kutya-masszazsAmióta az ember állatot tart, szokásává vált simogatni, megnyomkodni: a masszázs nem csupán a kutya (és lelkes gazdája) közérzetének tesz jót, hanem gyógyító és egészségmegőrző hatása is van – (kiro)praktikák
a Díványon.

Azt kevés gazdinak kell bizonygatni, hogy a kutyák testére kifejtett különféle érintések, simogatások, nyomások nem maradnak hatás nélkül. Az esetek többségében a simogatott, masszírozott kutya lefekszik, elterül, ellazul, megnyugszik, elalszik.

A különféle keleti vagy nyugati állattartói kultúrkörökből eredő, természetgyógyászati alapokon nyugvó masszázstechnikák évszázadok tapasztalatait összegzik, és igyekeznek a mai kor állat-egészségügyi, állatviselkedési problémáin segíteni.


Technikák

A kutyamasszázs alapvető technikái közé tartozik a svéd masszázs és a keleti eredetű shiatsu. De van speciálisan állatok számára kifejlesztett technika is, ilyen a Tellington Touch, amely az érintő masszírozást terepen végzett gyakorlatokkal kombinálja, és olyan jól hangzó fogásokkal operál, mint a piton, a láma vagy a mosómedve TTouch.

A Tellington Touch egy kanadai születésű hölgy fejlesztése: Linda Tellington Jonesé, aki gyerekkorát egy farmon, állatok társaságában élte le. A technika, hasonlóan a gyógymasszázshoz, kör alakú mozdulatokkal operál (egy és egynegyed kör), amelyet meghatározott erővel és ujjtartással kell végrehajtani. A masszázs befolyásolja a kutya közérzetét, bizalmát, de lelassítható például a vérkeringése, sőt a tanulásért felelős agyi területek aktivitása is fokozható. A titok az, hogy a klasszikus masszázstechnikákhoz képest a cél itt elsősorban a bőr alatti idegpályák és idegsejtek aktivizálása, és nem az izomzat ellazítása.

A japán eredetű shiatsu az emberi természetgyógyászatban terjedt el először, majd állatok körében is alkalmazni kezdték. A leginkább meghatározó e masszázsban a hüvelykujjal kifejtett nyomás, de a tenyérnyomás és a lazító-nyújtó technikák is fontos szerepet kapnak. A masszírozás mögötti filozófia a yin és yang elméletre, az ötelem-tanra és a zen buddhizmusra támaszkodik. Élettani hatása sokban megegyezik az akupunktúrával és az akupresszúrával, mert ezekhez hasonlóan a meridiánvonalakat, az energiapályákat kezeli. Így nagyszerűen alkalmazható sokkhatáson átesett kutya gyógyítására. Általános egészségmegőrző hatását az immunrendszer erősítésén és az állat anyagcseréjének javításán keresztül fejti ki.

A svéd masszázs egy svéd vívómestertől és tornatanártól származik, fogásait a tizenkilencedik században egy holland masszőr tökéletesítette. A kutyák esetében a svéd masszázs repertoárjából ötöt használ a masszőr, ezek: simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés és vibráció. A svéd masszázs lokális terápia, a kötőszövetekre és az izmokra hat. Az állat gerincvelejének reflexívein keresztül a receptorok ingerlésével befolyásolható az izmok állapota, ezáltal csökkenthetők az esetleges fájdalmak. Legfőbb célja a fájdalom okozta körfolyamat (fájdalom–védekező izomgörcs–keringési változás–mozgás kerülése–fájdalom) megszakítása, és a tünetek csökkentése. Természetesen közben a kutya egész szervezetére általános hatást gyakorol.


Fontos tudnivalók

Bármilyen sok esetben és sokoldalúan használhatók is a különféle masszírozási módszerek a kutyák egészségmegőrzésének, gyógykezelésének és terápiájának területén, néhány alapvetően fontos dolgot tudnia kell a kezelést végző személynek és a gazdinak egyaránt.

Nem szabad masszírozni a kutyát, ha a bőrön sérülés nyomai vannak, vagy az állat bőrbetegségben szenved, lázas, daganatos beteg vagy csonttörést szenvedett. Ne masszírozzunk nyílt seb vagy varrat közvetlen környékén, illetve gyulladásban lévő ízületnél, ha érezhetően meleg.

Fontos, hogy az ember fel legyen készülve az állat esetleges váratlan reagálására. A kutya testrészein, izomzatán, csontozatán lehetnek olyan érzékeny vagy fájdalomérzetet kiváltó elváltozások, amelyek korábban észrevétlenek maradtak, de a masszírozás során a kutyából reflexszerű védekező reakciót válthatnak ki. Idegen, félős vagy agresszív kutyákkal legyünk nagyon óvatosak.

Néhány alapszabály:

• Nem ajánlott a masszírozás előtt és közben a kutya szemébe nézni.
• A kutya legkisebb védekező reakciójára azonnal csökkenteni kell a kézzel kifejtett nyomást, és másik testrészen kell folytatni a masszázst.
• A masszőr ne beszéljen a kutyához, koncentráljon saját, egyenletes ritmusú légzésére.
• A kezdetben mozgékony, kapálódzó kutyák esetén ajánlott a nyakörv, mert lehetőséget ad az állat stabilizálására. Egyéb esetben nem ajánlott, gátolja ugyanis a masszírozás technikáját.
• Nem ajánlott közvetlenül élelemfelvétel után masszírozni.
• Masszázs előtt biztosítsunk lehetőséget a kutyának az ürítésre és 10-20 perc kötetlen mozgásra.
• Mindenképpen konzultáljunk a masszázst megelőzően állatorvossal vagy állatterapeutával.

 

További kutyás cikkek: kutya.hu

 

Mustra