A vega Wellington nálunk céklával és füstöltsajt-szósszal készült

Céklával, de akár fehérrépával és gombával is megsütheted a Wellington-bélszín húsmentes változatát, amihez, ha valami öntetet is készítenél, egy mustáros-tejszínes-zöld borsos szószt készíts.

Egy kis szezámmaggal vagy mákkal is megszórhatod.
Egy kis szezámmaggal vagy mákkal is megszórhatod.alle12

Hozzávalók

  • 500 gramm sütőtök kis kockákra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis csokor zsálya apróra vágva
  • 2 levél medvehagyma apróra vágva (snidlinggel is helyettesítheted)
  • 500 gramm gomba apróra vágva
  • 3 darab fokhagymagerezd összetörve
  • 150 ml tejszín
  • 200 gramm zsemlemorzsa
  • 150 gramm főtt gesztenye apróra vágva
  • 500 gramm leveles tészta
  • ízlés szerint só, bors, szerecsendió
  • 1 darab tojás enyhén felverve
  • 1 evőkanál szezámmag vagy más a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 °C hőmérsékletűre, tedd be a tököt 1 evőkanál olajjal megkenve, a zsálya felével és némi sóval, borssal. Süsd 25 percig, vagy amíg meg nem puhul. Közben melegíts 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, és süsd a medvehagymát 10 percig, majd add hozzá a gombákat, és 15 percig pirítsd, amíg a folyadék elpárolog.

A gombához add a fokhagymát és a maradék zsályát, egy percig pirítsd, majd add hozzá a tejszínt. Ezek után keverd hozzá a zsemlemorzsát, a gesztenyét és a sült tököt is. Fűszerezz mindent alaposan, hozzáadva egy kevés reszelt szerecsendiót is. A Wellington összeállítása előtt hagyd kihűlni.

Nyújtsd ki a tésztát lisztezett munkafelületen egy 35 x 45 cm-es téglalap méretűre. Tedd át egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire, majd kanalazd a gomba és a tök keveréket a tésztára úgy, hogy mindkét oldalán 1 cm-es szegély maradjon. A kimaradt széleket kend meg egy kevés tojással, majd a céklát is helyezd a közepére sorban. Végül formázd a megfelelő alakúra, kend meg tojással és szórd meg szezámmaggal. Süsd készre legalább 35 perc alatt, majd hagyd langyosra hűlni, mielőtt felvágod. Tejszínnel összeolvasztott, vajas-fehérboros füstöltsajt-szósszal kínáld. 

Kedvenc vega helyeitek Budapesten Kedvenc vega helyeitek Budapesten

Sokan vagytok vegák, vagy, akik szeretik a húsmentes konyhát. Szuper éttermeket ajánlottatok nekünk, megmutatjuk, hogy mik a ti kedvenceitek.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mustáros Wellington-falatkák – leveles tésztából alig fél óra alatt elkészülnek

Ez itt a Wellington-bélszín pofonegyszerű változata. Vendégvárónak és gyors vacsoraként is tálalható ez az isteni fogás, ami mellé utóbbi esetben egy adag mustáros-zöld borsos szószt érdemes készítened. Csak sűrítsd be egy kevés liszttel a tejszínes szószt, sózd ízlés szerint, és már el is készültél.

2021. május28., 12:52

A bab egyik legérdekesebb arca: zöldséges babragu almával

Ünnepnap a vegáknak és azoknak, akik gyakrabban ennének valami egészségeset.

2019. október24., 09:20

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

A tofunak is jól áll a teriyaki hangulat, így lesz a legfinomabb a vega alapanyag

Kicsit édeskés, egzotikus hangulatú lesz a tofu, ami akkor a legjobb, ha van lehetőséged egy faszenes grillen elkészíteni. Süss mellé gyümölcsöket, padlizsánt, és készíts egy paradicsomlekvárt, így akár vendégvárónak is elég fenszi lesz ez a vegetáriánus fogás.

2020. szeptember24., 06:04

Erre mondj nemet, ha tudsz: falafelburger céklás hummusszal és fűszeres joghurttal

Ezzel nemcsak menőzni egyszerű, de jóllakni is.

2019. november7., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek