Ezekhez nem nyúlhatsz vendégségben akkor sem, ha azt mondták, érezd otthon magad

GettyImages-1134350138
Olvasási idő kb. 4 perc

Vannak, akiknek evidens, hogy nem nyúlnak hozzá mások holmijához, ha vendégségbe hívják őket, ám akadnak, akik szó szerint veszik azt az udvariassági gesztust, amikor a házigazda azt mondja, „Érezd magad otthon!” Azonban vannak olyan tabunak számító dolgok, melyekhez tilos hozzányúlni, ha más lakásában vendégeskedünk.

Nem csupán azzal értékeljük és köszönhetjük meg mások vendégszeretetét, akik az otthonukba invitálnak bennünket, hogy virággal és ajándékkal lepjük meg őket, hanem azzal is, ha udvariasan viselkedünk. Vannak ugyanis olyan tabunak számító dolgok és helyek, melyekhez tilos hozzányúlni, vagy ahová nem illik még bekukkantani sem más lakásában. Összegyűjtöttünk ezek közül néhányat.

Hálószoba

Lehetőleg ne kóboroljunk el a mosdóba tett látogatás után annak érdekében, hogy körülnézzünk a házigazda otthonában. Kifejezetten tilos az otthon lévők tudta nélkül bemenni olyan helyiségekbe, ahová nem kaptunk meghívást. Az egyik ilyen területe a háznak a hálószoba. Egy idegen lakásban nem illik bemenni más hálószobájába, hacsak nem kapunk erre külön meghívást. Ebbe az intim térbe kifejezetten illetlenség bemenni. Ha nincs külön hálószoba, hanem az ágy egy lakótérben van a nappalival, várjuk meg, amíg a házigazda megkér, hogy foglaljunk helyet az ágyán. 

A hálószobába tilos bemenni, hacsak nem kaptunk rá felhatalmazást
A hálószobába tilos bemenni, hacsak nem kaptunk rá felhatalmazástThe Washington Post / Getty Images Hungary

Hűtőszekrény 

Magától értetődő, hogy nem nyúlunk bele senkinek a hűtőszekrényébe. Ha megéhezünk, jelezzük ezt a házigazdát, vagy javasoljuk, hogy üljünk asztalhoz. Ha hosszabb időre szól a meghívásunk, a vendéglátónk valószínűleg ennek megfelelően készült étellel is, de jó ötlet felajánlani, hogy mi magunk viszünk valami finomságot. Ha speciális étrendet tartunk, azt jelezzük előre, hogy senkit ne érjen váratlanul. Ha akkor készül az ebéd vagy a vacsora, amikor mi már ott vagyunk a vendégségben, ajánljuk fel, hogy segítünk főzni vagy mosogatni.

Ne nyúljunk más hűtőszekrényébe, inkább jelezzük, ha éhesek vagyunk
Ne nyúljunk más hűtőszekrényébe, inkább jelezzük, ha éhesek vagyunkAnna Blazhuk / Getty Images Hungary

Ablakok és termosztát

Mindig hagyjuk, hogy a házigazda állítsa be a termosztáton a hőfokot, elvégre az ő otthonában vagyunk, és ő fizeti a számlát. Ha nagyon fázunk, jelezzük azt, és jó megoldás lehet, ha kölcsönkérünk egy pulóvert vagy egy plusztakarót, ha éjszakára is ott maradunk.
Ha pedig túl meleg van, javasolhatunk egy olyan tevékenységet, amely segít abban, hogy egy kicsit lehűtsük magunkat, például üljünk be egy légkondicionált helyre. 

Ha egészségi állapotunk miatt különösen érzékenyek vagyunk a melegre vagy a hidegre, mindig időben tájékoztassuk a házigazdát, hogy ennek megfelelően tervezhessen.

Fiókok és szekrények

Határozottan megsértjük a házigazdája magánéletét, ha valami olyasmit kezdünk el a fiókokban vagy a szekrényekben keresni, ami nincs jól látható helyen, ott, ahol vendégként tartózkodhatunk. Bármennyire csábító lehet belesni mások életébe, a gardróbtól kezdve a gyógyszeres szekrényen át a fürdőszobai fiókokig, mindenhová tilos benézni, benyúlni. 

Vendégségben kutakodni sem illik
Vendégségben kutakodni sem illikKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Íróasztal, levelek, számlák

Vannak olyan otthonok, ahol a nappaliban vagy a vendégeknek szánt hálószobában kap helyet a dolgozósarok. A legjobb, ha az itt lévő íróasztalt vagy széket vendégként nem használjuk tárolásra, és nem nézünk bele az ott hagyott papírokba, iratokba, számlákba és levelekbe. 

Wifi

Ha nem muszáj, ne kérjük el vendégségben a wifijelszót, kivéve, ha hosszú ideig maradunk, vagy nagyon gyakori látogatók vagyunk. Ha azzal indítunk már a megérkezést követően, hogy a wifijelszó után tudakolózunk, azzal azt üzenjük, hogy szívesebben babrálunk a telefonunkkal, mint hogy a többiekkel társalogjunk. Próbálj meg a lehető legtöbbet távol maradni a telefontól, hogy valóban minőségi időt tölthess azzal a társasággal, amelybe meghívást kaptál.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek