Ekkor kell bevenni a vitaminokat a legjobb hatás érdekében

GettyImages-898585850

A különböző vitaminokat különböző időpontokban érdemes bevenni, hogy a lehető legjobban hasznosuljanak.

Orvosok szerint a hangsúly nem is a napszakon van, hanem sokkal inkább azon, hogy a vitaminok bevételének időpontját összhangba hozd a táplálkozási rutinoddal. Enélkül nem feltétlenül tudnak megfelelően felszívódni, így jótékony hatásaik sem érvényesülhetnek. Mutatjuk, hogy az egyes vitaminok bevételére mi az optimális időpont.

Mikor kell bevenni a C- és a B12-vitamint?

Az elsősorban immunerősítőként ismert C-vitamin, illetve az idegek és vérsejtek egészségéhez nélkülözhetetlen B12-vitamin egyaránt vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy felszívódásukhoz vízre van szükség. Az ajánlások szerint ezért

éhgyomorra kell bevenni őket egy pohár vízzel.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a B12-vitamin energizáló hatású lehet, így az alvászavarok elkerülése végett bevitelét jobb a reggeli órákra időzíteni.

A vízben oldódó vitaminok csak megfelelő folyadékbevitel mellett hasznosulnak
A vízben oldódó vitaminok csak megfelelő folyadékbevitel mellett hasznosulnakfizkes / Getty Images Hungary

Mikor kell bevenni a D-vitamint?

A D-vitamin – amelynek leglényegesebb funkciója, hogy elősegítse a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba – zsírban oldódó vitamin, vagyis a szervezetnek zsírra van szüksége, hogy hasznosítsa. Ugyanez érvényes a bőrre, a szemre és a csontokra jótékony hatású A-vitaminra, az immunerősítő tulajdonságokkal rendelkező E-vitaminra és a véralvadást szabályozó K-vitaminra.

A D-vitamint és más, zsírban oldódó vitaminokat a maximális felszívódás érdekében zsírtartalmú ételek fogyasztását követően érdemes bevenni.

Félreértés ne essék, az ételnek nem kell zsírban tocsognia. A célnak egy kevés tej vagy joghurt is megfelel, csakúgy, mint azok az ételek, amelyek növényi olajak felhasználásával készülnek.

Mikor kell bevenni a multivitamint?

A multivitaminoknál már bonyolultabb a képlet, hiszen vízben és zsírban oldódó vitaminokat is tartalmazhatnak. Az orvosok szerint ezeket célszerű étkezés közben bevenni, úgy, hogy utána megiszol egy pohár vizet. Ez esetben viszont számolnod kell azzal, hogy a vízben oldódó vitaminok kevésbé tudnak hasznosulni.

Ennek az ellenkezője is igaz, tehát, ha éhgyomorra, vízzel veszel be egy multivitamint, zsírban oldódó vitaminjai nem képesek maradéktalanul felszívódni, ami akár gyomorrontással is végződhet.

Ha maximalizálni akarod hatásukat, a vízben és zsírban oldódó vitaminokat külön-külön vedd be.

Mikor kell a szülés előtti vitaminokat bevenni?

Az embrió egészséges fejlődéséhez létfontosságú folsav szedését a teherbe esés tervezett ideje előtt 3 hónappal ajánlott elkezdeni. Vízben oldódó vitamin lévén ezt éhgyomorra, egy pohár vízzel kell bevenni. A szülés előtti vitaminokat ellenben étkezés közben érdemes szedni – lehetőség szerint a reggeli vagy az ebéd során, hogy csökkentsd a gyomorrontás és a reflux kialakulásának esélyét.

A zsírban oldódó vitaminokat étkezés közben kell bevenni
A zsírban oldódó vitaminokat étkezés közben kell bevenniKucherAV / Getty Images Hungary

Mikor kell a kalciumot bevenni?

A csontokat erősítő és a csontritkulás esélyét csökkentő ásványi anyagot, a kalciumot kétféle formában viheted be. Az egyik a kalcium-karbonát, a másik pedig a kalcium-citrát, amelyek eltérő módon hasznosulnak, így nem mindegy, hogy mikor veszed be őket.

  • Kalcium-karbonát: Felszívódásához gyomorsav szükséges, így étkezés közben kell bevenni.
  • Kalcium-citrát: Ezt a formáját a kalciumnak beveheted étkezés közben vagy más időpontban is, mert savak nélkül is felszívódik. Az orvosok a kalcium-citrátot általában azoknak a betegeknek ajánlják, aki savlekötőt szednek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra