Lélegezzen be nyugalmat

A hétköznapi életünkbe beszivárgó stressz általános jelenség. A munkával kapcsolatos feszültségek és az alvásproblémák rengeteg embert érintenek, minket is. Kipróbáltuk, hogy a széles körben használt illóolajok hogyan segítenek a stresszoldásban.

A legtöbb embert a munkahelyi stressz tesz frusztrálttá, és ahelyett, hogy nyugodtan átgondolná, hogy mi az adott helyzetben a helyes lépés, magába folytja az indulatokat és erején felül próbál teljesíteni; a ránehezedő problémák meg csak nőnek és nőnek. Azt nem állítom, hogy egy illóolajos fürdővel minden klappolni fog, és azonnal eltűnnek a bajok, mindenesetre segít a kikapcsolásban. Az aromaterápia segítségével el lehet lazulni és higgadtabban kezelhetőek a problémás helyzetek.

Mivel az én életemben is bőven jutott stresszből, idegeskedésből, és nehezen kapcsolok ki munka után, plusz az alvással is vannak problémáim, nyugtató és relaxáló olajokat próbáltam. Rendkívüli illatot adtak a szobának, na meg, hatásosnak is bizonyultak.

shutterstock 181676849

A következő illatokat választottam tesztelésre: Boldog Asszony, Meditation, Zen, Eucalymix. Az előírás szerinti, 5-10 csepp a természetes illóolajokból általában bőven elég a párologtatóba, némelyiknél azonban előfordult, hogy több kellett belőle a kívánt eredmény eléréséhez. A diffúzort napközben a munkaasztalra, munka után pedig a kanapéhoz közel helyeztem.

Párologtatni, de mivel?

Nyilván mindenki ismeri a hagyományos párologtatókat, melyekbe vizet kell önteni, abba mehet az illóolaj, és egy kis mécses segítségével a víz felmelegszik, az olaj pedig elpárolog. Nos, eddig én is előszeretettel használtam ezt a verziót, viszont a napokban felfedeztem elektromos mását, ami abszolút fölénnyel verte az előző diffúzort, amihez valószínű, hogy soha többet nem is fogok visszatérni.

Persze az elektromos párologtató drágább, mint a hagyományos, viszont már maga a tudat, hogy soha nem fog tőle kigyulladni a lakás, nem lesz piszkos a környezete, nem kell állandóan újratöltögetni vízzel, nyáron is simán lehet használni anélkül, hogy meggyulladna az ember a közelében, már elég ok a beszerzésére. És ez még mind semmi! Míg a hagyományos párologtatóból gyorsan elillan az illóolaj illata (na, meg a víz is), addig az elektromost elég csak fél naponta (folyamatos használat mellett) megtölteni. Így spórolhat az olajon, ráadásul még párásíthatja is a levegőt.

A „Jasmine” diffúzorral  próbáltam ki az olajok hatását, és nem tudtam betelni velük. Az igazság az, hogy maga a készülék is csodás, és nem csak az előbbiekben felsoroltak miatt, hanem mert van egy extra előnye a hagyományossal szemben: magától kikapcsol, ha kifogyott belőle a víz. Míg agyertyás változatnál vagy kigyullad a lakás (jó, azért ez talán túlzás), vagy azelőtt fogy el a víza párologtatóból, hogy a gyertya leég, emiatt viszont a benne maradt olaj elkezd sercegni, kipattog a tárolóból és elpusztíthatatlan foltokat hagy maga után. Ez különösen kellemetlen, ha fehér fal mellett tárolja a párologtatót.

IMG 4298

Koncentrálni és hűsíteni

Elsőként az Eucaly‘mixet próbáltam: már az üvegcse felbontásánál lehetett érezni a nagyon erős eukaliptusz illatot. Bár a párologtatóban kissé enyhébb volt az illata, mint amire számítottam, azért az érezhető volt, hogy jól tisztítja a levegőt és a légutakat is. Napközben próbáltam, és azt vettem észre, hogy könnyebben koncentrálok a munkára, frissebb lettem, illetve az agyig ható eukaliptusz illat rendkívül jól tisztította a légutaimat. Mivel a párologtató, amit használtam, elég profi cucc, gyorsan ellepte a szobát a mentolos illat, ezáltal gyorsan ki is tudta fejteni a hatását. Egyénenként változó lehet, hogy mennyi idő alatt hat, de 30-60 perc elvileg elég ahhoz, hogy ráhangolódjon az ember. Leginkább esős, borongós időben tudom elképzelni ennek a használatát, vagy nyáron, óriási hőségben hűsítőként, de akkor mindenképpen a kádba csepegtetve (előtte egy evőkanál mézzel vagy tejszínnel összekeverve).

Beindítani a fantáziát

Boldog Asszony: elképzelésem sem volt, hogy mit takarhat ez a név. Természetesen elsőre a Boldogasszony havára asszociáltam, de nyilván túl sok közös nincs a két dologban. Kicsit fenntartásokkal kezeltem ezt az olajat, főleg, amikor beleszagoltam az üvegcsébe és egy rendkívül erős szag csapott meg - ami nem kifejezetten volt kellemes. A párologtatóba csepegtettem és vártam az eredményt. Érdekes módon teljesen megváltozott az illat amint párologni kezdett, és amennyire furcsáltam a szagot az üvegben, annyira kellemesen csalódtam benne, mikor bejárta az egész teret. Persze, így is nagyon intenzív a hatás, de rendkívül nyugtató, mély, nagyon harmonikus és rettentően ellazít. Talán ez fejtette ki a leggyorsabban a hatását a négy, általam próbált illat közül, szinte azonnal belefeledkeztem mindenbe, amit csináltam. Pörgős munkahelyre nem a legjobb választás ez az illat, inkább egy kellemes, romantikus este elengedhetetlen kelléke lehet, nagyon beindítja a fantáziát.

boldog asszony 10ml.png

Elengedni a problémákat

Meditation: amikor először szívtam magamba az illatot, egyből a karácsony ugrott be, mert van egy erőteljes fahéj érzete, így már emiatt nagyon kedveltem. Lefekvésnél alkalmaztam, mert ez az illatkeverék többek között segíti a nyugodt pihenést, és szerencsére attól sem kellett rettegnem, hogy a diffúzor majd felrobban, ha esetleg elalszom. Hogy teljes legyen a kép, relaxáló, kifejezetten

az elalvást elősegítő zenét is betettem, biztos, ami biztos alapon. Valószínű a kettő együtt fejtette ki hatását és nem is akárhogyan: ha simán nem is, de nyugodtan aludtam el, és nem azon görcsöltem, hogy milyen teendőim vannak másnap. Ha nehezen alszik el, ezt feltétlenül ajánlom kipróbálásra! Természetesen ennél az olajnál is fontos, hogy nem mindenkire hat ugyanolyan tempóban. Elképzelhető, hogy 10 perc után már alszik, de az is előfordulhat, hogy kell legalább 30 perc ahhoz, hogy teljesen el tudjon lazulni. Ami biztos: ha rendszeresen használja, egy idő után forgolódás nélkül tud majd elaludni.

Rosszkedv ellen

Zen: a Zen nevű illatnak napközben, munkaidőben vettem igen jó hasznát. Erőteljes kesernyés illat, olyan, amilyenre a férfiak sem grimaszolnak. Egyáltalán nem tolakodó, de jó, frissítő hatása van. Kiválóan hatott a kedvemre, talán 30-40 perc alatt éreztem, hogy „milyen szép ez a mai nap” - pedig eléggé be volt borulva és esett is az eső. Megnyugtató, hogy rosszkedv ellen hatásos, máskor is fogom alkalmazni.

Nem mindegy, hogy milyen illóolajat használunk. Ugyan ki akar kemikáliákkal agyontömött olajat magába szívni, vagy akár hígított olajat locsolni a párologtatóba? Nagyon fontos, hogy az esszencia 100 százalékos tisztaságú legyen- ezek biztosan nem ártanak a szervezetnek.

shutterstock 274918928

A grapefruit olaj, a bergamot  és a kubeba, szintén stresszoldó hatással bír, de külön illatkeverékeket is lehet kapni erre a célra. Ilyen például, a Zen és a Fény esszencia, mind a kettő oldja a szorongást, nyugtat, pozitívan hat a depresszióra és a levertségre. Némelyiket ezek közül nem csak a diffúzorba csöpögtethetjük, csuklóra dörzsölve folyamatosan érezhetjük a nyugtató illatot – akár az utcán, munkahelyen is. A kis fiolát, amiben az olaj van, nyugodtan hordhatjuk magunknál és szükség esetén magunkra cseppenthetjük, vagy egyszerűen csak belélegezhetjük az üvegcséből.

Hogyan tudjuk megduplázni az olajok hatását?

Csillezzen a kádban

Ahhoz, hogy jobb eredményt érjen el, feküdjön be egy kád meleg vízbe (esetleg relaxációs zenét is bekapcsolhat) és adjon a fürdővízhez pár cseppet a megfelelő olajból. Így nem csak az elméjét manipulálhatja, de bőrét is vitalizálhatja - az olajat mindig csak akkor csepegtesse a vízbe, amikor már összekeverte egy evőkanál mézzel vagy tejszínnel, ezekkel a hordozóanyagokkal lesz biztonságos és bőrbarát a fürdőzés.

shutterstock 384225634

Menjen el egy masszázsra

Kérje meg masszőrét, hogy kivételesen saját olaját használja. Saját kezűleg is kikeverheti, de vehet már előre elkészült, kifejezetten erre a célra készített masszázsolajat is. A legjobb, ha az illat kiválasztásánál szakértő segítségét kéri és persze az is fontos, hogy az ajánlott illatok közül ön válassza ki a legmegfelelőbbet.

Az illóolajok gyógyászati célú alkalmazása régre nyúlik vissza Az ókori Egyiptomban, vagy Rómában például nem csak bedörzsölésre használták, vagy fürdővízbe csepegtették, de előszeretettel kenték magukra parfümként is a kikevert illóolajokat. Már abban az időben észrevették, hogy a különböző illatok hogyan hatnak a szervezetre, például külön keveréket használtak csábításra és ellazulásra. Kleopátra sem véletlenül ejtőzött előszeretettel mézes- illóolajos vízben. Persze, azt nem tudjuk, hogy volt-e annyi stressz az életében, mint amennyi egy mai átlagemberében, mindenesetre a mintáját nem árt követni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra