Klasszikus fasírt és társai kirándulásokra

Ha arról van szó, hogy valamit csomagolni kell a gyereknek/családnak az utazásra, sokunknak egyből a fasírtfélék ugranak be. Egy nap utazást kibír, könnyen és maszatolás nélkül ehető akár útközben is, nem utolsósorban pedig mindenki szereti.

Az egyik legjobb kirándulós kaja, előre elkészíthető, mehet két szelet kenyér közé, de néhány paprikával és paradicsommal is nagyon finom. Az apró golyócskák egy szemvillanás alatt el szoktak fogyni, az egyben sütött viszont kevésbé macerás, és szendvicsnek talán alkalmasabb. A sajt elhagyható, de én az egyben sütöttbe mindenképp tennék, csuda jó, ahogy belesül a masszába és rápirul a tetejére.

Golyóformában és egyben sütve is
Golyóformában és egyben sütve isKatuci

Klasszik fasírt, hozzávalók:

50 dkg darált hús (lehet csirke, pulyka vagy sertés és marha vegyesen)
2 tojás
2 zsemle kevés tejbe áztatva
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna
egy kevés zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
10 dkg reszelt sajt (elhagyható)

1. A kevés tejben megáztatott zsemléket a darált húshoz adjuk, a masszát fűszerezzük, jól összedolgozzuk.

2. Hozzáütjük a tojásokat, beletesszük a reszelt sajtot, a nagyon finomra aprított (esetleg reszelt) hagymát és az összezúzott fokhagymát. Kézzel összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, korrigálhatjuk egy kis zsemlemorzsával.

3. Ha golyókat sütünk, enyhén nedves kézzel kis golyókat formázunk, meghempergetjük kevés zsemlemorzsában, forró olajban néhány perc alatt kisütjük. Papírtörlőre szedjük.

4. Ha egyben sütjük, kiolajozott, sütőpapírral bélelt tepsiben megformázzuk a rudat. Sokkal finomabb lesz, ha áll néhány órát a hűtőben. A pihentetés után 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 40-45 perc alatt készre sütjük. Természetesen főtt tojást is elrejthetünk a közepében.

Korábbi receptjeink:

Fűszeres húsgolyók bárányhúsból

Van élet a magyaros fasírt után is. Nem mintha a klasszikussal bármi gond lenne, de érdemes néha variálni. Ezt a kellemesen fűszeres, bárányhússal készült változatot például a River Cottage sorozatban láttuk. Grillen sütve lenne az igazi, de a fotózott példány serpenyőben készült. A fasírt lapos naan kenyérrel, pitával vagy tortillával is jó, de mehet simán két szelet kenyér közé is.

           

Klasszikus hamburger

Ha már a fasírtféle, darált húsos pogácsáknál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül az igazi, hagyományos hamburger mellett sem, hátha valakinek pont ez a recept fog hiányozni. Ebben a korábbi anyagunkban nemcsak a húspogácsa receptjét találják meg, de linkeltünk még további hamburgervariációkat is.

Bár a hamburger nem az a tipikus, hátizsákban, fóliában magunkkal vitt kirándulós kaja, mégsem kell teljesen leírni. A húspogácsákat ugyanis jobb henteseknél akár formázva, befűszerezve is meg lehet venni, és akkor a hűtőtáskából előrántva akár egy kiránduláson, pikniken is frissen készülhet.

Vegáknak vöröslencséből

Ha valaki aggódik az utaztatott hús miatt, vagy egyszerűen csak vega, annak is van oka örömre, hiszen vöröslencséből is lehet fasírtot készíteni. „Ez a változat – ha őszinte akarok lenni – igazán frissen jó, másnaposan már elkél mellé egy joghurtos mártogatós. Ha utazásra készíteném, a masszába belekevernék 1-2 maréknyi darált olajos magvat – pl dió, kesudió, akár fenyőmag is, ha milliomos vagyok – a magok olajtartalma segít abban, hogy tovább tökéletes maradjon" – írta tanácsként kolleganőnk.

Vegáknak tojásból

Volt egy korszakom, amikor egyáltalán nem ettem húst. Akkoriban találta ki anyukám ezt a tojásfasírtot. De olyan jó, hogy megtartottuk, azóta is rendszeresen készítem én is.

Fotó: Katuci
Fotó: KatuciKatuci

Készülhet fasírt nyers vagy mirelit halból is

Rövidebb utakra, hűtőtáskás kirándulásokra, kertipartira és piknikhez a halpogácsák is tökéletesek. Ez a változat korábban egy teljes menü része volt, de ha piknikre, hűtőtáskás kirándulásra készülnek, akkor szendvicsként is megállják a helyüket.

Ebben az esetben valamilyen rozsos péksüteményt vigyenek magukkal, aztán azon frissiben kenjék meg a mártással, mehet bele néhány levél ropogós jégsaláta, esetleg pár karika hagyma, és persze a halpogácsák. Garantáltan nem okoz majd csalódást.

Negyedórás tonhalfasírt, konzervből

Ha az előbbinél sokkal gyorsabb megoldára vágynak, akkorjön jól ez a halpogácsa recept, amihez nem kell más, mint 2-3 tonhalkonzerv, és körülbelül 15 perc, ennyi idő alatt el is készül. Tényleg annyira egyszerű, hogy garantáltan hamarabb megvannak vele, mint amennyi idő alatt le tudnak szaladni mirelit halrudért vagy a gyorsétterembe egy halburgerért. És garantáljuk, hogy nagyon jó!

Erre is vonatkozik, bár meg van sütve, azért nagy hőségben lehetőleg rövidebb ideig, és/vagy hűtőtáskában utaztassák.

Baconös roll, avagy variáció egyben sült fasírtra

Ez a recept gyakorlatilag átmenet a fasírt és a töltött húsok tölteléke között. A fűszeres, finomra darált húst hagymán megpirított gombával kell összekeverni, aztán bővül egy kis sonkával, némi apróra vágott főtt tojással, és legvégül apró, elrejtett sajtdarabkákkal. Ezt a masszát kell aztán a baconszeletek burkában, alufólia segítségével hengeres formára igazítani, majd megsütni, és végül kívülről is megpirítani. Ha megsült, szépen szeletelhető, vagyis kenyér közé, szendvicsnek is alkalmas.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra