Amikor az otthonunkat takarítjuk ki, a lelkünk is tisztább lesz

A078.24 dm Dívány Cover image 2100x1400px

A tisztaság fél egészség, tartja a mondás. A pszichológiai kutatások azt bizonyítják, hogy a népi bölcsesség a mentális jólétre vonatkoztatva is igaz. A lélektan tudománya nem teszi hozzá, de aki vezet háztartást, tudja, hogy azt is érdemes megválogatni, milyen tisztítószereket használunk.

Ismerjük a kellemes érzést, amikor a magunk teremtette rendezett és csillogó-villogó lakásban megpihenünk a takarítás után? A pszichológusok is sejtették, hogy a takarítás és a lelki egyensúly között összefüggés lehet, így tudományos kutatások is vizsgálták azt a kérdést.

Porszívózás, portörlés, felmosás mint stresszcsökkentés

A mellékvese által termelt hormon, a kortiozol legfontosabb feladata, hogy segítse a szervezet reagálást a stresszhelyzetekre, hiánya fáradtságot, levertséget, feszült hangulatot eredményez. A kutatók úgy találták, hogy a rendezetlen, nem higiénikus lakásban élők kortizolszinje alacsonyabb mint azoké, akiknek a lakása tiszta. Egy másik tanulmány a mosogatás lelki egészségre gyakorolt befolyását vizsgálta, a kutatók ebben az esetben is stresszcsökkentő hatásról számoltak be, ráadásul azt is megállapították, hogy az „élmény átélése”, például a mosogatószer illatának intenzív beszippantása is segíti a kedvező élettani hatásokat.

A Connecticut Egyetem munkatársai arra a kérdésre keresték a választ, hogy mire vezethető vissza az ismertetett pozitív hatás. A figyelemreméltó kutatás során azt állapították meg, hogy amikor stresszesnek találjuk magunkat, akkor hajlamosak vagyunk több időt és energiát fordítani kádmosásra, portörlésre és egyéb tisztaságot célzó házimunkára. Ugyanis ilyenkor azt éljük meg, hogy kontrollt és befolyást tudunk gyakorolni a környezetünkre, vagyis kompetensnek érezzük magunkat.

A078.24 dm Dívány Image 840x560px
dm Magyarország

Fenntarthatóság és kedvező árak

Nincs ragyogó otthon tisztítószerek nélkül. Ezek vásárlásnál többfajta szempontot is figyelembe szoktunk venni. Egyre többen vannak, akik gondolnak a fenntarthatóságra, és igyekeznek olyan mosogatószereket vagy padlótisztítót beszerezni, amelyek a lehető legkevesebb természetre káros anyagot tartalmazzák, illetve amelyek könnyen lebomlanak. Ha ilyen meggondolás is vezet minket, amikor tisztítószereket vásárolunk, akkor ne csupán az összetevőket tanulmányozzuk a flakonokon, hanem az előállítási módnak is nézzünk utána, vegyük górcső alá a terméken található kis szimbólumokat. Ellenérvként el szokott hangozni, hogy sok idő és energia ezeknek mind utánamenni, pedig, ha egyszer megtesszük, utána gyorsan rutinná válik a tudatos vásárlás.

Ezzel elérkeztünk a tudatos vásárlás másik fontos szempontjához, az árhoz. Létezik egy tévhit, mi szerint a több tisztítószer használata nagyobb tisztaságot eredményez, pedig az elgondolás nem igaz. A magas minőséget képviselő termékek eleve nagyobb koncentrátumúak, így kevesebb is elég belőlük, ráadásul a túlzásba vitt adagolás környezetvédelmi szempontból sem előnyös.

Akik kedvező árakat és a kiszámíthatóságot keresik, azoknak érdemes valamelyik dm drogériában megvásárolniuk mindazt, amivel otthonukat tisztán tartják. Az üzletlánc az akciók helyett a stabilitásra, a kiszámíthatóságra helyezi a hangsúlyt. Érdemes figyelni, a Mindig megéri jelöléssel ellátott termékeket, hiszen ezek árai legalább négy hónapig nem emelkednek, a termékek tartós áron kaphatóak. Így senki nem fog kényszert érezni, hogy felhalmozzon, túlfogyasszon a kedvező árfekvésű termékekből. A tervezésre szánt idő, a számolgatás megspórolható, ráadásul a tisztítószerek sem foglalják feleslegesen a helyet.

A078.24 dm Dívány Products 840x560px 1
dm Magyarország
  • A jó minőségű és kedvezményes termékek egyike a friss citrusillatú Denkmit nature kézi mosogatószer, amely kiváló tisztítóerővel rendelkezik, hatékonyan elbánik a zsírral és az egyéb szennyeződésekkel, akár hideg víz használatakor is. A meleg víz mellőzése energiamegtakarítást eredményez, de a fenntarthatóságot a termék azzal is segíti, hogy környezetsemleges*.

  • Denkmit nature mosogatógép-tabletta három az egyben hatással bír, nemcsak mosogat, hanem öblít és mosogatógép sóként is funkcionál. Egyszerre hatékony és kíméletes, óvja az üveg edényeket, megakadályozza a vízkő és a vízfoltok kialakulását. Alacsony hőmérsékleten is hatékony, és extra száraz edényekről gondoskodik. A fenntarthatóság szempontjából is kitűnő választás, hiszen a vízben oldódó fóliának, a kompakt csomagolási technológiának, valamint a 94%-ban újrahasznosított papírnak köszönhetően kíméletes az alapanyag-forrásokhoz, ugyanakkor csökken a szállítási költség és a csomagolási hulladék.
  • Amikor kézzel tisztítjuk az edényeket, a pamut Profissimo nature mosogatókendő ideális választás. Nemcsak edények, evőeszközök mosogatáshoz használható, hanem konyhai felületek tisztítására is alkalmas, különleges strukturált felületével könnyedén eltávolítja a makacs szennyeződéseket is. Bio pamutból készült, ennek köszönhetően a nedvszívó képessége elsőrangú, könnyen kicsavarható és strapabíró.
  • Kávégépek, vízforralók, tojásfőzők vagy egyéb konyhai kisgépek nagyon hamar vízkövesednek, ezt a kellemetlenséget mindannyian ismerjük. A Denkmit nature vízkőoldó rendkívül hatékonyan távolítja el ezeket a lerakódásokat, ráadásul a benne lévő természetes tejsav kíméli a készüléket, továbbá íz- és szagsemleges.
A078.24 dm Dívány Products 840x560px 2
dm MAgyarország
  • A Denkmit nature fürdőszobai tisztítószer kíméletlen ellenfele a vízkőnek és a szappanlerakódásoknak, zuhanyzóra, mosdókagylóra, fürdőkádra, csempére és szerelvényekre egyaránt használható. Érzékeny műanyag és akril felületek esetében is alkalmazható.
  • Szintén a tudatos vásárlás lehetőségeit keresők ideális választása az újrahasznosított alapanyagokból gyártott Profissimo nature mikroszálas törlőkendő. A termék pórusmélyen tisztít és hatékonyan távolítja el a makacs szennyeződéseket. Nedves és száraz állapotban, akár tisztítószer nélkül is használható, könnyedén szabadít meg minket el a bútorokon található esetleges zsíros foltoktól is.
  • A toalett higiéniájának legjobb barátja a Denkmit nature WC-tisztító gél, amely hatékonyan távolítja el a vízkő-lerakódásokat és szennyeződéseket, miközben természetesen friss illatot biztosít.
  • A Denkmit ecetes tisztítószer erős vízkőoldó hatással rendelkezik, így könnyedén távolítja el a vízkő- és szappanlerakódásokat a fürdőkádról, a zuhanyzóról, a mosdó- és mosogatókagylóról, a csempéről és a fürdőszobai szerelvényekről is. Friss almaillata még kellemesebbé teszi a használatát.

*Pro Climate: a fenntarthatóan optimalizált termékeinkért utólagos kompenzációt biztosítunk németországi renaturalizációs projektek révén, a kiszámított környezeti költségek alapján, a következő hatáskategóriákban: klímaváltozás (CO2-kibocsátás), eutrofizáció, elsavasodás, nyári szmog és az ózonréteg pusztulása.

A cikket a dm Magyarország  támogatásával  a Brand & Content készítette, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek