Kétbalkezes dekoráló pajkos szarvast gyárt

Az ünnepek közeledtével sokakon kitör az alkotási vágy. Eddig azt hittük, hogy ehhez igyekeznek hatékony segítséget nyújtani a dekorációs magazinok, de a pajkos szarvasok, a pufók mikulások a kreativitás hiányáról és az elcsépelt motívumokról tanúskodnak. A Karácsonyi Motívumok, a Barkácsvilág, a Nők Lapja Advent, a Praktika és a Diana Ünnepi Ötletek: Dekorációs ötletek című újságokból próbáltunk ihletet meríteni, több-kevesebb sikerrel.

Kétbalkezes dekorálóként abban bíztunk, egy (vagy több) dekorációs ötleteket felvonultató újság megkönnyíti az ünnepi készülődést. Sajnos csalódnunk kellett, a kreativitás gyakori hiánya mellett az sem segített sokat, hogy a földi halandók számára teljesen ismeretlen technikákat kezeltek általános ismeretként.

Összehasonlításunkban megpróbáltuk kihámozni a szerkesztő leveléből, hogyan képzeli a karácsonyi dekorációt, az előkészületeket. Felmértük, hogy a magazinokban mekkora mennyiségben találunk eredeti vagy éppen könnyen legyártható ötleteket. Valamint azt is próbáltuk kielemezni, milyen eszközökre lesz szükség egy-egy alkotás megvalósításához, és a kiadványok milyen leírást mellékeltek azok elkészítéséhez.

Diana Ünnepi Ötletek: Karácsonyi Motívumok

690 Ft (52 oldal)

ujs1

Az egy az egyben német kiadást másoló magazin semmit sem bíz a véletlenre, és még kevésbé az egyéni kreativitásra. Míg az anyakiadványát szintén újrahasznosító Joy esetében legalább számíthattunk némi hazai tartalomra, és a magyar főszerkesztő levelére, ebben az újságban be kell érnünk Katja Rötzer „pajkos szarvasokkal és kedves kis angyalkákkal” átszőtt köszöntőjével.

Az újság harmadik oldalától elszabadulnak a papírból készített rénszarvasfejek, hóemberek, télapók. A Karácsonyi Motívumok az elcsépelt könyöklő angyalka mellett mindenki szerencséjére felvonultatja az eddig méltán kevésbé elterjedt, plüss jegesmedvével pózoló pingvint is.

Több bekezdésen keresztül nehéz regélni erről a kiadványról, főleg a belőle kifelejtett több tucat remekebbnél remekebb ötlet miatt. A lap koncepciója szerint mindent a mellékelt 32 oldalas sablonból kell kivágnunk, és maximum annyi a feladat, hogy egy kartonra felragasztgatjuk őket. Miután ezzel megvagyunk, a kész díszeket rendeltetésszerűen ráaggathatjuk a karácsonyfára, vagy éppen felragaszthatjuk az ablakra.

Az elkészítési útmutatóban a dolgunk megkönnyítése helyett inkább hátráltató tanácsokkal találtuk magunkat szemben. A laminálás, a barkácskés felbukkanásakor már ráncolódott a homlokunk, de az alábbi mondat végképp a magazin félredobásához vezetett. „A színek az ablakban akkor világítanak a legszebben, ha az egész motívumoldalt lamináljuk.”

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik öt perc alatt, minimál költségvetésből kívánják ledarálni a karácsonyi dekorálást, és teljesen hiányzik belőlük a kreativitás és az elhivatottság.

Barkácsvilág

745 Ft (48 oldal)

ujs4

A Barkácsvilág szintén egy német kiadvány magyar másolata. Monika Neubacher-Fesser köszöntőjének első felében az elfoglalt szülők számára kínált megoldást, amikor kifejti, hogy a magazinban található dekorációkat iskoláskorú gyermekek már egyedül is elkészíthetik, majd hozzáteszi, a barkácsolás közös elfoglaltságnak sem utolsó. A német hölgy egyébként valószínűleg nem látott még gyereket, mivel szentül állítja, hogy számukra a saját kezű ajándékkészítés okozza a legnagyobb örömet, nem pedig a számítógépes játékok.

Az újság mindenesetre úgy tűnik, hosszútávra tervez, mivel az egész magazinban egy ötletet az illendőség határát átlépve, a kellőnél jóval többször is felhasználnak. Az alap ugyanaz: tónuskarton, átlátszó papír, pauszpapír és teamécses. Igen, asztali lámpákat készíthetünk: bemutatnak fenyőfás, hóemberes, csillagos, mackós, rénszarvasos mécsestartót.

További, kartonból készíthető dekorációs elemeket is előállíthatunk kezdve az adventi naptártól, egészen az asztali alátétig. Az elkészítési útmutató lépésről lépésre lebontva utasítgat, szerencsére csak kicsit szájbarágósan és közepesen nyálasan.

Kinek ajánljuk: Kétbalkezeseknek, illetve kisgyerekes családoknak, akik hisznek a közösen alkotás varázsában.

Nők Lapja Advent

485 Ft (124 oldal)

ujs5

A Nők Lapja különkiadásának köszöntőjében Akovács Éva több bekezdésen keresztül szapulja az ünnepi készülődést, a karácsony elanyagiasodását, majd miután újragondolja pesszimista hozzáállását óriási ígéretet tesz: „Adventi lapszámunkban összegyűjtöttünk minden olyan tanácsot, tippet, receptet és lelőhelyet, melyek segítségével könnyebb a készülődés. Hogy a dolgozó nőnek is „nyugodt, békés” legyen a december vége.”

A főszerkesztő tényleg próbálta betartani az ígéretét, és a hagyományos dekorációs magazinokkal ellentétben láthatunk példákat az ötletes csomagolásra, tippeket a karácsonyi menü összeállításához, adventi utazási ötleteket, sőt kész ütemtervet kapunk a karácsonyi előkészületekhez.

Míg a német lapátvételeknek megvan az az előnye, hogy nem hirdet bennük a kutya se, a Nők Lapja 124 oldalából jelentős részt vesznek le a hirdetések (gondolunk itt többek között az oldalakon átívelő Ajándékbazár rovatra). Szerencsére ezt ellensúlyozza például a természetes alapanyagokból készíthető dekorációk gyűjteménye, amiben kültéri díszeket is bemutatnak. Kedvencünk a gyertyatartó, amit a következőképpen készíthetünk el: egy műanyagformát megtöltünk vízzel, majd belehelyezünk egy másik, kisebb műanyag formát, és a két tál közé lazán gallyakat tekerünk, majd az egészet megfagyasztjuk.

Az újságban találhatunk számtalan variációt koszorúra, készíthetünk akár popcornból, mézeskalácsból. Az elkészítési útmutató könnyen lekövethető, bár a magazin által felvonultatott ötletek megvalósításához lényegesen több eszközre van szükségünk, mint egy kartonból készült mécsestartó elkészítéséhez (például varrógép, cikkcakk olló, ragasztólap, dekupázsragasztó, stb.).

Kinek ajánljuk: Elsősorban maximalista, vasakaratú háziasszonyoknak, de azoknak is érdemes belelapozni az újságba, akik egy-egy apróbb ötletre vadásznak.

Praktika

590 Ft (116 oldal)

ujs2

A Praktika magazin főszerkesztője Boda Ildikó képes volt eloszlatni a dekorálás okozta pesszimizmust, és köszöntőjében egy pillanatra még azt is elérte, hogy lelkesedjünk az ünnepekért. Boda egy oldalban foglalta össze, hogy a magazin évek óta szinte változatlan szerkesztősége a szívét-lelkét adja bele a több hónap alatt összeálló lapszámba. Majd leteszi a voksát az egyediség mellett, és biztat, hogy töprengjünk el, keressünk kevésbé szokványos megoldásokat.

Az újság igyekszik egyensúlyt találni a sablonból kivágott alkotások és a készen megvett termékek bemutatása között. Ez utóbbiból, vagyis a kész termékekből is inkább a kézművesek portékáját ajánlja. A Praktika sokféle anyagból sokféle ötletet mutat be. Maradék anyagból készíthetünk ünnepi poháralátétet, peddignádból iparművész útmutatása alapján alkothatunk fonott fenyőt, quilling technikával (ez a papírgöndörítést takarja, mint kiderült) karácsonyfadíszt sodorhatunk, rétegelt lemezből ajtódíszt kreálhatunk lombfűrésszel.

A magazin hátránya, hogy nem feltétlenül hétköznapi, minden háztartásban megtalálható eszközökkel dolgozik. Ugyanakkor a dekorációknál külön jelzik, melyeket ajánlják kezdőknek, és a lap végén összegyűjtött útmutatókon is könnyedén el lehet igazodni.

Kinek ajánljuk: aki szeret különleges dolgokat készíteni, és bátran bele mer vágni a dekorálásba.

Dekorációs ötletek

745 Ft (48 oldal)

ujs3

A pajkos szarvasok nagy rajongója, Katja Rötzer mindenütt ott van. Ezt bizonyítja a fantáziadús Dekorációs ötletek névre keresztelt kiadvány köszöntője. A főszerkesztő asszony elhagyta a pajkos rénszarvasokat, és egy teljesen más hangvételű köszöntőt kanyarított a lap elejére. Ezúttal a klasszikus karácsonyi motívumokkal egy időben a merész színek mellett tette le a voksát.

Vicces ezt mondani, de a német kiadvány magyar másolata kifejezetten hasonlít a fentebb bemutatott Karácsonyi Motívumok újságra, ami ugye szintén egy német kiadvány hazai másolata. Követhető még? Egy a lényeg, nyugtathat minket az a tudat, hogy a németeket is ugyanazokkal a hasonló megoldásokkal bombázzák.

Mert az alapanyag, az elgondolás ugyanaz maradt, kivéve azt a változást, hogy itt kevesebb az átlátszó papír, és helyette több strukturált karton fért be az újságba. Mondanánk, hogy a rajzok is megszólalásig hasonlítanak, de ez nem lenne igaz, mert közelebbről megnézve azért feltűnik, itt egy másik grafikust alkalmaztak, aki a pufók Mikulásban hisz.

Kinek ajánljuk: Pont ugyanazoknak, akiknek a Karácsonyi Motívumokat, vagyis zoknak, akik öt perc alatt, minimál költségvetésből kívánják ledarálni a karácsonyi dekorálást, és teljesen hiányzik belőlük a kreativitás és az elhivatottság.

Oszd meg másokkal is!
Mustra