5 meglepő tény, amit nem tudtál a D-vitaminról: a szexhez is köze van

GettyImages-1241114506
Olvasási idő kb. 5 perc

A D-vitamin egy igazi szupertápanyag, amely elengedhetetlen szervezetünk számára, mégis van néhány kevésbé ismert tény, amit szinte csak az orvosok tudnak róla.

A napfény vitaminjaként is emlegetett D-vitamin számos jótékony hatással bír. Erősíti a csontokat és a fogakat, hozzájárul az agy és az idegek egészségéhez, támogatja az immunrendszer működését, és még a hajat is fényesebbé teszi. Ha viszont túl kevés vagy túl sok jut belőle a szervezetbe, az meglepő tüneteket produkálhat.

1. Befolyásolja a szexuális teljesítményt

A közelmúlt kutatásai azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin-szint hatással lehet a szexuális egészségre és teljesítményre. A férfiaknál a D-vitamin fontos szerepet tölt be a termékenység szempontjából is, hiszen megnöveli a spermiumok mozgékonyságát. Emellett javítja a herék működését, amelyek a spermiumokon túl esszenciális nemi hormonokat, így tesztoszteront termelnek.

A nők esetében több tanulmány tárt fel összefüggéseket a D-vitamin-hiány és a szexuális diszfunkciók között, ami olyan tünetekkel járhat, mint a csökkent szexuális vágy, az izgalom hiánya vagy a szexet kísérő fájdalmas érzés. Ha tehát gondjaid vannak a hálószobában, lehet, hogy csak több D-vitaminra lenne szükséged.

Van, akinél megoldást jelenthet a szexuális zavarokra
Van, akinél megoldást jelenthet a szexuális zavarokraapomares / Getty Images Hungary

2. Nagyobb mennyiségben vesekő kialakulásához vezethet

Ha szervezetednek nagyobb mennyiségű D-vitamint kell feldolgoznia – főleg, ha az táplálékkiegészítőkből származik –, az nemkívánatos mellékhatásokat vonhat maga után. Idetartozik az émelygés, a hányás, az izomgyengeség, a zavartság vagy akár a vesekő kialakulása is.

„A D-vitamin megnöveli a bélben felszívódó kalcium mennyiségét. A túl sok D-vitamin azonban veszélyes lehet, mert magas kalciumszintet okozhat, ami vesekő kialakulásához vezethet” –figyelmeztet dr. John Poothullil. Ezért is kell odafigyelni megfelelő adagolására.

A D-vitamin pótlására az októbertől márciusig tartó időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében.

3. Megelőzheti az urológiai problémákat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a D-vitamin-szint a férfiaknál befolyásolja a prosztata és a herék működését, a húgyhólyagra, a vesékre és a húgyutakra pedig mindkét nemnél hatással van. Hiányállapota esetén ezért a következő urológiai problémák léphetnek fel:

Túlműködő hólyag: Ha gyakran jársz vécére, és éjszaka is arra kelsz, hogy pisilned kell, akkor elképzelhető, hogy túlműködik a húgyhólyagod, ám ez szerencsére emelt D-vitamin-bevitellel is orvosolható. Legalábbis egy 2021-es, az International Urogynecology Journal című folyóiratban publikált tanulmány szerint, amely úgy találta, hogy a D-vitamin segít megerősíteni a vizeletürítésért felelős izmokat.

Hólyagrák: Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy az alacsony D-vitamin-szint fokozza a hólyagrák kialakulásának kockázatát.

Húgyúti fertőzések: Egy másik 2019-es tanulmány arra jutott, hogy az alacsony D-vitamin-szint összefügghet a húgyúti fertőzések megnövekedett kockázatával, ami a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt érinti.

Prosztatamegnagyobbodás: Egy, a The Canadian Journal of Urology című folyóiratban közzétett kutatás megállapította, hogy az elégtelen D-vitamin-bevitel hosszú távon a prosztatamegnagyobbodás kiváltó oka lehet, ami azért is kellemetlen, mert vizeletürítési problémák kísérik.

A napfény vitaminjának is nevezik
A napfény vitaminjának is nevezikElena Popova / Getty Images Hungary

4. A kor előrehaladtával a bőr kevesebbet termel belőle

Közismert tény, hogy bőrünk a napfény hatására D-vitamint termel. Az viszont már kevésbé, hogy ennek mértéke az életkor előrehaladtával fokozatoson csökken – ahogy az kiderül az Endocrinology and Metabolism Clinics című folyóiratban publikált tanulmányból.

Kutatások szerint ahhoz, hogy az emberi bőr elegendő D-vitamint állítson elő, naponta, de legalább heti két alkalommal körülbelül 30 percet kell a napon tölteni, lehetőség szerint 10 és 14 óra között, azonban a pontos időtartam attól is függ, hogy hol élsz, és milyen intenzitású napsütés ér.

5. A nők D-vitamin-igénye különböző lehet

Egy 2016-os tanulmány azt találta, hogy azoknak a terhes nőknek, akik a téli hónapokban szültek, vagy az átlagosnál többet híztak, nagyobb adag D-vitaminra volt szükségük, mint más kismamáknak.

Fontos tudni, hogy a D-vitamin kritikus jelentőségű tápanyag a várandósság ideje alatt, mind az anya, mind a baba számára. Hiánya a csecsemőknél növeli a veleszületett angolkór és a csonttörések, míg az anyáknál az úgynevezett preeklampszia (kórosan magas vérnyomás és fehérjevizelés) kockázatát. A szülés előtti időszakban ezért is szokták javasolni a megfelelő vitaminpótlást.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek