Kirúgták a járvány alatt, ma már ő a világ leghíresebb influenszere

GettyImages-1398155788

Ha aktívan használod a közösségi média bármely csatornáját, könnyen belefuthattál már Khaby Lame valamelyik videójába. A nyurga, szenegáli születésű fiatal mindössze 22 éves, de 146 millióan követik TikTokon, ezzel ő a legtöbb követővel rendelkező influenszer. Hogyan csinálta? Ez a legtanulságosabb a történetében.

Khabane Lame nevét két éve gyakorlatilag senki sem ismerte. Ma miatta indul vita Olaszországban arról, hogy miért nem lehet könnyebben állampolgársághoz jutni, Novak Djokovic, Jason Derulo és Lionel Messi szerepelnek videóiban, sokatmondó gesztusait pedig világszerte tízmilliók ismerik. Hogy lett egy munkanélküli fiatalból a világ jelenleg talán legbefolyásosabb influenszere?

Kirúgták – tőkét kovácsolt belőle

Khaby, bár Szenegálban született, még egyéves sem volt, amikor családja már Olaszországba költözött. Tizennégy éves koráig az olasz iskolarendszerben tanult, majd szülei Dakarba küldték, hogy ott folytassa iskoláit. CNC-gépekkel kezdett el dolgozni, aztán jött a koronavírus, és 2020 elején munka nélkül találta magát.

A gyári munkás fiatal valamire rátapintott: unalmában TikTok-csatornát nyitott, amelyen kezdetben még csak táncolt, azonban 2021 elején rátalált saját műfajára. Videóiban teljesen értelmetlen lájfhekkeket szedett ízekre egyszerűen azzal, hogy ő – az eredeti felvételek készítőivel szemben – rendeltetésüknek megfelelően használt tárgyakat. Például a merőkanálnak nem a hátoldalával próbálta kiszedni a folyadékot egy fazékból, hanem rendesen megmerítette benne, vagy nem az ablakon át próbált meg kiugrani egy autóból, hanem kinyitotta azt. Mindez talán nem lett volna elég akkor, ha a felvételeket nem úgy zárta volna le, hogy a „trükk” végeztével mindkét kezével rámutat a tárgyra, majd rosszallóan, sokatmondó tekintettel csóválja fejét. Ez a gesztus Khaby védjegyévé vált, videói egyre nézettebbek lettek.

Khaby Lame személye mára megkerülhetetlen az interneten
Khaby Lame személye mára megkerülhetetlen az internetenNurPhoto / Getty Images Hungary

Gyorsan a csúcsra jutott

Tavaly áprilisban már biztos lehetett benne az internetet értő közösség, hogy Khaby nagy dolgokra hivatott: ekkor előzte meg népszerűségben Gianluca Vacchit, az olasz közösségi média nagy kedvencét, akinek jó eséllyel te is láthattad már videóit: a deres halántékú, modell külsejű üzletember leginkább feleségével közös táncos videói által szerzett népszerűséget. 

Ettől kezdve Khaby a legnépszerűbb olasz tiktoker, idén júniusban pedig az összes, a TikTokon jelen lévő világsztárt maga mögé utasította.

Fel is figyelt rá a reklámvilág: valószínűleg ő az első szenegáli, akivel a Hugo Boss egyéves együttműködésről írt alá megállapodást, Khaby pedig a gyártósor helyett már filmfesztiválokon és egyéb, nívós eseményeken jelenik meg. Továbbra is gyártja humoros videóit, amelyeken már Novak Djokovicnak mutatja meg, hogyan kell meghámozni a banánt, ugyanúgy bohóckodik Supermannek öltözve, megmaradt annál az organikusan egyedi stílusnál, amelyben megtalálta önmagát. Az Instagramon sem szégyenkezhet: 78,6 millióan követik munkásságát.

Khaby Lame szerény maradt sztárként is

A CNN-nek nyilatkozva Khaby elmondta: videóinak ötlete úgy született, hogy nagyon sok értelmetlen lájfhekkes videót látott terjedni az interneten, és úgy gondolta, vihetne egy kis egyszerűséget ezekbe.

„Szerettem volna a lehető legtöbb embert elérni: ehhez elengedhetetlen volt, hogy ne beszéljek. Nem az érdekel, hogy hányadik legnépszerűbb alkotó vagyok a TikTokon – az eredeti célom a lezárások idején az volt, hogy megnevettessem az embereket, és máig ez a célom” – mondta, hozzátéve, hogy egy nagy álma azért van: hogy Will Smithszel dolgozhasson.

Nemrég még munkanélküli volt… Getty Images Hungary
Nemrég még munkanélküli volt… Getty Images HungaryAndreas Rentz

Gesztusai mellett sztoikus arckifejezései is hozzájárultak sikeréhez, személye pedig mostanra megkerülhetetlenné vált.

Olyannyira, hogy miután több mint húsz év alatt sem juthatott olasz állampolgársághoz, júniusban nyilvános ígéretet kapott arra, hogy meg fogja kapni azt. Egyelőre úgy tűnik, hogy életét és személyiségét hírneve sem változtatta meg. Gyakorló muszlim, két éve pedig eljegyezte nála három évvel fiatalabb barátnőjét, aki belsőépítészetet tanul. Hogy Will Smithszel mikor dolgozhat együtt, nem tudjuk, de a TikTokon már több a követője nála is, így semmi sem zárható ki – addig pedig tovább készíti lájfhekkpusztító videóit.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra