„Térdre zuhantam a férfiak tengerében” – Andie MacDowell pánikrohamairól vallott

GettyImages-1327307632

Andie MacDowell 64 is évesen is ragyog. A színésznő mindig eleganciát és magabiztosságot sugároz, ezért kevesen gondolnák róla, hogy sokszor szorong, sőt pánikrohamok gyötrik, ami először éppen egy forgatáson tört rá.

Andie MacDowell nemrég mesélt egy filmforgatáson átélt incidenséről, ami után olyan rossz lelkiállapotba került, hogy kirohant a teremből. Az eset a #MeToo mozgalom kibontakozása idején történt, amikor Hollywoodban minden a szexuális zaklatásokról szólt, és arra ösztönözte a nőket, hogy fogjanak össze, osszák meg történeteiket.

Így vallott pánikrohamáról

„Nekem is volt egy ilyen őrült élményem. Elmentem dolgozni, csináltam a napi munkát, és életemben először pánikrohamom lett. Térdre rogytam. Kimentem a szobából” – elevenítette fel az esetet a színésznő, aki részleteket is megosztott.

Andie MacDowell mindig eleganciát és magabiztosságot sugároz
Andie MacDowell mindig eleganciát és magabiztosságot sugározKate Green / Getty Images Hungary

„Szedd össze magad!”

„Éppen készülődtem, hogy felvegyünk egy jelenetet. Megfordultam, és azt láttam, hogy a szoba tele van férfiakkal. Tengernyi férfival. Felvillant valami, ami számomra nagyon személyes volt, és egyszerűen térdre rogytam. 

Kimentem a szobából, bementem egy forgatási helyszínként funkcionáló fürdőszobába, megnéztem magam a tükörben, és azt mondtam: »Szedd össze magad.« Felkavart, hogy egyetlen másik nőt sem láttam magamon kívül.

Nem arról van szó, hogy férfiellenes lennék, csak azt nem szeretem, ha nagy csoportba verődnek körülöttem. Azóta nagyon tudatosul bennem, hogy körülnézek, és megkeresem a nőket a forgatáson. Csak a biztonságérzetem kedvéért” – vallotta be a színésznő.

Felkavart, hogy egyetlen másik nőt sem láttam maga körül
Felkavart, hogy egyetlen másik nőt sem láttam maga körülRoy Rochlin / Getty Images Hungary

A Négy esküvő és egy temetés Carrie-je elmesélte azt is, hogy karrierje során nagyon sok olyan férfival dolgozott együtt, aki „nehéz eset”, és korábban figyelmen kívül tudta hagyni a kellemetlen viselkedést a forgatásokon. Ez az eset viszont teljesen kikészítette.

Pandémia után: szociális szorongás

Azóta túl vagyunk már egy világjárványon is, és a bezárás utáni munkába való visszatérés egy teljesen új típusú társadalmi szorongást hozott MacDowell életébe.

„Van némi szociális szorongásom. Mindig elemzem magam, hogy megnézzem, jól csinálom-e a munkámat. Olyan, mintha magammal cipelném a kritikus énem, és néha nem is tudok tisztességesen elbeszélgetni magammal, mert a kritikus hangomba ütközöm. Máskor teljesen nyugodt vagyok” – elemezte magát a színésznő.

Mi is az a pánikbetegség?

Pánikbetegségről akkor beszélünk, ha legalább két pánikrohama volt már valakinek – rémültnek és levertnek érzi magát, bár nincs valós veszélyben –, és folyamatosan aggódik. Ez egyfajta szorongásos zavar.

Az Egyesült Államokban minden tizedik felnőttnek van pánikrohama évente. Általában 15 és 25 éves kor között kezdődik.

Az emberek körülbelül egyharmadának van pánikrohama élete során, de legtöbbjüknek nincs pánikbetegsége, amely a felnőttek csak körülbelül 3 százalékánál fordul elő, és gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

A pánikroham a nőknél gyakoribb
A pánikroham a nőknél gyakoribbbymuratdeniz / Getty Images Hungary

A pánikroham egy hirtelen, erős félelemérzet, amely bárhol, bármikor megtörténhet. A jeleit pedig érdemes megjegyezni, mert ha ezekből 4 vagy annál több egy időben jelentkezik, komolyan kell venni a problémát: gyors szívverés, izzadás, remegés, légszomj vagy elfojtottság érzése, torokszorítás, görcs a hasban, fejfájás, fullasztó érzés, mellkasi fájdalom, hányinger vagy gyomorfájdalmak, szédülés vagy ájulás, hidegrázás vagy hőhullámok, zsibbadás, irreális távoli érzés, félelem az irányítás elvesztésétől, haláltól való félelem.

A roham általában 5-10 percen belül elmúlik, de órákig is elhúzódhat.

Olyan érzés lehet, mintha szívrohamot vagy agyvérzést kapna az ember, ezért a pánikrohamban szenvedők gyakran a sürgősségi osztályon kötnek ki.

Andie MacDowell ezért is tartja fontosnak az összetartást: „Emberek vagyunk, azért vagyunk itt, hogy támogassuk és szeressük egymást, és megértsük, milyen sebezhetőek is vagyunk valójában.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra