Legendás szerelmespárok a történelemből, akiket azóta sem tudtunk elfelejteni

GettyImages-168603201
Juhász Marianna

Nemcsak az irodalom, hanem a történelem is telis-teli van gyönyörű szerelmes történetekkel. Voltak szomorúak, de voltak lelkesítő, reménykeltő, legendás kapcsolatok is, melyek akár az örök szerelem szimbólumai is lehetnének.

Hogyan szerettek az emberek az ókorban, a középkorban vagy a 20. században? Az idő múlásától függetlenül mindig voltak legyőzhetetlennek tűnő akadályok, a szerelmesek életét megnehezítő ellenlábasok, féltékenységek, megrészegítő szenvedély és lebilincselő egymásra találás. A régmúlt szerelmeit történelmi forrás híján sokszor megszépítette és kiszínezte az utókor fantáziája. De a legcsodálatosabb sorsíró mégis maga az élet. 

Antonius és Kleopátra

A világtörténelem egyik legrégibb szerelme Antonius és Kleopátra között szövődött, ez a szerelem két, erős és gyönyörű ember szövevényes kapcsolatában öltött testet. Az egyiptomi fáraó és a római triumvir romantikus viszonya több mint kétezer éve ejti rabul az embereket, sok szerzőt megihletett, köztük William Shakespeare-t is.

Elizabeth Taylor és Richard Burton viharos szerelme Antonius és Kleopátra szerepében indult a filmvásznon
Elizabeth Taylor és Richard Burton viharos szerelme Antonius és Kleopátra szerepében indult a filmvásznonCamerique / Getty Images Hungary

A történetírók szerint Antonius, a vezető triumvirátus egyik tagjaként politikai hatalmának megerősítésére érkezett Kleopátrához. A szerelem szikrája rögtön fellobbant kettejük között, négy évvel később Antonius annak ellenére feleségül vette Kleopátrát, hogy Rómában már korábban megházasodott.

Alig tíz évvel később épp volt sógora győzte meg a római vezetést az egyiptomi hadjáratról, mely végleg megpecsételte a szerelmesek sorsát.

Antonius jó rómaiként részt vett az Egyiptom elleni hadjáratban, ám amikor elhitették vele, hogy Kleopátra meghalt, önkezével vetett véget életének. Néhány nappal később szerelme is követte őt a halálba. Három közös gyermeküket végül a férfi első felesége nevelte fel Rómában.

A történet pikantériája, hogy a filmvásznon az ókori hősöket megelevenítő Elizabeth Taylor és Richard Burton viharos és szenvedélyes szereleme 1962-ben éppen a Kleopátra című film forgatásán kezdődött. A két színész kapcsolata azonban már jóval viharosabb és sokkal rejtélyesebb volt. Szerelmük erejét bizonyító levelezésüket 2010-ben könyvben jelentették meg, ám a mai napig tisztázatlan, hogy Burton megírta-e az utolsó szerelmes levelét Liznek – amit soha senkinek nem mutatott meg a színésznő, és a könyvbe sem került bele –, vagy ez a levél valójában nem is létezett.

Dante és Beatrice

Habár Dante csupán kétszer találkozott szíve választottjával, Beatrice személyisége és szépsége mégis elemi erővel hatott rá. A való életben fizikai kapcsolatba sohasem kerültek egymással, az itáliai költő mégis mindig óriási szenvedéllyel írt verseiben és az Isteni színjátékban Beatricéről. 

A szerelmesek még gyermekként találkoztak egymással először, Dante 9 éves volt, múzsája pedig nyolc, és azonnal fellobbant szívében a láng a smaragdzöld szemű szépség iránt. A sors külön utat jelölt ki számukra, de a költőóriás egész életében ideálként tekintett szerelmére, és a 24 éves korában elhunyt Beatricét alig elviselhető fájdalommal gyászolta meg. Úgy hivatkozott rá műveiben, mint „gondolatának dicső hölgyeményére” vagy „az erény és a megváltás királynőjére”.

XV. Lajos és Madame Pompadour

A korabeli legendák szerint bármelyik férfi ölni tudott volna azért, hogy Madame Pompadour a szeretője legyen. A finom szépségnek már gyermekkorában, 1730-ban megjósolták, hogy egyszer ellopja majd egy király szívét. Évekkel később egy álarcosbálon a dominónak öltözött Jeanne Antoinette Poisson megpillantotta a fajelmezben ünneplő XV. Lajos királyt. 

Madame Pompadournak már gyermekként megjósolták, hogy egy király lesz a szerelme
Madame Pompadournak már gyermekként megjósolták, hogy egy király lesz a szerelmePrint Collector / Getty Images Hungary

A fiatalok pár hét alatt egymás szeretői lettek, és Jeanne Antoinette megkapta a Pompadour márkinője címet.

A király és újdonsült ágyasa elkötelezte magát a művészet, a bútorok és a porcelán iránt, valamint a király kisebb vacsorákat és amatőr színházi előadásokat is szervezett a márkinőnek, melyekben természetesen ő játszhatta a főszerepet. Az egyik előadás alkalmával XV. Lajos ki is jelentette, hogy szeretője a legfinomabb nő egész Franciaországban.

Juan és Evita Perón

Evita Perónért nemcsak a férje, hanem egész Argentína rajongott
Evita Perónért nemcsak a férje, hanem egész Argentína rajongottKeystone / Getty Images Hungary

Juan és Evita Perónt az 1940-es évek szimbolikus párjának is tekinthetjük. A szerelmesek először egy jótékonysági koncerten találkoztak. Juan ekkor frissen kinevezett hadügyminiszter, Eva pedig egy vidéki színésznő volt.

Innentől kezdve pedig minden percet együtt töltöttek, egészen az asszony 1951-ben bekövetkező haláláig. 

Evita nem egyszerűen csak a szerelme volt az argentin elnöknek. A nő egy személyben volt politikus és támogató is a férfi számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy nem csak a férje, hanem milliók rajongtak érte, halálakor az egész ország gyászba borult, ám a peronisták bukása után egy időre még a holttestét is kitiltották Argentínából. A sors különös fordulata, hogy Perón harmadik felesége, hatalomra kerülésekor szinte rögtön visszaszállíttatta és biztonságba helyeztette Evita holttestét.

Sissi és Ferenc József

Sissit kora legszebb nőjének tartották, ráadásul a magyarok rajongásig kedvelték imádott királynéjukat. Ám Sissi szeszélyes természete a merev és katonás Ferenc József osztrák császár, cseh és magyar király szöges ellentéte volt.

Az uralkodók között ritkaságnak számít, ha egy házasság őszinte és igaz szerelemből születik, azonban Ferenc József és Sissi szövetsége ilyen volt.

De hiába a nagy lángolás, a mindent megrengető szenvedély, ha a királyné kiszámíthatatlan természete az uralkodót más nők karjaiba taszította. Ferenc József szerelme azonban olyan mély volt, hogy még a halálos ágyán is imádott feleségéről, Sissiről mesélt.

Marilyn Monroe és Arthur Miller

Megismerkedésükkor Marilyn és Arthur is házasságban élt, azonban szerelmük kibontakozását követően mindketten elváltak, hogy kimondhassák egymásnak a boldogító igent.

Két össze(nem)illő ember… Marilyn Monroe és Arthur Miller csak nehezen találták meg a közös hangot
Két össze(nem)illő ember… Marilyn Monroe és Arthur Miller csak nehezen találták meg a közös hangotFox Photos / Getty Images Hungary

A szexszimbólum és az író személyisége éles kontrasztot mutatott, mely már a nászútjukon is kiütközött, ráadásul gyermekük sem született, tovább mélyítve ezzel a kaotikus szerelmet. Néhány hónappal a válásuk után Marilyn a mai napig tisztázatlan és rejtélyes körülmények között meghalt.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra