk a nátha leigázásával, készíthetünk belőle egyszerű teát, és közben elmélkedjünk európai történelmünk erőszakos mivoltán. Vagy, hogy itt is szerepeljen szokatlan módszer, a gyömbéres lábfürdő, és a bedörzsöléses módszer is bevált már kedves (fiú) barátomnak.

5. Retek - büdös vitaminbomba

Amellett, hogy szép magyar szó, a feketereteknek amilyen erős az íze és a szaga, annyira gazdag C-vitaminban. Lábadozó levertségem egy szempillantás alatt tüntette el a következő, az esetleg kellemetlen ízt-és szagot is kivédő elkészítési mód: egy nagyobb retek tetejébe vágjunk egy kis mélyedést, ebbe töltsünk mézet, s pár óra után igyuk meg a híg levet, amit a méz a retekből kioldott. De készíthetünk salátát is, főleg ha szeretjük az erős ízeket: a retek lereszelve, némi mustárral és tejföllel vagy majonézzel elkeverve, éjszakára hűtőben összeéretve, hasonlóan jótékony hatású.

6. Cseppek-nedvek

És ha már költeni akarunk, továbbra se a gyógyszereket, hanem a növényi kivonatokat részesítsük előnyben: a bíbor kasvirág, azaz echinácia mind megelőzésként, mint kúraként jót tesz. A ginseng-ampullák szintén kisegítenek a bajban- és most a libidóra gyakorolt hatását ki is hagynám-, egy csomagnyi elegendő egy tíznapos kúrára. Szintén sokoldalú és nagyon egészséges a homoktövis, kár, hogy olyan drága, de ez is nem egyszer rendbe tett, szép dolog egy növénytől órákig pörögni.

Fotó: Sarah Gilbert
Fotó: Sarah Gilbert

7. Illóolajak-igen, ők is

Sokan nem gondolnák, de az illóolajak is hatékonyak lehetnek a betegség megelőzésénél és kezelésénél, aromaterápiával foglalkozó ismerősöm kimondottan a teafa-olajat ajánlotta. Tisztító és vírusölő hatású, az aromalámpában és fürdővízben egyaránt. De jöhet még az eukaliptusz és a menta is, ezek is tisztítják a légutakat, a gyömbér, a grapefruit, a rozmaring pedig energetizál.

8. Pia - elvégre magyarok vagyunk

Nemcsak elterjedt, de orvosilag is igazolt a pálinka gyógyító hatása, ezt sok helyütt 2-4 cl mennyiségben, felmelegítve, majd mézzel elkeverve javasolják. Empirikusan igazolt azonban az ennél nagyobb mennyiség fogyasztása is, amit kövessen tánc, és egy kiadós alvás- ám lehet, így több szabadnapot kell majd kivenni. Hogy közöljek egy kissé ínyencebb receptet is, vendéglátós barátom ajánlásával: 4cl Captain Morgan Spicy rumot keverjünk el egy fél lime levével, mézzel és forró vízzel- „üt és hat”.

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

A citrom szégyellje magát: a homoktövis az igazi C-vitaminbomba - 2011.09.25.
A homoktövis szinte már csodanövény, csak rosszabb a pr-ja, mint az aloe verának. A megfázástól a hajhullásig mindenre jó, főleg ha a lehető legfrissebben használod.

KOMMENTEK

 • 2011.01.03 15:31:24frogurt

  "ha fejben felvértezzük magunkat, és úgy megyünk a hidegbe, kisebb az esélye a megfázásnak"

  Az influenzát, náthát vírus okozza, nem a hideg. Vírus ellen hogy véd a fejben felvértezés?

 • 2011.01.03 15:33:53magyar bucó

  A "szabadság betegség" nem azért van, mert akkor ráérünk, hanem, mert olyankor elutazunk és új, eddig ismeretlen kórokozókkal találkozunk.

 • 2011.01.03 16:34:22phaszfej

  frog: lélek

 • 2011.01.03 17:22:25fagzal

  Az orvostudomány rövid története: - Fáj a torkom! Válasz:

  Kr.e. 2000 - Tessék, edd meg ezt a gyökeret!
  Kr.u. 1000 - Az a gyökér pogány dolog, mondj el egy imát!
  Kr.u. 1850 - Az ima babonaság, idd meg ezt az elixírt!
  Kr.u. 1940 - Az elixír kígyóolaj, nem tesz jót, nyeld le ezt a pirulát!
  Kr.u. 1985 - Az a pirula hatástalan, vedd be ezt az antibiotikumot!
  Kr.u. 2000 - Az antibiotikum nem természetes, nesze edd meg ezt a gyökeret...

 • 2011.01.03 17:55:49Chessterfield

  A legjobb megoldást meg se említettétek: C-vitamin! De nem ám narancsból, meg ilyenekből! Abból nem bírsz megenni annyit, h napi 8-10 gramm(!) C-vitaminhoz juss.

  Márpedig megfázás ellen annyi kell. Aki nem hiszi, próbálja ki, garantálom, hogy 1-2 nap alatt elmúlik a megfázása!

 • 2011.01.03 18:05:26_A_ Közbiztonság Szilárd

  Chessterfield:
  Ugye tudod, hogy ez marhaság?
  Egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükséglete nagyjából 700 mg. A többit kipisiled. Sőt, a túl sok C-vitamin károsítja pl. a vesét, májat stb.

  Szóval ha csak hülye tanácsaid vannak, akkor inkább tarts meg őket magadnak.

 • 2011.01.03 19:29:35Kakusztánia

  Nátha ellen legjobb, ha az ember nem tömegközlekedik, nem jár emberek közé, hanem otthon kuksol a négy fal közt.

 • 2011.01.03 23:59:39privateer

  tájcsi? jézusom.... ez már szúrja a szemem.
  Thai-chi vagy Tai-chi.

  Kérem hogy ezt javítsa már ki a cikk írója. Több komolyságot ehhez a témához.

  Köszi.

 • 2011.01.04 02:48:55FAQlyás Menyét

  @privater: Már miért lenne marhaság? A tai-chi a kínai jelek ANGOL fonetika szerint való átírása. Magyarul írt szövegbe meg nyilvánvaló, hogy magyar kiejtés szerint HELYES írni.

 • 2011.01.07 20:15:36antiszociális exlúzer

  _A_ Közbiztonság Szilárd

  "Sőt, a túl sok C-vitamin károsítja pl. a vesét, májat stb."

  De nem három nap alatt.

  Hogy mennyi az annyi, abban pedig még mindig nem egyezett meg az orvostársadalom.

 • 2014.10.01 17:03:21szimre1976

  _A_ Közbiztonság Szilárd: A C vitamin szint kb. napi 3000 mg bevételig növekszik a vérben és csak akkor áll be az egyensúlyi szint. Addig is pisilsz ki belőle, de nem annyit, mint amennyit beviszel. ez olyan mint egy lyukas lábos, amibe folyamatosan engeded a vizet. 3 törzs ill. faj van, aki szervezeten belül nem tudja szintetizálni a C vitamint: az ember, az emberszabású majmok és a tengeri malac. Minden más lény saját szükségletét elő tudja állítani, napi több ezer mg-ot is akár.

 • 2015.09.15 17:16:59Ilona Molnár Vera

  Eddig azt gondoltam, hogy az 1000 mg C-vitamin tényleg hasznos. A neten több ellentmondó hírt találtam, hogy mennyit is kellene fogyasztani. Egy hasznos összefoglaló itt:
  [link]
  Senkinek nem jut eszébe az eszkimó, aki se zöldséget se gyümölcsöt nem fogyaszt. Vajon Ő mennyi C-vitamint eszik meg egy nap?
  Téves az a híresztelés miszerint a több 1000 mg C-vitamin szükséges a szervezetünknek. Főleg akkor megy el a kedvünk, ha megtudjuk, hogy egy génmódosított baktériummal állítják elő.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta