#VILÁGOM

Készüljön fel, visszatér az MTV-re kedvenc koncertsorozatunk!

Dívány 2016. június 14., kedd 19:23

Emlékszik még valaki arra az időre, amikor az MTV még Music Television volt, és a zene volt az első? Ha igen, akkor biztosan megvan a csatorna egyik legjobb kezdeményezése, az MTV Unplugged is. Tudja, ez volt az a koncertsorozat, amiben olyan ismert zenészek adták elő (általában) akusztikus átiratban a dalaikat mint például az Aerosmith, Elton John, Stevie Ray Vaughan, a Nirvana, Eric Clapton, Jay Z, Alanis Morrisette vagy az Alice in Chains, sőt a legjobban sikerült koncertfervételeket később albumként is be lehetett szerezni.

Bár úgy tűnhetett,  hogy 1989-ben indult sorozat már rég megszűnt, hiszen a 2000-es évekre kicsit megkopott a fénye, de még a 2010-es évek elején is vettek fel unplugged koncerteket. És akkor jöjjön a jó hír, a Deadline szerint az MTV-nél úgy döntöttek, kicsit leporolják a formátumot, és némi ráncfelvarrás után még az idén újra belevágnak a koncertsorozatokba. Azok az elemek, amiktől a show olyan nagy lett, természetesen megmaradnak, csak alkalmazkodnak a megváltozott fogyasztói szokásokhoz kihasználják a modern technikai lehetőségeket. 

Amíg ki nem derül, hogy mi lesz a tervekből, jöjjön és nosztalgiázzon velünk egy kicsit! Videók a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Robert Mapplethorpe: Szex, élet és halál megörökítve

hv 2016. június 14., kedd 19:15

Sátáni figura, vagy a század egyik legnagyobb művésze? Törtető karrierista, vagy megalkuvást nem ismerő zseni? Dokumentumfilm Robert Mapplethorpe életéről.

Mapplethorpe: Look at the Pictures - Próféta vagy maga a sátán? címmel, alig két hónappal a világpremier után mutatja be a Magyarhangya itthon is Fenton Bailey es Randy Barbato dokumentumfilmjét a világhírű amerikai fotóművész korántsem átlagos életéről és karrierjéről. Az apropót nemcsak az 1989-ben AIDS-ben elhunyt, botrányosnak kikiáltott művészetével és nyíltan felvállalt homoszexualitásával ismertté vált, azóta világhírű amerikai fotós, Robert Mapplethorpe egyre biztosabban klasszikus státusza adta, hanem a Los Angeles County Museum of Artsban jelenleg is látható, gigantikus restrospektív kiállítás. A Look at the Pictures szuggesztív erejű, de kifejezetten hagyományos dokumentumfilm, a műfaj teljes eszköztárával: lényegét az archív hang- és videóanyagok jelentik, amelyeknek segítségével a film narrátorává gyakorlatilag maga Mapplethorpe válik; a keret maga a kiállítás, amelynek szakértő kurátorai többször megszólalnak a filmben; a szereplők pedig a művész életének társai és tanúi, testvérei, szerelmei és múzsái, akik, bár nagyon különböző módokon, mégsem tudnak kilépni az árnyékából.

Krisztus utolsó megkísértése

A film elég erősen sugallja, hogy Robert Mapplethorpe élete és művészete tulajdonképpen ugyanaz. Ezt mondja maga Mapplethorpe is egy archív felvételen, amelyen arról beszél, hogy a munkái voltaképpen önéletrajzként is működnek, de többször utal erre Edward Mapplethorpe, a szintén fotós testvér is, aki évekig bátyja asszisztenseként dolgozott, és érzékelhetően ma sem tud megszabadulni ettől az örökségtől. Hogy Mapplethorpe meleg volt, sokkal kevesebb embert érdekelt, mint az, ahogyan megjeleníti mindezt, főleg pedig a botrányosnak titulált, pornográf helyzeteket – ezeket a képeket saját életében gyakorlatilag alig néhány helyen tudta kiállítani. Nem véletlen a film címe sem: ezzel a teátrális felkiáltással ("Nézzék a képeket!") próbált érvelni Jesse Helms republikánus szenátor, amikor 1989-ben felszólalt az ellen, miért támogatja a National Endowment of Arts, egy független, de szövetségi költségvetésből gazdálkodó szervezet Mapplethorpe "elfajzott" művészetét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ütős tinglitangli adminisztrátorfrizurás dizőzzel: Ujj Zsuzsi és a Csókolom az A38-on

Szaniszló Judit 2016. június 13., hétfő 17:48

Tegyük hozzá: végre. Nem is tudom, hányadik euforikus koncerttopogásom volt ez a szombati ebben az évben, de hogy legalább a harmadik, az biztos. Ujj Zsuzsi és a Csókolom nem arról híresek, hogy végighakniznák a naptári évet fesztiválszezonon innen és túl, szóval pont ezért jöttünk lázba, hogy végre élőben lehet őket hallani a Hajón. Ráadásul most nem a bizonyos szempontból persze hangulatos, de azért mégiscsak meglehetősen klausztrofób hajógyomorban volt a koncert, hanem fönt a tetőn: dunai fények, esti hajóforgalom kivilágítással, budai vár, reszket a hold a tó vizén, meg minden!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Eric Clapton betegsége miatt már alig tud gitározni

Dívány 2016. június 13., hétfő 11:38

A 71 éves zenész a Classic Rock magazinban nyilatkozott arról, hogy egy idegrendszeri probléma miatt már nehezére esik gitározni: "Az elmúlt évben komoly fájdalmaim voltak. Először a derekam fáj, majd  kiderült, hogy perifériás neuropátiában szenvedek." A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti. Ha károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, valamint az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közti kommunikáció, ami zavarokhoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet.

"Mivel alkoholista és drogfüggő voltam, az is nagy szó, hogy életben vagyok. Már rég fel kellett volna dobnom a bakancsot, de valami oknál fogva kiszabadultam a halál karmai közül, és kaptam még egy esélyt" - tette hozzá Clapton, aki azért azt is megjegyezte, hogy az öregedés egyéb kihívások elé is állította. 

Bár nem hisszük, hogy van, akinek semmit nem mond a neve, azért összefoglaljuk: Eric Clapton a Yardbirds és a Cream zenekarok után szólóban is híressé vált angol blues- és rockzenész, a Rolling Stone magazin százas listáján a negyedik helyen szerepel a legjobb gitárosok között, a Rock & Roll Hírességek Csarnokába háromszor iktatták be: egyszer szóló előadóként, egyszer a Yardbirds, egyszer pedig a Cream tagjaként. Össszesen 18 Grammy-díjat zsebelt be, és két legnagyobb slágere a Layla és a Tears in Heaven, amit négyéves fia, Connor halála után írt.  

Osztrák darab, magyar társulat, izraeli turné: a Denevér Tel Avivban

Steiner Kristóf 2016. június 12., vasárnap 20:22

Magócs Ottó jó barátom, mondhatni unokatestvérem – bár nincs köztünk vér szerinti kapcsolat, “első férjem” rokonságába tartozik, és mivel mindannyian (az exem, Ottó és én) színházzal foglalkoztunk, a közös barátok mellett a munka és a művészet is összekötött minket. Több mint másfél évtizedes barátságunk mérföldköve volt, amikor márciusban Tel Avivban látogatott meg – és magával hozta az egész Operett Színházat...

Ottó játszotta már Mozartot, Rudolphot az Elisabethben, Freddyt a My Fair Ladyben, Bónit a Csárdáskirálynőben, Tybaltot a Rómeó és Júliában, Kőnig tanát urat az Abigélben, és még egy csomó más remek szerepben tűnt fel – folyton vadiúj karakterek bőrében, sosem “beleszokva” egy sztereotip figurába. Most Strauss A Denevér című művében kapott egy embert próbáló szerepet – nem mintha olyan sokat kellene színpadon lennie, ám annál több oktávot kell áténekelnie, és annál több nyelvtörő dalszöveget kell bemagolnia az előadás eredeti nyelvén. Kíváncsi voltam rá – már csak azért is, mert „klasszikus” színházat régen láttam már, pláne magyar színházat Tel Avivban, németül... 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, milyen tökéletes zenekaros logók a közlekedési táblák?

moana 2016. június 11., szombat 20:00

Nem tudjuk, hogy Nikola Puzigaca szerb grafikus mikor és hogyan jött rá, hogy a közlekedési táblák valójában zenekaros logók, vagyis mindegyik ábrát meg lehet feleltetni egy már nem létező vagy éppen még működő még bandának. A lényeg, hogy rájött, és Desing című sorozatában (nem, nem írtuk el) meg is alkotta a párosokat, amiket a Facebook-oldalán bárki megtekinthet. Nem kell aggódni amiatt se, ha ön amúgy nem túl jó képrejtvényekben, mindenhol szerepel a zenekar neve is. 

És ez hasznos is, mert míg a Men at Work zenekarhoz az úton folyó munkák KRESZ-tábláját hozzárendelni szinte kézenfekvő választás (és annak idején már ők maguk is megtették), addig nem biztos, hogy a behajtani tilosról mindenki azonnal a Whitesnake-re asszociál. Ha valamelyik grafikánál elsőre nem világos a párhuzam, érdemes nem a zenekar neve, hanem valamelyik nagy slágere környékén keresni a kapcsolódást, ahogy például a Red Hot Chili Peppers és a nyitható hidat (valamint kompátkelést is) jelző tábla esetében. Csilit (vagy ahhoz kicsit is hasonlító növényt) ugyan egyetlen közlekedési tábla sem ábrázol, de mutasson nekünk olyat, aki nem hallotta soha az Under the Bridge című klasszikust!? 

Íme még egy egyértelmű példa, és a hajtás után még több zenekaros táblát talál!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Puszikára Csókolom az A38-on szombaton!

Szaniszló Judit 2016. június 10., péntek 22:43

Rég volt ilyen esemény, és utána se nagyon ugrálnak majd, fél évente játszanak és kész, írja a Csókolom zenekar a koncertjük Facebook oldalán. Nagyon fontos tehát, mondjuk a pontos paramétereket: 2016. június 11-én este 8-kor az A38 Hajón előbb a Puszi együttes (ezúttal Jordán Adél nélkül), majd az egész elődjét jelentő legendás Csókolom játszik. A koncert napján 7 órakor lesz kapunyitás, és érdemes is lesz odaérni addigra, mert bár szoktak várni a kezdéssel, de most nem tudnak, mert "nagyon sok számot szeretnénk játszani, viszont 10-kor pontban abba kell hagynunk, mer ilyen feljelentés para van”. Tessék pontosnak lenni, na. 

Ez meg itt a vadiúj, alig kétnapos klipjük, biztos játsszák is majd!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Björk meghívta rajongóit a fejébe

etelka 2016. június 10., péntek 17:41

Az izlandi énekesnő a VR-rel, azaz virtuális valósággal kísérletezik merészen a június 4-én Sydney-ben megnyílt Björk Digital című kiállításán. Tőle mondjuk nem meglepő a legkorszerűbb technikai vívmányokkal és kütyükkel kísérletezgetés, készített ő már 360 fokban körbejárható videóklipet a Stonemilker című dalához, szóval a most bejelentett, VR Album Exhibition elnevezésű projektben is csak ezt a jó szokását emelte további szintre. A június 4-én, a HTC Vivid Festival keretében megnyílt kiállítás megnyitóján az énekesnő 5 órás DJ-szettel vezette be a látogatókat a virtuális valóság alapú installációkba. Az egyes VR állomások az énekesnő Vulnicura című, nyolcadik stúdióalbumának egy-egy dalához kapcsolódnak, a látogatók a HTC Vive headsetjeinek (igen, ez egyben nyilván reklámkampány is persze) segítségével léphetnek be az egyes dalokhoz kapcsolódó világokba.

A Notget című szám virtuális valóság premierje például nagy felbontású 3D szkennereket, holostúdiót, digitális mozgásrögzítést és videogrammetry technológiát használva olyan zenei élményt nyújt, ami szinte belehelyezi a felhasználót Björk fantáziavilágába. Ezek a digitális megoldások együtt semmihez sem fogható hatást biztosítanak, és nagy valószínűséggel a videóklipek jövőjét jelentik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket olvassa el a Könyvhétről!

Farkas Edina Lina 2016. június 10., péntek 13:11

Megnyílt a 87. Ünnepi Könyvhét, (ami alatt még pár hónapja rezgett a léc), így soron következő könyvajánlónkat erre húztuk fel. Ahogy megszokhatták, válogatásunkban nem csak a szépirodalom magaslataiból ajánlunk, lesznek köztük könnyedebb, de tartalmas darabok is, amelyeket simán magával vihet nyaralásra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő szobrok filmrajongóknak, avagy így nézne ki a kedvenc rendezője a saját filmjeként

moana 2016. június 10., péntek 08:52

Mike Leavitt amerikai képzőművész fogta magát, és a garázsában kifaragta a 16 legismertebb filmrendező szobrát. Persze ez önmagában nem lenne hír, a művész azonban King Cuts projekje keretében úgy alkotta meg Tarantino, Kubrick, Scorsese, Hitchcock, Coppola, Spielberg vagy David Lynch közel félméteres, totemszerű mását, hogy a rendezők alakjába belegyúrta legismertebb filmjeik különös ismertetőjeleit is, és ha csak felszínesen is ismeri a munkásságukat, akkor is érteni fogja az utalásokat.

A hajtás után a teljesség igénye nélkül be is mutatunk pár művet (amelyekből július tizenegyedikéig a Jonathan LeVine Galériában volt kiállítás), ide kattintva pedig megnézheti a teljes kollekciót. Aki pedig inkább arra kíváncsi, hogyan is készült a banántestű Woody Allen, a madárba oltott Alfred Hitchcock, Steven Spielberg E.T. formájában, Martin Scorsese Rockyként, vagy David "Elefántember" Lynch és társaik, azoknak Mike Leavitt Youtube-csatornáján készséggel elmeséli. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hurrá! Nem kell hülyén éreznie magát, ha megáll egy ismeretlen szobor előtt!

Divany.hu 2016. június 8., szerda 09:17

Viszonylag könnyű az országban barangolva belefutni olyan szobrokba, egyéb köztéri műalkotásokba, amikről a helyszínen szinte semmi sem derül ki: ha nem ismerős a környéken, nem tudja meg, hogy mit lát. Az ilyen helyzetek megoldására jöttek létre a szobornyilvántartó oldalak, amikből Magyarországon is működik már egy pár éve: aKöztérkép Mozgalom független közösségi weboldala, a Köztérkép.hu (és ugyanennek a térképes változata, a Szoborkereső.hu). Bár ez utóbbi telefonról is jól működik (ekkor a telefon saját pozíciója közelében mutatja a szobrokat), most már valódi mobilapplikációval is keresgélhet köztéri műalkotásokat: így egy-egy szobor előtt állva pillanatok alatt megtudhatja, mit ábrázol, ki készítette és mikor, meg egyéb hasznos infókat. Az androidos alkalmazás előnye, hogy szebbé, kényelmesebbé teszi a szolgáltatás használatát, ráadásul a sima mobilnézetes térkép funkcióinál jóval többet tud.   

szoborkereso.png

House 13-asa rendezi az új Red Hot Chili Peppers klipet

aa 2016. június 7., kedd 16:10

A sztárok egyik kedvenc szócsöveként használt oldalon, az Instragramon futottunk bele abba a különös hírbe, miszerint a Scorsese féle HBO sorozatból, a Bakeliltből, az Alpha Dogból illetve a Doktor House-ból ismert 32 éves színésznő, Olivia Wilde rendezi a Red Hot Chili Peppers új lemezének első videoklipjét, a Dark Necessities-t és az oldalra feltöltött képek alapján szuper hangulatban zajlik a forgatás. Sőt, a forgatásról a zenekar hivatalos Instagram is oldalán jelentek meg werkfotók.

Work, work, work, work, work. @babsbrayton

Una foto publicada por Olivia Wilde (@oliviawilde) el

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden belövés az utolsó

hv 2016. június 7., kedd 10:18

Az idén húsz éves Trainspotting nem csak a szex, a drog és a zene miatt lett kultuszfilm.

Húsz éve mutatták be Danny Boyle filmjét, az Irwine Welsh azonos című regényéből készült Trainspottingot: azon kevés filmek egyikét, amelyek nem akarják South Parkos tanárbácsiként a néző fejébe verni azt, hogy a drog rossz. Inkább úgy mutatja be a drogokat és a drogozást, hogy az embernek először megjön, majd elmegy tőle a kedve – nagyjából örökre. 

A siker már a bemutatásakor egyértelmű volt, tulajdonképp csoda, hogy egész 2016-ig kellett várni a folytatására: a forgatás már elkezdődött, a premiert idén decemberre ígérik, ha pedig ön is elszánt rajongó, itt az alkalom, hogy statisztaként feltűnhessen benne.

De miért lett a Trainspotting az elmúlt évtizedekben ennyire fontos kultfilm? A válasz erre egyszerre nagyon bonyolult, és mégis nagyon egyszerű. Jócskán több van benne ugyanis annál, hogy romantizálja a függést, és tulajdonképpen szerethetően ábrázol néhány piti, lecsúszott figurát, akik azzal tengetik szánalmas napjaikat az iszonyúan nyomasztónak ábrázolt Edinburghben, hogy megszerezzék a napi heroinadagot. Ha csak erről lenne szó, még senki nem esne hasra: Danny Boyle filmje azonban nagyon beletalált valamibe, amit jobb híján nevezzünk 90-es éveknek és/vagy korhangulatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Spiró György válogatott esszéi: Agytorna kezdőknek és haladóknak

Uber Elek 2016. június 5., vasárnap 18:32

Eszünket, lelkünket és olykor megkopottnak látszó műveltségünket mozgatja meg Spiró Györgynek a 70. születésnapjára megjelentetett könyve, a Válogatott esszék 1976-2016. Érdemes vele és a kötetben szereplőkkel eltölteni jó pár délutánt. Egy ragyogó elme beszélget velünk utánozhatatlanul nyugodt hangon.

Nem tudok, de nem is akarok elfogulatlan lenni Spiró Györggyel kapcsolatban. 1983-ban, még középiskolásként olvastam Az Ikszeket, és még a felvételi előtt megvoltak a drámái, a Hannibál, a Kőszegők, meg a Balassi Menyhárt.

spiró3
Távolról sincs vége, olvasson még »

Végighallgathatja a hip-hop történelmét, csak 38 szabad óra kell hozzá

ermiz 2016. június 3., péntek 10:00

 NWA, A Tribe Called Quest, Three Times Dope, Beastie Boys, Slick Rick, Biggie, Mos Def, Jay Z, Q-Tip, Big L, Eminem, Outkast – csak néhányan a hip-hop legmenőbb nevei közül. Lehet a stílust szeretni és nem szeretni, de azt az utóbbi esetben is el kell ismerni: a hip-hop ma már a zenei kultúra része, akkor meg miért ne legyen vele tisztában? Ha fogalma sincs, kik ezek az emberek, akkor elég meghallgatnia ezt az alig 38 órás playlistet ahhoz, hogy mindent megértsen a hip-hop evolúciójáról. A 8tracks.com, mely csak MCAforPresident néven publikálta az anyagot, 1988-tól 2000-ig mutatja meg a stílus és különféle irányzatainak ki- és átalakulását. 

MCAforPresident's Slice of Hip-Hop Top 100 - 100th Mix Special Edition from MCAforPresident on 8tracks Radio.

Vegyen részt Jan Švankmajer utolsó filmjében!

aa 2016. június 2., csütörtök 19:16

Már csak 10 ezer dollár, 2,7 millió forint kell ahhoz, hogy a világ egyik leghíresebb animációs filmese, Jan Švankmajer leforgathassa utolsó játékfilmjét, az Insects-et. A 81 éves cseh szürrealista művész és évtizedek óta állandó producere, Jaromír Kallista  az egyik legnépszerűbb közösségi finanszírozási oldalon, az Indiegogo-n szeretnék összekalapozni a forgatáshoz szükséges 150 ezer dollárt (kb. 42,1 millió forintot) és szerencsére nagyon úgy fest, hogy bár csak május 25-én indult a kampány, már most 94 százalékon áll a finanszírozás, szóval jó eséllyel össze is jön nekik.

tumblr nbt7q7Aa8Y1s1l8eoo1 500.gif
Fotó: indiegogo.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a könyv fáj a léleknek

Farkas Edina Lina 2016. június 2., csütörtök 18:34

A harmincadik oldalnál vettem észre, hogy az elbeszélőkhöz férfihangokat és arcokat társítok. Pedig ennek a könyvnek a főszereplői egytől egyig nők: lövészek, pilóták, szanitécek, mind levágott copfú tizenéves lányok, akik férfiakká váltak, megnyomorodtak, meghaltak, csak hogy bátorságukat és hazaszeretetüket bizonyítsák. Az idei Nobel-díjas fehérorosz írónő, Szvetlana Alekszijevics regénye, a Nők a tűzvonalban nem a hősiesség polírozása, hanem a háború valódi igazsága, amiben semmi dicső és semmi magasztos nincs. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rákendroll az nem egy tánc

hv 2016. május 30., hétfő 16:19

A Ludwig Múzeumban Rock/tér/idő címmel nyílt kiállítás nyílt kiállás a könnyűzene társadalmi jelentősége mellett.

Rock/tér/idő címmel nyílt kiállítás a budapesti Ludwig Múzeumban, amely az 1970-es és 1980-as évekbeli underground zenei és képzőművészeti szcéna összefonódásait, illetve a zenei élet különféle megnyilatkozásait mutatja be. A leírás persze már önmagában problémás, hiszen a Kádár-korszakban az underground nemcsak az aktuális fősodorral, hanem a hatalmi-politikai vezetéssel is szembement. Így van ez persze manapság is, amikor az ideológia újra áthatja a popkultúrát, a művészek pedig ismét igényét, sőt, kényszerét érzik annak, hogy munkáikkal az aktuális hatalmi trend ellenébe menjenek – amely hatalom egyébként kísértetiesen emlékeztet a kiállításban bemutatott 1970-es évekbeli dokumentumfilmekben szereplő, állott-pállott, lábszagú, ostoba és kicsinyes korszellemre.

Amikor Tóth elvtárs az URH illetve Orgazmus együttesnevek kapcsán azon polemizál, hogy azok sértik a normális emberek ízlésvilágát, az ember szinte nem is tudja, hogy tényleg 1981-ben készült-e a felvétel, avagy 2015-ben, mondjuk az MMA egyik táltosos dzsemboriján.

Megtérítő Rocktérítő

A kiállítás címe nem titkoltan Xantus János kultikus mozijára, a Rocktérítőre utal. A film a Neurotic együttes legendásan balhés frontemberének, Pajor Tamásnak a megtéréséről szól, a film felújított változatát a kiállítás nyitásával egy időben újra műsorra tűzték a mozik. „A drog helyére beült a Szentlélek” – olvashatjuk a kiállítás falszövegében, és bár Pajor Tamás manapság leginkább a Hit Gyülekezete arcaként ismert, azért az mégiscsak szép, hogy ezt a kiállítást ő nyitotta meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rossz nevetés, avagy Pedro Almodóvar találkozása Varró Dániellel az operettszínpadon

Szaniszló Judit 2016. május 29., vasárnap 14:25

A felütés legyen egy fekete öves bölcsész coming-outja: nem tehetek róla, világ életemben – oké, a világ életemben itt leginkább a bűnös és ízléstelen kora gimnáziumi éveimet jelenti – szerettem a musicaleket. Művészetfilozófiai fanyalgás ide, giccsontológia oda, azt azért hadd szögezzem le, hogy baromi jó zenés darabot igenis lehetséges csinálni. Csak hát baromi nehéz. A Budapesti Operettszínháznak az Átrium Film-Színházban mégis kis híján sikerült.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kleist megér egy estet – új kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Szaniszló Judit 2016. május 28., szombat 15:46

Voltak fenntartásaim azzal kapcsolatban, vajon Heinrich von Kleist neve mennyire fogja bevonzani az utca emberét a Petőfi Irodalmi Múzeumba, és bár az utca emberének érdeklődéséről és motivációiról ma sem tudok többet, mint tegnap, azért a május 24-én nyílt Miért éppen Kleist? című kiállításuk megnyitójára mindenképpen érdemes volt elmenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még sosem örültünk ennyire az orkok támadásának!

Kiszler Máté 2016. május 26., csütörtök 18:25

Naponta tízmillióan játszanak vele, hülye lett volna a Blizzard, ha nem adja el harminc ezüstért a World of Warcraft megfilmesítési jogát. Édes jó istenem, tízmillió geek, vagy mucsásított nevén gyík: semmi nem menti meg a kaszasikertől a Warcraft: A kezdetek című mozit. 

Az elmúlt 10 év egyik, ha nem a legmeghatározóbb és legkedveltebb videójátéka a WoW, azaz World of Warcraft, szóval volt mire építenie a filmnek, ha másra nem, a több millió rajongóra és azok fanatizmusára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy perc alatt lett műalkotás a padlóra tett szemüveg

mzd 2016. május 26., csütörtök 15:07

Tavaly év végén egy nő megkéselt egy másikat az Art Basel egyik kiállításán, a nézők pedig azt hitték, ez a performansz része. Hasonló félreértés történt nemrég a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában is, ahol az egyik teremben egy szemüveget tettek a földre, a később érkezők közül pedig többen bőszen fotózni kezdték, mert azt hitték, a kiállításhoz tartozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gillian Anderson Csubakkával randizik

Edicsek 2016. május 25., szerda 12:05

Gillian Andersont a legtöbben az X-akták Scully ügynökeként ismerik, és bár a sorozat épp mostanság indult újra, a színésznőnek azért vannak egyéb elfoglaltságai is. Például hogy a brooklyni Young Vic színházban vendégeskedik épp A vágy villamosa című Tennessee Williams darab Blanche-aként, amit Kevin Spacey londoni Old Vic színházában már sikerre vitt. Ennek népszerűsítéséhez pedig kiváló ötlet bedobni őt a Tumblrre, ahol a rajongók közvetlenül is kérdezgethettek tőle. Csubakka csajának annyira megtetszett ez a közvetlen kommunikációs lehetőség a rajongóival, hogy bár az aktuális kérdések órája már véget ért, megígérte, lesz még ilyen

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Katonában téma a gyerekkori szexuális zaklatás

maze 2016. május 24., kedd 14:12

A gyermekkori szexuális bántalmazás olyan téma, ami mellett sem szülőként, sem hétköznapi emberként nem szabadna senkinek szó nélkül elmennie, mégis olyan tabu, amit emlegetve legtöbben elfordítják a fejüket. Nem így a Beszélj róla! projekt, aminek az alapítói három éve vették a fejükbe, hogy megpróbálnak segíteni a szörnyűségeken átesett szereplőknek, hogy újra teljes (teljesebb) életet élhessenek, még ha ez nem is megy könnyen. A beszédes írói álnevű Anoni Mara 2013-ban megjelent könyve, a Bűn vagy bűnhődés sarkallta arra a szervezőket, hogy megtörjék a kínos csendet, ami a témát övezi, és ennek eredményeként született a fenti projekt, amiben anonim számolhatnak be az áldozatok az őket ért atrocitásokról, ami a szakemberek szerint az első lépés a gyógyulás felé. 

Indulása óta számtalan levél érkezett a honlapra, a szervezők ezért a UNICEF-fel közösen elindították az ÁRTatlan elnevezésű programsorozatot, amit egy szakmai kerekasztalbeszélgetés, valamint a május elején a Katona József Színházban bemutatott fotókiállítással és beszélgetéssel egybekötött programsorozat. A sorozat zárórendezvénye egy rendhagyó beszélgetés május 25-én a Katona Sufnijában. A beszélgetés fő témai:

  • Lerombolhat-e a gyermekkori szexuális bántalmazás egy egész életet?
  • Miért hallgat az áldozatok többsége?
  • Hogyan segíthetnek a hozzátartozók, az ismerősök és a szakemberek?

Szakemberek, azaz Víg Sára és Lénárd Kata pszichológusok, Berkesi Zsuzsa és Pócs Balázs, a Beszeljrola.hu alapítói, valamint a közönség ezeket a kérdéseket próbálják majd megválaszolni, de ami még ennél is fontosabb, hogy felhívják a figyelmet a probléma komolyságára.

Nem titok ugyanis, hogy a nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik-hetedik lány és minden tizedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt, ahogy az sem, hogy a gyermekkori szexuális abúzus áldozatainak körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt. A bántalmazás elkövetője a legtöbbször férfi ismerős: vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, szomszéd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Klasszika mitológia: az Európa Kiadó élt, él és élni fog

Uber Elek 2016. május 23., hétfő 14:33

Vagyis Menyhárt Jenő és az 1981-ben, az URH romjain alakult, és azóta már többször is feloszlott együttese örök. Élő bizonyosság volt erre a vasárnap esti ráadás koncertjük Újbuda szívében, ahol persze megtöltötték a termet, s ahol ismét megénekelték a közönséggel együtt az immár a klasszikus irodalomba tartozó verssoraikat. Helló, bébi, te nyomorult állat!

Mindig is kedveltem Menyhártot, de a 2004-es Szigeten lopta be magát visszavonhatatlanul a szívembe. Kiállt a színpadra, és azt mondta: "Jó estét! Önök egy öregembert látnak. Én meg a naplementét."

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés