Karácsonyi menü öt hozzávalóból: körtés-gyömbéres pite

Ötödik rész

Pofonegyszerű sütirecept kéne karácsonyra? A körtés-gyömbéres pite pont ilyen. A tésztából szaggatott csillagok miatt ráadásul nagyon látványos is. Karácsonyi videósorozat, ötödik rész.

Szabó Jucus, az 5 hozzávaló bloggere egy olyan karácsonyi menüt állított nekünk össze, amit az is meg tud csinálni, akinek nincs se kedve, se ideje napokat a konyhában robotolni az ünnepek előtt, mégis valami finomat – és a jelenlegi trendeknek megfelelőt – tenne az asztalra.

A menü

Előétel: narancsos, csillagos tökleves

Főétel: lazac steak diós rizottóval és mézes-kecskesajtos kelbimbóval

Desszert: körtés-gyömbéres pite

A leves elkészítését itt tanulhatod meg, a rizottóét itt – ezt a topséfek szerint amúgy is illene mindenkinek megtanulni normálisan elkészíteni –, a lazacét itt, a mézes-kecskesajtos kelbimbóét itt. Most pedig jöjjön a vacsora megkoronázása, a csillagokkal díszített pite! A pontos receptleírást a videó után találod.

Körtés gyömbéres pite

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók (1 pitéhez):

- 1 csomag leveles tészta

- 1 kg körte

- 5 dkg porcukor

- 1/2 teáskanál gyömbér

- 3 dl tejszín

Szükséges eszközök:

- vágódeszka

- kés

- serpenyő

- gyúródeszka

- 25 cm átmérőjű piteforma

- 3 cm átmérőjű csillag alakú szaggató

- habverő

- keverőtál

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. Az körtéket mossuk meg és vágjuk vékony cikkekre. Tegyük a serpenyőbe, szórjuk meg a gyömbérrel és a porcukorral, öntsünk rá 1 dl a tejszínből és kis lángon fedővel lefedve puhára pároljuk. Félidőben vegyük le a fedőt, hogy a felesleges folyadék el tudjon párologni.

3. A leves tésztát a gyúródeszkára sütőpapírostól hajtsuk ki. A pite formát helyezzük rá, rajzoljuk körbe, majd a tésztát tegyük a vajjal kikent piteformába. A maradék tésztából szaggassunk kis csillagot.

4. A körtét öntsük bele a piteformába, ha marad egy kis leve, azt is öntsük rá. Szépen helyezzük el rajta a csillagokat, és 25-30 perc alatt süssük meg.

5. Tálaláskor szórjuk meg a tetejét porcukorral, a maradék tejszínt verjük habbá és azt is kínáljuk mellé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek