Miért szemenszedett a hazugság?

Szófejtő

GettyImages-898035364

Szemenszedett hazugság – kiáltasz fel, amikor valaki olyat állít, amiről azonnal lerí, hogy teljes egészében, mindenestül kitaláció, abszolút valótlanság. De vajon miért és hogyan szedik a hazugságot éppen a szemén?

A közismert kifejezés eredete a régi mezőgazdasági nyelvezetben keresendő – magyarázza Bárdosi Vilmos nyelvész: a régi parasztok a szép, tiszta búzát nevezték szemen szedett búzának, azt ugyanis hosszadalmas, nagy türelmet és precizitást igénylő munka során, szemenként válogatták ki. A jelző eredetileg pozitív értelemben volt használatos, és a makulátlansághoz kapcsolódott, Dugonics András szerzetes, író, matematikus 1820-ban keletkezett szólásgyűjteményében például „tiszta, mint a szemen szedett búza” alakban találkozhatunk vele.

A kifejezés azonban már a 17. század elejétől használatos volt átvitt értelemben is, valamely dolog „tiszta, teljes” mivoltát jelölve – ebből alakult ki a manapság használatos, egyértelműen negatív, pejoratív értelmezés, melynek jelentése tehát „színtiszta, teljes hazugság”.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra