A 13 legismertebb fogyasztó terápia egy része kamu

Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az akupunktúra, vagy az akupresszúra hatékony fogyasztó terápia lenne. A homeopátia már többeknél működött. Egy brit életmód tanulmányban összegezték a 13 legismertebb testsúlycsökkentő terápiát és azok hatásait.

Az elhízás problémájával foglalkozó The International Journal of Obesity című folyóiratban Pittler és Ernst (Exeter, illetve Plymouth University, Egyesült Királyság) a kiegészítő testsúlycsökkentő terápiák eredményeit összefoglaló tanulmánya alapján a legismertebb terápiákat összegezte a Nestlé Életmód Iránytű.

Itt az is olvasható, hogy ezek milyen hatékonysággal bírnak.

1. Akupunktúra / akupresszúra

Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy ezen technikák bármelyike hatékony lenne a testsúly csökkentésében.

2. Ajurvédikus készítmények

Azok a páciensek, akik ajurvédikus indiai gyógynövénykészítményeket (pl.Triphala guggul) fogyasztottak, testsúlycsökkenést értek el, amely a placebót szedő csoporthoz viszonyítva is egyértelmű volt.

3. Kitozán

A kitozánt rákok kitinpáncéljából nyerik ki. A zsírok felszívódását csökkentő készítményként ajánlják. A metaelemzések alapján a kitozán testsúlycsökkentő hatását nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, emellett a páciensek gyakran olyan negatív mellékhatásokról számoltak be, mint a székrekedés és a szélgörcsök.

4. Króm-pikolinát

Megvizsgálták, hogy a króm milyen hatással van a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserére. A króm-pikolináttal végzett 14 hetes súlycsökkentő kísérlet - a párhuzamos placebókezeléshez viszonyítva - kismértékű (kb. 1 kg-nyi) súlycsökkenést eredményezett, és nem járt negatív mellékhatásokkal.

5. Kínai csikófark (Ephedra sinica)

A kínai csikófark (Ephedra sinica, E. sinica) Közép-Ázsiában őshonos örökzöld cserje. Aktív hatóanyaga, az efedrin ugyanakkor pszichiátriai és emésztőrendszeri problémákkal, valamint erőteljes szívdobogással hozható összefüggésbe. Ezért az FDA élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság korlátozásokat vezetett be használatával kapcsolatban.

6. Tarkabogyó (Garcinia cambogia)

Összességében véve a tarkabogyó kis mértékben hatékonynak bizonyult. A mellékhatások között fejfájás és bélrendszeri tünetek jelentkeztek.

7. Glükomannán

A guargumiból származó (l. alább) galaktomannánhoz hasonlóan a glükomannánt a kígyópálma (Amorphallus konjac)gyökeréből vonják ki. Az egyetlen eddig elvégzett tanulmány jelentősen nagyobb súlycsökkenést dokumentált a kezelt csoportban, mint a placebót szedő kontrollcsoportban, kedvezőtlen mellékhatások nélkül.

8. Guargumi

A guargumi a guarbab (Cyamopsis tetragonolobus) őrleményéből származó élelmi rost. 20 tanulmány elemzése azt mutatja, hogy bár a szervezet jól tolerálja ezt az anyagot, a testsúly csökkenésére nincs hatással.

9. Hidroxi-metilbutirát

Ezt az étrend-kiegészítőt testépítők használják, mivel feltételezetten csökkenti a testzsír mennyiségét és növeli az izomtömeget. A biztató adatok további vizsgálatok elvégzésére adnak okot.

10. Balhafű (Plantago psyllium)

A növény érett, bolhára emlékeztető magvaiból származó, vízben oldható rostanyag. Sem a vizsgált terápiás, sem a placebócsoportban nem történt súlycsökkenés.

11. Piruvát

A piruvát testösszetételt és súlycsökkenést befolyásoló hatása nem bizonyított.

12. Homeopátia

A csicsókát ( Helianthus tuberosus) fogyasztó páciensek némelyike átlagosan 7 kg-nyi súlyfelesleget adott le a három hónapos kezelés során (ez jobb eredmény volt, mint a placebót szedő kontrollcsoport tagjaié).

13. Hipnoterápia

Több olyan tanulmány készült, amely a hipnózis és valamilyen más, kognitív/viselkedési terápia kombinációját vizsgálta, és bizonyos sikereket mutatott ki. A stresszcsökkentést célzó hipnoterápiás csoport páciensei nagyobb testsúlyfelesleget tudtak leadni, mint a kontrollcsoportok tagjai.

Bár a hosszú távú súlycsökkentés alapja a megfelelő étrenden és rendszeres testmozgáson keresztül megvalósított életmód-változtatás, az erre irányuló tanácsokat hírhedten kevesen tartják be. Ez alternatív gyógymódok kidolgozását tette szükségessé.

Az alternatív gyógymódok egyre növekvő népszerűsége ellenére a hatékonyságukat bizonyító adatok továbbra is egyértelműen hiányoznak.

Az elhízás világtrend

Az elhízás hatalmas méreteket ölt: világszerte a felnőttek több mint egynegyede elhízott, további 35%-a pedig túlsúlyos. A gyermekek esetében sem kedvezőbb a helyzet, mivel a gyermekkori elhízás az utóbbi három évtizedben megháromszorozódott. Az elhízás az egyik legkomolyabb egészségügyi kihívás, amellyel társadalmunk küzd ezért a megelőzés és kezelés stratégiáit kiemelt fontossággal kell kezelnünk.

Az elhízás összetett probléma, kialakulása számos olyan – egymással összefüggő – tényezőnek köszönhető, amelyek az energia-egyensúlyt és a testsúly fenntartását befolyásolják. Még sok a megválaszolatlan kérdés és bár tudjuk, hogy a táplálkozás csak egy részét képezi a megoldásnak, mégis megfogalmazhatunk bizonyos ajánlásokat az élelmiszerek kiválasztásával vagy a testmozgással kapcsolatban, amelyek segíthetnek megelőzni és kezelni az elhízást, illetve a hozzá kapcsolódó egészségügyi következményeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek