Törődhetünk-e jól egymással, ha csak online érintkezünk?

shutterstock 1156209058

A korlátozások és a home office idején újra kellett tanulnunk, hogyan törődjünk egymással, hogyan mutassunk ki a szeretetünket a párunk, a családtagjaink, a barátaink felé úgy, hogy csak az online térben, vagy telefonon tudunk érintkezni. Cikkünkben arra keressük a választ, hogyan alkalmazhatók, illetve működnek-e egyáltalán a szeretetnyelvek a digitális térben. Mire figyeljünk, ha így kapcsolódunk valakihez, és hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt az online és a személyes törődés között?

Eleinte nagyon furcsának tűnt, a lezárások idején azonban mindennapossá vált az, hogy szeretteinkkel képernyőkön át tartjuk a kapcsolatot, különféle fórumokon. Társasjátékpartik, éjszakába nyúló beszélgetések, családi események kerültek át a digitális térbe, és ma már azon sem lepődik meg senki, ha a barátok közös online vacsorát és koccintást rendeznek. De hogyan tudjuk áthidalni a személyes érintkezés hiányát a lehető legjobban?

A törődésnek is van „nyelve”

A válaszhoz segítségül hívjuk a szeretetnyelveket. A fogalmat Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, és lelkész alkotta meg 1992-ben. Szeretetnyelv alatt azt a módot érti, ahogy törődünk egymással, ahogy kifejezzük és megéljük a szeretetet. „Ha eredményesen akarjuk közölni szeretetünket, meg kell tanulnunk azt a nyelvet, melyet a társunk legjobban ért” – írja a szerző Egymásra hangolva – Az öt szeretet-nyelv a házasságban című könyvében.

Chapman tapasztalatai szerint a házassági konfliktusok és problémák hátterében leginkább az áll, hogy a felek nem megfelelően törődnek egymással. A probléma orvosolható, ha megtanulunk a másik szeretetnyelvén kommunikálni. (Az elmélet természetesen nemcsak párkapcsolatokra alkalmazható, hanem a gyerekekkel, családtagokkal, barátokkal, kollégákkal való viszonyunkra is.)

A szakember szerint az emberek természetes módon úgy mutatják ki a szeretetüket, ahogyan másoktól is elvárják annak kifejezését. A másik ember igényeit ezért úgy ismerhetjük meg, hogy megfigyeljük, hogyan törődik másokkal, mit kér leggyakrabban a párjától – illetve mi az, amit hiányol, ami miatt a leggyakrabban panaszkodik.

Mindannyian mások vagyunk, létezhetnek teljesen egyedi „nyelvek” is. Nem baj, ha nem értjük tökéletesen a másik szeretetnyelvét, de fontos, hogy kérdezzük meg sokszor, mit szeretne, mire lenne szüksége, és bátorítsuk arra, hogy kifejezze az igényeit.

shutterstock 1722639979

Hogyan törődhetünk egymással az online térben?

Személyes találkozás nélkül, képernyőkön keresztül alkalmazni a fentieket egyáltalán nem könnyű, de nem is lehetetlen. Egy olyan helyzetben pedig, amikor ez az egyetlen lehetséges mód a kapcsolattartásra, alapvetően fontos, hogy online is kifejezzük a törődésünket. Nézzük, hogyan valósítható meg mindez!

Ha a társunk számára az elismerő szavak a fontosak, ne felejtsünk el gyakran köszönetet mondani, rövid üzeneteket és videóüzenetet küldeni, amelyekben értékeljük a teljesítményüket, a megjelenésüket, stb. Folyamatosan fejezzük ki, hogy mennyire fontosak a számunkra, és indokoljuk is meg, hogy miért, pl. „Nagyon szeretek veled beszélgetni, mert neked bármit elmondhatok”.

Akiknek a minőségi idő jelenti a törődést, mindig értékelni fogják a tartalmas beszélgetéseket, a zoomon közvetített társasjátékozást, vagy bármilyen kreatív, közös online programot. Akárcsak a személyes együttlétnél, itt is nagyon fontos, hogy ilyenkor a teljes figyelmünket a másiknak szenteljük. Az online térben a testbeszédünkkel is rásegíthetünk erre: például tartsuk a szemkontaktust, és forduljunk a másik felé.

shutterstock 1072474205

Szívességeket tenni már sokkal nehezebb, ha nem megoldható a személyes találkozás, de szerencsére ma már szinte minden szolgáltatás megtalálható a neten. Segíthetünk a másiknak olyan dolgokban, amelyek online is elvégezhetők: ilyen lehet egy feladat, egy ötletelés, egy adott termék felkutatása, vagy egy netes bevásárlás, stb. Ha tudjuk, hogy fárasztó napja volt, rendelhetünk neki vacsorát. De a legegyszerűbb, ha megkérdezzük, mire lenne szüksége.

Az online térben való ajándékozás ma már néhány kattintással megoldható, de akiknek ez a szeretetnyelvük, azoknak nagyon fontos, hogy mit, mikor és hogyan kapnak meg. Természetesen nem kell, hogy lenullázzuk a bankszámlánkat, és hetente valami drága meglepetést találjunk ki. Ajándékozhatunk egyedi online képeslapot, vagy összeállíthatunk egy személyre szóló lejátszási listát a Spotify-on, stb. A jeles napokról, születésnapokról, évfordulókról azonban tilos megfeledkezni, ha a társunknak az ajándékok jelképezik a törődést.

És mi a helyzet a testi érintéssel? Ennek hiányát a képernyőn keresztül természetesen lehetetlen pótolni. Akinek az érintés a legfontosabb, ha törődésről van szó, annak segíthet, ha olyan dolgokkal veszi körül magát, ami a másikra emlékezteti: ez lehet egy plüssállat, a kedvenc közös párna, vagy egy puha takaró, de akár néhány fénykép, vagy használati tárgy is. A testi érintést és a másik közelségét egy illat is felidézheti. Ha a személyes találkozás végre lehetséges lesz, az ölelés legyen az első dolgunk!

A kreativitás és az önszeretet is fontos

A törődés összes formájára igaz, hogy merjünk kreatívak lenni, ha már tudjuk, melyik a fontos a másik számára. Jó, ha elismerő szavakat küldünk a párunk telefonjára, de ezeket személyesen is mondjuk el, amikor lehetőségünk van rá. A legtöbb ajándékot ma már a neten rendeljük meg, de egy kézzel készített tárggyal, vagy egy szuvenírrel is nagy örömet okozhatunk, ha a másiknak az ajándékozás sokat jelent.

Használjuk ki, hogy ma már a digitális világ eszközein keresztül is törődhetünk egymással, illetve kimutathatjuk a szeretetünket. Ne feledkezzünk meg magunkról sem: akár online, akár offline igyekszünk törődni társunkkal, családtagjainkkal, barátainkkal, fontos, hogy közben mi is jól érezzük magunkat.

A cikket a Brand & Content készítette a Telekom megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek