Zanza!

gyerek_kutyaSzámos érv szól amellett, hogy a gyerek egy háziállat mellett nőjön fel. Felelősségre és törődésre tanít, ugyanakkor remek játszótárs is lehet. Szülőként azonban több tényezőt is figyelembe kell venni, mielőtt új családtagot választanánk. Mire figyeljünk, milyen fajtát válasszunk?


Tényleg, milyen fajtát is válasszunk a gyerek mellé? Tenyésztőtől vásároljunk, vagy fogadjunk örökbe egy menhelyi kutyust? Lesz-e egyáltalán időnk a kutyával is törődni? Megannyi kérdés és még több válasz, csak találjuk meg közülük a jót. Mert amíg az egyik helyen kifejezetten javasolják például a boxert, addig mások óva intenek tőle, mondván, hogy túl harcias kutya egy gyermek mellé. Akkor most mi az igazság?
A válaszért a százhalombattai állatorvosi rendelő állatgyógyászához, dr. Miróhoz fordultunk.
– A legtöbben úgy definiálják a gyermek mellé tökéletes kutyát, hogy közepes termetű, intelligens és kiegyensúlyozott. Csupán külső jegyek és fajtajellemzők alapján azonban nem lehet kutyát választani – véli a szakember. – A szülő felelőssége ugyanis, hogy megfelelően nevelje a kutyát, és a gyermeket is megtanítsa, hogyan kell a kutyával bánni. A négylábú kedvenc soha nem fogja23-06 falkavezérnek elfogadni a gyereket, de a felnőttek által szabott határokat egy jól nevelt kutya mindig betartja. Így nem lehet egyszerű igen-nem válaszokat adni arra a kérdésre, hogy egy adott kutyafajta mennyire illik a gyerekes családba. Általánosságban azonban elmondható, hogy a kistestű kutyák – habár látszólag kisebb kockázatot jelentenek – gyakrabban válhatnak agresszívvé, és esetleg az őket folyton nyaggató gyerkőc után kaphatnak. Ez nagyrészt annak köszönhető. hogy a szülők nem látnak kockázatot a kutyában, és nem foglalkoznak eleget a nevelésével. A beagle és a retriever általában jól tolerálja a gyerekek viselkedését, a magyar vizsla és általánosságban a juhászkutyák szintén jó választásnak tűnnek. A nagytestű kutyáktól sem kell feltétlenül félteni a gyereket, a közhiedelemmel ellentétben ritkán fordul elő, hogy „fellökik” a kisebbet. Ha ez mégis előfordul, akkor neveléssel megakadályozhatjuk a későbbi baleseteket.

Mit szólnál egy kedves menhelyi kutyushoz?

– A menhelyi kutyáknál az jelenthet kockázatot, hogy nem ismerjük az előéletüket – folytatja dr. Miro. – A félős kiskutya mindig félős marad, így nem ajánlott gyerek mellé, mert a kutya félelmében is haraphat. Ha menhelyi kutyát választunk, egyszerű teszttel próbára tehetjük. Olyan kiskutyát válasszunk, amely nem húzódik el a felé nyújtott emberi kéztől, és kíváncsian megszaglász bennünket. Az érdeklődő és merész kiskutyából tökéletes házi kedvenc lehet.

Ismerkedés az állatokkal az oviban

Az óvodában a gyerekek megismerkedhetnek az állatvilággal, állatkertben, vadasparkban találkozhatnak a természet csodás teremtményeivel. A kutyatartás azonban egészen más élmény, így némi előkészületet igényel. – A gyermeket is fel kell készíteni az új családtag érkezésére, és el kell beszélgetni vele. Egy öt-hatéves gyerek már megérti, mit várunk el tőle, és elfogadja az együttélésre vonatkozó szabályokat – mondja Csőke Vera óvodapedagógus.

A kutya felelősségre és odafigyelésre tanít, ugyanakkor igazi játszótárs is válhat belőle. Azért ne feledd: a négylábú kedvenc mindig többletterhet ró a szülőre, hiszen nevelésére és gondozására a felnőtteknek kell odafigyelniük. A pluszfeladatokat azonban hamar elfelejtjük, ha a kutya igazi társa és jó barátja lesz gyermekünknek.Ha még több kutyás tartalmat szeretnél olvasni, a Dívány azt ajánlja, kattints ide: www.kutya.hu

Blogmustra