Könnyebben törhet a csontod, ha ebből az ételből nem eszel eleget

GettyImages-1073478404

Megdöbbentő módon éppen azok kerülhetnek veszélybe, akik kimondottan odafigyelnek az étkezésükre.

A vegetáriánus étkezésnek számos előnye van. A vega ételek csökkenthetik a szív- és érrendszeri és egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, a magas rostbevitelnek köszönhetően pedig az emésztésre is jó hatással vannak. Egy Egyesült Királyságban végzett kutatás szerint azonban nagyobb esélye van a csípőtáji töréseknek, ha nem eszel húst.

Vizsgálták az életmódot is

Közel 500 ezer fő bevonásával végezték a kutatók a vizsgálatot, amelynek során arra voltak kíváncsiak, hogy milyen összefüggés van a csontok állapota és az étrend között. A résztvevők között – nők és férfiak egyaránt, 40 és 69 éves kor között – voltak, akik legalább hetente ötször ettek húst, olyanok, akik ennél kevesebbszer, illetve, akik csak halat fogyasztottak. A negyedik csoportba kerültek azok, akik egyáltalán nem ettek húst; köztük akadtak, akik a tejterméket és a tojást is száműzték az étrendjükből.

A vega ételek fogyasztásának számos előnye van
A vega ételek fogyasztásának számos előnye vanYelenaYemchuk / Getty Images Hungary

A kutatás tárgyát képezte az is, hogy a résztvevők fogyasztanak-e étrend-kiegészítőket, mennyire aktív életet élnek, dohányoznak-e, vagy isznak-e alkoholt. Valamennyi tényezőt figyelembe véve pedig arra jutottak, hogy aki egyáltalán nem eszik húst, annak 50 százalékkal nagyobb az esélye, hogy csípőtáji törést szenvedjen. 

Ha vega ételeket eszel, erre kell figyelned! 

De vajon mi lehet az oka annak, hogy a vegetáriánusok jobban ki vannak téve ennek a veszélynek? A kutatók ezt egyrészt az alacsonyabb testtömegindexszel magyarázzák. A húsmentes életet választók általában vékonyabbak, így nincsenek kipárnázva csípőtájon. Ha pedig elesnek, nincs, ami felfogja az ütést, így könnyebben törhet a csontjuk is.

A másik okot abban vélik felfedezni, hogy a vegetáriánusok esetleg nem visznek be elegendő proteint, azaz fehérjét a szervezetükbe. Ez pótolható a ma már vegán formában is kapható proteinporokkal.

Ugyanígy veszélyt jelenthet, ha nem gondoskodnak a húsmentes étrendet követők a megfelelő kalciumbevitelről, főleg, ha a menüjükből a tejtermékeket is kizárják. Azt azonban a kutatást végző szakemberek kiemelték, hogy a csípőtörés okait nem vizsgálták, tehát nem derült ki, hogy az baleset vagy csontritkulás miatt következett be, így további adatokra van szükség.

A kalcium és a B12-vitamin a legfontosabb 

Ahhoz, hogy az esetleges súlyos sérülést elkerüljék, a vegetáriánus étrendet követőknek fokozottan kell figyelniük a vitaminok és ásványi anyagok pótlására. A kalcium kiemelten fontos – különösképpen a vegánoknál, akik tejterméket sem fogyasztanak –, és erre remek növényi alapú lehetőségeink vannak. A mandula, a leveles zöldségek, a brokkoli, a fehérbab, a narancslé, a chiamag, a tofu, vagy éppen a zabpehely mind-mind nagyon gazdagok kalciumban.

A kalciumot más forrásból kell pótolni, ha nem fogyasztasz tejterméket
A kalciumot más forrásból kell pótolni, ha nem fogyasztasz tejterméketArx0nt / Getty Images Hungary

Szintén pótolni kell a B12-vitamint is, amit leginkább szintén a tejtermékekkel és hússal viszünk be, mivel fontos szerepet játszik a sejtmegújulásban, az idegek működésében és a vérképzésben is. Hiányának egyik legszembetűnőbb tünete az állandó, szűnni nem akaró fáradtság. Mivel a B12-vitamin leginkább állati eredetű ételekben található meg, ezért a vegetáriánusoknak leginkább a vitamintabletta jelenthet megoldást. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra