Milyen szépítőszereket kerülj terhesség alatt?

A várandósság ideje alatt a szőrtelenítő krém nem javasolt, az első időszakban a hajfestés és az A-vitamin tartalmú készítmények sem. Egy meleg fürdő vagy néhány perces szauna viszont kijárhat egy kismamának. Összegyűjtöttünk néhány érdekes tanácsot a terhességi szépségápolásról.

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt. Egy nőnek a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség és a szoptatás idején, mint az azt megelőző időszakban.

A hajuk dúsabbá válik

A kismamák haja általában fényesebbé, csillogóbbá, erősebbé és dúsabbá válik, de előfordulhat zsírosodás a fokozott faggyútermelés következtében. Ilyenkor érdemes gyakrabban hajat mosni és speciális, napi használatra kifejlesztett, kímélő sampont használni.

A hajfestés és a dauerolás nem javasolt a terhesség legkritikusabb, első tizenkét hetében, amikor a legsérülékenyebb a magzat. Nem tudni ugyanis, hogy az ezekhez használt vegyszerek mennyire szívódnak fel a kismama keringésébe, innen pedig a magzatba. Még az sem tisztázott, hogy a vegyszerek gőzei a tüdőn keresztül milyen mértékben érik el a keringést.

Várandósan érdemes lemondani a műkörmökről is, mert a körömépítés során szintén ragasztókat, oldószereket használnak és ezek belégzése nem egészséges a kismama számára (sem).

Mérgek az anyatejben

Nemrég beszámoltunk Annie Leonard aktivista új, klímaébresztő filmjéről. Ebből kiderült, nemcsak rúzsa, napolaja, saját és gyermeke samponja tartalmaz rákkeltő anyagot, de az egész fürdőszobája egy komplett kemikáliai aknamező. Az aktivista szerint a mérgező kemikáliákból az ember élete legnagyobb dózisát az anyatejjel kapja.

A terhességi striákat jobb megelőzni

A terhes kismamák nem csak haja, de bőre is sokszor zsírosabbá, problémássá válik a fokozott faggyútermelés hatására. A bőrtípusnak megfelelő arctisztító készítmény után nagyon fontos a bőr hidratálása. Ebben az időszakban az A-vitamin tartalmú krémek nem ajánlottak, mivel az A-vitamin a terhesség korai szakaszában összefüggésbe hozható a magzati fejlődési rendellenességekkel.

Sminkelni terhesség alatt ugyanúgy szabad, mint nem várandós állapotban. Érdemes arra odafigyelni, hogy a bőr sokszor érzékenyebbé válik, ezért célszerű a hipoallergén kozmetikumok használata.

Azonban nemcsak az arcbőr ápolására kell fokozott figyelmet fordítani, a bőr az egész testfelületen szárazabbá válhat, viszkethet. Sokat segíthet a bőrradíros tusfürdő használata után a hidratáló testápoló, esetleg babaolaj. A gyors testsúlynövekedés következtében pedig a combokon és a hasfal bőrén striák jelenhetnek meg, ezért már a terhesség első heteitől kezdve gondosan kenegetni kell a bőrt.

A striák megelőzésére számtalan ápoló krém kapható, azonban a már kialakult csíkokat  krémekkel eltüntetni sajnos nem lehet. A pirosas-lilás csíkok az idő múlásával fokozatosan elhalványodnak, később gyöngyházfényűvé válnak, ilyenkor már kevésbé feltűnőek. Hogy a kismama testén megjelennek-e terhességi csíkok, az nagyrészt a bőr rugalmasságán, főleg genetikai tényezőkön múlik.

Szőrtelenítő krémeket ne!

Sok kismama tapasztalja, hogy kezei bőre szárazzá, érzékennyé válik. Ennek hátterében is hormonális változások állnak. Ezért mosogatás és takarítás közben célszerű gumikesztyűt viselni, kézmosás után pedig minden alkalommal kenjük be a kezeket speciális bőrápoló krémmel.

A szőrzet a várandósság ideje alatt többnyire sötétebbé, erősebbé válik. A szőrtelenítő krémek azonban szintén kerülendők, mivel erős vegyszereket tartalmaznak. Ajánlatosabb a gyantázás vagy az epilátor használata, esetleg a borotválás.

A szolárium használatáról sok ellentmondó véleményt hallani. Mivel nem történtek a használatával kapcsolatos vizsgálatok, ezért érdemes inkább tartózkodni a szoláriumozástól. Veszélye elsősorban abban rejlik, hogy a testtel együtt a magzatvíz is valamelyest felmelegedhet, ezen kívül pedig jelentősebb folyadékveszteséget eredményezhet.

Szauna és forró fürdő: csak óvatosan

A szauna használata azoknak, akik várandósság előtt sem éltek vele, egyáltalán nem ajánlott. Ha valaki már korábban is szaunázott alkalmanként, akkor (problémamentes terhesség esetén, az orvossal történt előzetes egyeztetést követően) a szokásosnál rövidebb ideig ugyan, de folytathatja a terhesség alatt is. A hideg vizes zuhanyt azonban jobb langyossal helyettesíteni, mert a hirtelen nagyfokú hőmérséklet-változás görcsöket okozhat.

Egy stresszoldó forró fürdő várandósan is jóleshet, de vigyázni kell, hogy a hőmérséklet ne legyen 40 foknál magasabb. Nem ajánlott a kádfürdő például a terhesség első trimeszterében, veszélyeztetett terhesség esetén, vagy ha a méhszáj nyitva van (érdemes az orvossal egyeztetni). Mindenképpen oda kell figyelni a megfelelő higiéniára, a felszálló fertőzések elkerülése érdekében. Várandósság alatt a nők egyébként is hajlamosabbak a hüvelyi fertőzésekre.

Fotó:  Haroldo Trombetta

webbeteg.hu
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek