kutya-falkavezer-fokusz-small-newLátszólag ok nélkül megtámadott ebek, emberek, szétrágott bútorok - lehet, hogy depis a kutya, s talán falkavezérségi problémák állnak a háttérben.

A kutya nem ember, bármennyire is szeretnék néhányan úgy kezelni. Így nekünk kell megtanulnunk kutyául gondolkodni, hogy kapcsolatunk mindig felhőtlen lehessen. Az első és legfontosabb, a gazda legyen a falkavezér, és erre következetes gyakorlatozással tanítsa is meg ebét. A kutya számára ezek a gyakorlatok nem jelentenek kínzást, nem bántják a lelkét - ők nem úgy működnek, mint mi. Számukra ezek természetes, az ösztönükkel, a falkaszellemmel egyező dolgok, amelyekkel a természetben (vagy egy kutyákból álló falkában) ugyanígy szembesülnének.

Ezzel nemcsak a saját vállunkról, de az övéről is leveszünk egy hatalmas terhet. Képzeljük csak el, milyen stressz az a kutyának, hogy falkavezérként úgy érzi, ő a felelős a családért. De mi nemcsak hogy nem akarunk neki engedelmeskedni, de sokszor nem is lehet mellettünk, hogy megvédjen minket.

Gyakran ő sem érzi magát elég erősnek, hogy vigyázzon ránk. Emiatt lesz aztán ebünk bizonytalan, félelemből agresszív, akár depressziós.

 

Áldozatul esett papucsok

A legtöbb kutya nem azért rongál, rág szét papucsot, vagy akár komplett lakást, mert utál egyedül lenni, hanem mert tele van nyugtalansággal, amit csak ekképpen tud levezetni. Nyugtalanságának oka, hogy nem képes megvédeni a falkáját, hiszen nincsen mellette. Ám az olyan kutya, aki tudja, hogy neki ilyen feladata nincs, nyugodtan alszik, tombolás nélkül megvárja, amíg a gazdik hazaérnek. A falkavezér, a rangban felette állók úgyis biztosan visszatérnek, hiszen ők a felelősek érte.


Az idegeneknek rontó eb

Ugyanez igaz arra a kutyára is, amelyik agresszívan mindenkinek, embernek, állatnak nekitámad, mert úgy érzi, az ő dolga a falkája védelme. Ezért hoz önálló döntéseket, és támad ki. Holott ez nem az ő feladata lenne. A falkában mindig a falkavezér (ideális esetben a gazda) dönti el, hogy ki barát és ki ellenség, kitől félünk, és kinek támadunk neki. A rangsorban alatta álló falkatagok őt követik - tehát ha a kutyát megfelelően kezelik, így fog cselekedni.

 

Csak otthon engedelmeskedik

Vajon miért van az, hogy a kutya otthon olyan szépen hallgat a gazdájára, és aztán egy idegen, új ingerekkel teli környezetben nem engedelmeskedik, hanem megy a saját feje után? Az ok ugyanaz... Otthon, amikor minden rendben van, amikor nem érheti támadás a falkát, nem kell a terep felderítésével foglalkoznia, nem kell élelem után kutatnia, akkor az engedelmességi gyakorlatozás tulajdonképpen kellemes játék a falka többi tagjával.

Idegen környezetben azonban felerősödik benne a tudat, hogy neki kell figyelnie az új területre, felmérnie a veszélyeket, döntenie a helyzetekben, ezért nem is foglalkozik az "alatta lévőktől érkező zaklatásra", mint gyere ide, ülj le...

Ha gazda-eb a kapcsolat rendben van, akkor tudja, hogy minden parancs azért érkezik a vezértől, hogy képesek legyenek együtt megvédeni a falkát, és neki annyi a feladata, hogy kétkedés nélkül teljesítse a neki szóló utasításokat.

 

Sorozatunkat praktikus tanácsokkal és magyarázatokkal folytatjuk...

 

cikk-tipus-altalanos

« előző rész || következő rész »

cikk-tipus-altalanos

 

A kínai császár lábfejének melegen tartása a hideg kőpadlón » Kutyák furcsa szerepkörben

Második kutyámmal szinte minden csődöt mondott, ami az elsővel működött » A baj mindig a gazdával van

Úszni megy esténként a vizsla » Csipesz a Dunában és a Platánban

A kutyák néha szórakozni mennek » Csipesz is fesztiválozik

És pihenésképp akár el is utaznak » Csipesz elment nyaralni

 

Mustra