Ez a közös Platónban és Paul McCartney-ban, Tolsztojban, Einsteinben és Brigitte Bardot-ban.
Megdöbbentő módon éppen azok kerülhetnek veszélybe, akik kimondottan odafigyelnek az étkezésükre, és a vega ételeket részesítik előnyben.
A vegetáriánus étrend valóban egészségesebb, vagy depressziót okozhat? Egy friss kutatás megtalálta a választ.
Hús nélkül is léteznek rossz döntések és túl sok kalória, így hát képesek vagyunk hízni a sok szempontból egészségesebb étkezési módokkal is.
Nem kizárt, hogy egy gyermek teljesen egészségesen nőjön fel hús nélkül, ám a vitaminpótlás kulcskérdés ebben az esetben is.
A vegetáriánusok egy része elfelejt vegának lenni, és eszik húst részeg állapotban.
Erre is válaszol a szakértő.
Még egy gyorsan elkészülő fogás, amit úgy variálhatsz, ahogyan csak szeretnél. Ha egy kis tejföl és jalapeño is kerül bele, még mexikóibb hangulata lesz.
Hús nélkül is remek fogásokat dobhatunk össze, erre bizonyíték ez a zöldségfasírt, amit most tárkonyos-kéksajtos változatban készítettünk el. Ha így megunod, ízesítsd köménnyel, fokhagymával és füstöltpaprika-porral.
Akár burgonyapüré mellett, de pitával töltve, zöldségekkel és joghurttal is remek ez a fasírt. Ha épp azon gondolkodsz, hogy kevesebb húst ennél, mindenképpen adj neki egy esélyt.
A vegetáriánus fogások után nehezebben üt be a kajakóma, általában sokkal egészségesebbek, és a rengeteg zöldség miatt kevesebb kalóriát tartalmaznak.
A piték sós változatban is nagyon jók tudnak lenni: gyökérzöldségekkel, sajtkrémmel és akár ebben a cukkinis-hagymás változatban is remekül sikerülnek. Ha még izgalmasabbá változtatnád, sült hagymás mascarponekrémmel a tetején tálald.
Már csak egy nagy adag gravy, vörösáfonya-szósz és egy finom vajas krumplipüré kell mellé, ha pedig még elegánsabbá tennéd, barackos ragut és narancshéjjal ízesített hercegnőburgonyát kínálj köretnek.
Még a Wellington-bélszínt is meg lehet csinálni vega változatban. Bár az már nem bélszín... de finom és egészséges.
A pásztorpite ezerféleképpen variálható főétel, amivel csak egyetlen dolgod van: kipróbálni az összes változatát, és kiválasztani a kedvenced. Nálunk ezúttal vega változatban, szerecsendióval és sütőtökkel készült.
Egy jó gazdag hamburger bármikor jöhet, és még nyugodtabbak vagyunk, ha egy igazán egészséges zöldségpogácsa helyettesíti a húst, ahogy ebben a receptben is.
Céklával, de akár fehérrépával és gombával is megsütheted a Wellington-bélszín húsmentes változatát, amihez, ha valami öntetet is készítenél, egy mustáros-tejszínes-zöld borsos szószt készíts.
Kicsit édeskés, egzotikus hangulatú lesz a tofu, ami akkor a legjobb, ha van lehetőséged egy faszenes grillen elkészíteni. Süss mellé gyümölcsöket, padlizsánt, és készíts egy paradicsomlekvárt, így akár vendégvárónak is elég fenszi lesz ez a vegetáriánus fogás.
Dietetikusok hívják fel a figyelmet a húsmentes étrend kritikus pontjaira.
Bicsérdy Béla, a vega egészségcoach 100 évvel ezelőttről: mindenkit átverő kuruzsló vagy mester, aki már akkor megmondta a tutit?
Muszaka, lasagne és svéd húsgolyók a házban.
A húspótlós hamburger nagyon trendi, de nem biztos, hogy egészséges is.
Na majd most.
Kecskesajtos-hagymalekváros, tojásos és falafeles receptet is hozunk, és, mondjuk, céklás hummusszal dobjuk fel. Esetleg franciasalátával.
Rántás nélkül készül, mégis sűrű lesz, és a fűszereken kívül csak 4 összetevő kell hozzá.
A gyerekek több mint fele találkozott már vele életében.