A titokzatos Loch Ness-i szörnyet kapta lencsevégre egy neves orvos?

Fénnyel írt történelem

GettyImages-3422579 (1)

A 20. század egyik legtöbbet elemzett és legvitatottabb fotójának számít a felvétel, melynek készítője, egy neves nőgyógyász doktor (talán) lencsevégre kapta a skóciai Ness-tóban élő titokzatos lényt, Nessie-t – a rejtélyes fénykép hat évtizeden át izgalomban tartotta a legendavadászokat, mígnem végre kiderült az igazság.

Épp a parton járt, amikor kibukkant a vízből a lény

A Loch Ness-i szörny legendája egészen a 6. századig nyúlik vissza, amikor Írország és Skócia védőszentje, Szent Kolumba – legalábbis a róla keringő történetek szerint – megmentett négy embert a rejtélyes lény karmaiból. A századok során többen is beszámoltak róla, hogy egy nagy méretű tengeri emlősre hajazó állatot véltek látni az Inverness városától 16 kilométerre délnyugatra található tóban, a Nessie-mánia azonban 1933-ban indult be igazán, amikor három szemtanú is találkozott a titokzatos szörnnyel.

A szörnyvadászat beindulása

A legkülönösebb találkozás egy Skóciában nyaraló angol turistával, George Spicerrel és feleségével esett meg, akik az Inverness Courier napilapnak küldött beszámolójuk szerint a tó partján autóztak éppen, amikor egy félelmetes, 8 méter hosszú, sárkányra emlékeztető, hosszú nyakú lény állta el az útjukat, és mászott vissza a vízbe. Az esetből gyorsan országos bulvárszenzáció lett, Skócia és Nagy-Britannia minden szegletéből sereglettek a lelkes Nessie-vadászok abban a reményben, hogy rálelhetnek a mitikus szörnyre.

A rejtélyes Loch Ness-i fotó
A rejtélyes Loch Ness-i fotóKeystone / Getty Images Hungary

A szörnyügy következő jelentősebb fejleményére 1934 áprilisáig kellett várni, amikor a londoni Daily Mail bulvárlap publikált egy fotót, melyen készítője, a neves nőgyógyászprofesszor, Robert Kenneth Wilson szerint a vízből kiemelkedő lény feje és nyaka látható. A laphoz eljuttatott levelében Wilson azt írta, turistaként éppen a hírhedt tó partjánál járt, amikor észrevette a furcsa „tárgyat” a vízben; gyorsan fényképezője után nyúlt, és négy képet készített, melyek közül csak kettőt sikerült jól exponálni – az első kép lett a világhírűvé vált Nessie-fotó, a második, amit az amatőr fotós szintén elküldött a Daily Mailnek, homályosra sikerült, ezért nem kapott különösebb publicitást.

Halálos ágyán vallott az álszörny készítője

A titokzatos fénykép 60 éven keresztül heves viták tárgyát képezte, egyesek váltig állították, bizonyíték a szörny létezésére, mások csalásról beszéltek, és azt találgatták, vajon milyen tárgy vagy éppen állat (elefánt? madár?) szerepel valójában a felvételen. A rejtély megoldására csak az 1990-es évek közepén derül fény, amikor – a Nessie-hívők hatalmas csalódására – bebizonyosodott, egy alaposan kitervelt és stílusosan véghez vitt átverésről van szó.

A nyomozást egy ’70-es években adott, azóta elfeledett interjú indította el, melyben Ian Colin színész arról beszélt, a híres Loch Ness-i fotót édesapja, a filmrendezőként, forgatókönyvíróként, színészként és afrikai vadászként híressé vált Marmaduke Wetherell készítette; ugyan Colin ekkorra már elhunyt, a szálak egy 96 éves, gyengélkedő férfihoz, Christian Spurlinghoz, Wetherell unokaöccséhez vezettek. Spurling a halálos ágyán bevallotta a riportereknek, hogy valóban részt vett a Nessie-csalásban, és azt is elárulta, hogyan készült a rejtélyes kép.

Marmaduke Wetherell szörnylábnyomokat keres a tó partján
Marmaduke Wetherell szörnylábnyomokat keres a tó partjánMonstersandcritics.com

A tökéletes terv bosszúból született meg

Az ötlet Wetherell fejéből pattant ki, akit korábban a Daily Mail kigúnyolt, amikor általuk megbízott vadászszakértőként Nessie-lábnyomokat vélt felfedezni a tó partján, ezért úgy döntött, bosszút áll a bulvárlapon: felbérelte makettek gyártásával foglalkozó unokaöccsét, aki egy 30 centi magas és 45 centi hosszú játék tengeralattjárót alakított át, ráeszkábálva a fából készült szörnyfejet. Egy sikeres próbamerítést követően Wetherell egy barátja társaságában elvitte a modellt a Ness-tóhoz, ahol négy képet lőtt róla, majd, amikor meglátta, hogy őrök közelednek, elsüllyesztette azt (az álszörny minden valószínűség szerint ma is a tó fenekén pihen).

A negatívokat odaadta jó ismerősének, Wilson doktornak, és megkérte, saját nevében, a megbeszélt sztori kíséretében postázza el őket a bulvárlapnak – a hírneves nőgyógyász-orvos megkérdőjelezhetetlen szaktekintélynek számított, ezért a közönség nagyobb hitelt adott a szavának, vagyis ideális fedőembernek tűnt Wetherell számára. A filmes szakember jól kalkulált, az állítólagos szörnyfotó bevonult a történelembe – és ugyan ma már minden kétséget kizáróan tudjuk, hogy hamisítvány, Nessie legendája tovább él, turisták ezreit és amatőr szörnyvadászok hadát invitálva a Skót-felföld leghíresebb tavához.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra