18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Írt egy könyvet arról, hogyan öljük meg a férjünket, aztán tényleg bíróság előtt találta magát

GettyImages-1322661859

Talán sokan vagyunk, akik eljátszottunk már azzal a gondolattal, hogy milyen jó lenne írni egy regényt. Van, aki meg is valósítja, van, aki még csak keresgeti a témát, mert miről is szóljon egy jó könyv? Szexről, romantikáról, valami utópisztikus kalandról, esetleg egy gyilkosságról? Mennyire legyen fikció, vagy elfér benne a valóság? Ezernyi kérdés, bár Nancy Crampton-Brophynak valószínűleg nem volt ennyi.

Az írónő How to Murder Your Husband címmel, ami magyarul annyit jelent, hogy Hogyan öld meg a férjed, írt egy esszét. A baj csak az, hogy, amit leírt, az esküdtszék szerint meg is valósította, így életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Mennyire erősek a papírra (gépbe) vetett szavak? – tesszük fel a kérdés egy-egy könyv vagy film kapcsán. Nancy esetében izgalmasan keveredik a kettő.

Egy hét évvel korábbi műve buktatta le?

Egy oregoni bíró életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Nancy Crampton-Brophyt. A 71 éves írónő 2018-ban lelőtte a párját, majd felvette a másfél millió dolláros (több mint félmilliárd forint) életbiztosítási díjat. Sima ügynek tűnik, és szinte így is volt, mert a gyanú azonnal az akkor 68 éves nőre terelődött. Egy egyszerű „hétköznapi” gyilkosság volt, de a média rögtön elkezdett érdeklődni az eset iránt, mivel a többnyire romantikus témákban mozgó írónő 2011-ben írt egy esszét Hogyan öld meg a férjed címmel.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Nancy Crampton-Brophy-t
kali9 / Getty Images Hungary

Néhai férje, Daniel Brophy népszerű, jól kereső séf volt. Emellett tanított is, diákjai imádták az óráit.

Egy portlandi gasztronómiai iskola tantermében halt meg, holttestét reggel, az órára érkező diákok találták meg. Két lövést kapott, az egyik golyó a hátán hatolt be, a másik közvetlen közelről a mellkasán, amikor már a földön feküdt.

A gyilkos fegyver soha nem került elő

Bár minden bűnjel a nőre mutatott, a nyomozók mégis vártak három hónapot az asszony letartóztatásával. A bíróságon bemutatott térfigyelő felvételeken látták Nancyt a bűncselekmény idején az oktatási intézet felé vezető úton, oda- és visszafelé is haladni, de a gyilkos fegyvert a rendőrség soha nem találta meg. Noha az is kiderült, hogy vásárolt egy ugyanolyan gyártmányú és típusú fegyvert, mint amivel a férjét lelőtték. 

Az írónő saját védelme érdekében azt mondta, hogy semmire nem emlékszik arról a reggelről, amikor a férje meghalt.

Daniel két lövést kapott
Daniel két lövést kapottilbusca / Getty Images Hungary

Nancy és a nála négy évvel fiatalabb Daniel szerelme barátságból indult. Sokáig nem is történt közöttük semmi, a férfi ugyanis még nős volt. A házasság viszont kezdett megromlani, 1994-ben pedig véget is ért. Az írónő és a séf 1999-ben házasodott össze. A nő állítása szerint a férfi intelligenciájába szeretett bele, de az is lenyűgözte, amit a konyhában tudott létrehozni.

Ő tette, vagy bérgyilkos?

A Hogyan öld meg a férjed című írásában felsorolt számos módot a lehetséges elkövetésére: a fegyverektől kezdve a késekig, egészen a mérgezésig, sőt a bérgyilkos lehetőségét sem vetette el. Sőt, azt is írta: „Könnyebb valaki halálát kívánni, mint megölni az illetőt.”A bíró az ominózus esszét nem fogadta el bizonyítékként a tárgyaláson, mert azt évekkel korábban egy írói szeminárium részeként írta meg az asszony. Az ügyészeknek viszont nem volt szükségük a szövegre, sikeresen érveltek azzal, hogy Nancynek minden indítéka megvolt a gyilkosságra, mivel a házaspár anyagilag nehéz időket élt, és a férj távozásával tetemes vagyon ütötte az írónő markát.

„Rossz feleség voltál”

Az ítélethirdetés előtt a néhai séf barátai és családtagjai nyilatkozatot tettek, és ők is mindent Nancyre hárítottak. 

„Úgy döntöttél, hogy hazudsz, lopsz, csalsz, és végül megölöd azt az embert, aki a legnagyobb rajongód volt. Rossz feleség voltál” – jelentette ki az elhunyt fia, aki egy korábbi házasságból született.

A 12 tagú esküdtszék majd két napon át tanácskozott, végül bűnösnek találta a nőt a gyilkosság vádjában. A kiszabott büntetés: életfogytiglan, 25 év után feltételesen szabadlábbal, de Nancy ügyvédjei már jelezték: fellebbezni fognak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra