SZÜLŐSÉG

Te nem eszel, Afrikában meg éheznek!

Koncz Andrea 2013. október 5., szombat 10:59

A Huffington Post szerzője a kommentelők segítségével összeszedett egy listát azokról a dolgokról, amiket, bár megfogadtuk, hogy sosem mondjuk majd a saját gyerekünknek, mégis kicsúsznak időnként a szánkon. Nem gondoltam volna, hogy ezek ennyire univerzálisak, hogy az amerikai/kanadai lista gyakorlatilag változtatás nélkül megállja a helyét itthon is. A gyüjteményt kiegészítettük pár hazai örökzöld darabbal is.

Összeszámoltam, én 13-at mondtam már, főként a szarkasztikus vonalból, de azért innen-onnan becsúszik még egy-egy. És a vicc az, hogy már mondat közben rájövök, megint az anyám beszél a számból, de akkor már késő. Az önök száján mennyi csúszott már ki? Mi hiányzik a listából?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt film a kezdő szülők megpróbáltatásairól

Toma 2013. október 4., péntek 17:54

A szülővé válás nem egyszer embert próbáló feladat, hiszen a friss anyukák és apukák egy számukra teljesen új feladatba csöppennek. Amint bővül a család az első gyerekkel, akkor sokan nem tudják, mihez is kezdjenek a jövevénnyel. Hogyan kell pelenkázni egy folyton mozgó csecsemőt? Mit kell tenni, ha nem akar elaludni és állandóan ordít? Egyáltalán hogyan kell jó szülőnek lenni? Kérdések, melyek mindenkiben felmerülnek, így nem csoda, hogy jó párszor mozivászonra is vitték a kezdeti megpróbáltatásokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tegye, hogy szabadlábon legyen a gyereke

Koncz Andrea 2013. október 3., csütörtök 13:55

Miután tele van a Facebook falunk olyan bejegyzésekkel, hogy valakinek az ismerősének az ismerősének a gyerekét a rendőr vitte vissza délután az iskolába, amikor edzésre ment, meg, hogy a szomszéd iskolájában az egyik orvoshoz tartó beteg gyereket a rendőr az iskolába szállította, szerettük volna megtudni, mi a helyzet a rendőr-gyerek-iskolaidő kérdéskörben.

Elsőként a szerkesztőségben kérdeztünk körbe, itt nem találtunk ilyen történetet. Aztán egyenesen a rendőrséghez fordultunk felvilágosításért.

Szerinted mit csinálnak ezek itt iskolaidőben?
Szerinted mit csinálnak ezek itt iskolaidőben?
Fotó: dutourdumonde / Shutterstock.com

A feltett kérdéseinket és a rendőrség által bő egy hét alatt adott részletes és informatív válaszokat módosítás nélkül közöljük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Veiszer Alinda: nem adtam fel magam a gyerekért

Rádai Andrea 2013. október 2., szerda 18:05

Veiszer Alinda Az este és a Kultúrház riportereként tűnt fel nyolc évvel ezelőtt a közszolgálati televízóban. Záróra című portréműsorában meghatározó közéleti személyiségekkel készített interjúkat. Egy évvel ezelőtt született kislánya, Leila, de Alinda csak a képernyőről tűnt el: Ráadás címmel könyvet írt, beszélgetéseket vezet a KékSzobaHallban. Alindával a gyerekvállalásról, az anyaság és a karrier összeegyeztethetőségéről beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Engedd leválni a gyereket, ne halj bele!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. október 1., kedd 16:22

A leválás szó a szülők egy részében hamis érzetet kelthet. Két tévedés gyakori ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy ez valami szörnyűség: aki leválik, az elválik a szülőtől, és hát ki akarná, hogy szeretett fia, lánya idegenként tekintsen rá? A leválás ebben az olvasatban veszteség, olyasmi, ami következtében kevesebb, tartalmatlanabb lesz a kapcsolat. A másik tévedés, hogy ha el is fogadjuk a leválás szükségességét, teljes egészében a gyermekre kell bízni a feladatot, hiszen ő válik le ugyebár, nem pedig a szülő, tehát nyilván neki van dolga ez ügyben.

A leválás talán nem a legszerencsésebb kifejezés, a kapcsolat átalakulásáról van szó, arról, hogy - jó esetben - megkapta a gyermek, amire szüksége volt, hogy egészséges személyiséggé érjen: a szülő figyelme lanyhulhat, kissé hátradőlhet, tudva, hogy már nincsenek szavainak, tetteinek olyan hatása, mint korábban, ugyanakkor el is kell fogadnia, hogy már elmúlt a formálás ideje.

Na persze, itt rögtön hozzá kell tenni, hogy korábban, bár nagyon is formálta a szülő a gyermeket, nem úgy, ahogy ő képzelte, nem az intésekkel és tanácsokkal, hanem a jelenlétével, azzal, amilyen, ahogy reagált a csemetére. Hogy mikor kezdődik ez az átalakulás a szülő-gyermek kapcsolatban: leginkább a születésekor.

shutterstock 138701705

A leválás valójában nem egy lépés, hanem a szülő-gyermek kapcsolat folyamatos alakulása. Ha egészséges a kapcsolat, akkor más a négyévessel, mint a másfél évessel, és egészen más a kamasszal, mint a kisiskolással, és folytathatnánk a sort. De ha mégis határt kell húznunk, akkor az legyen a kamaszkor, mikor valóban el kell fogadnia a szülőnek, annyi értéket sikerült átadni a gyereknek, amennyit addig átadott, és ha ez nem épült be, akkor keménykedéssel, szigorral, kontrollal már nem pótolható a baba- és kisgyermekkor személyiségépítő hatása.

A kamaszkor annak is - sok szülő számára - fájdalmas időszaka, hogy a gyermeknek egyes kapcsolatok fontosabbak lesznek, mint a vele való kapcsolat. Ez az, amit valójában sok anya és apa nehezen visel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pető: gyerekhősök, felnőtt párbajsegédek

Koncz Andrea , Tomanóczy Andrea 2013. szeptember 29., vasárnap 09:59

Rengeteget hallani mostanában a Pető Intézetről, főképpen persze a létező, vagy nem is létező pénzügyi gondjaikról. Mi meg arra jöttünk rá, hogy valójában nem sokat tudunk arról, mi is történik itt, kik és miért járnak ide, mit csinálnak, mi történik itt a hétköznapokban.

Úgyhogy elmentünk, és engedélyt kaptunk arra, hogy egy átlagos hétköznapon beüljünk a csoportokba, és csendes megfigyelőként megnézzük, milyen az élet a Petőben.

A Nemzetközi Pető Intézet tevékenysége igen sokrétű. Foglalkoznak fejlesztéssel, ezen belül is korai fejlesztéssel, és van ovi és iskola is. Itt olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik központi idegrendszeri probléma miatt mozgásukban sérültek. A gyerekek egy része teljesen ép értelmű, és vannak olyanok is, akik értelmi állapota korosztályukétól elmaradott.

Emellett az intézmény főiskolaként a konduktorképzés nemzetközi központja is. Itt a sérültek minden korosztályának minden problémája folyamatosan egy helyen van jelen, tehát olyan gyakorlati lehetőséget biztosít a főiskola konduktor hallgatóinak, ami máshol nem található meg. Ez a két dolog, a fejlesztés a képzés szimbiózisban működik, a csoportok ellátásában, a fejlesztésében a hallgatók is részt vesznek, így a gyerekekre több figyelem jut, a vezető konduktorok pedig szakmai tapasztalatot, iránymutatást nyújtanak a fiataloknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Észre sem vettem, hogy orvos nélkül szültem

mikkamakka 2013. szeptember 28., szombat 11:06

Szeretnék ismét helyrerakni egy szüléssel kapcsolatos tévhitet, amit annyiszor, de annyiszor hallottam a saját terhességem alatt is: hogy nem kell türelmetlenkedni, a baba úgyis tudja, mikor kell neki megszületnie. Nos, ez baromság. (Eleve honnan tudhatná egy gyerek, hogy meg kell születnie, amikor előtte még soha nem született meg, baaah.) Ha így lenne, nem lenne tele a koraszülött osztály, és a mi esetünkben sem mutatkoztak volna a túlhordás jelei.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szüléstörténet: villámgyorsan lett egy koraszülöttem

Dívány 2013. szeptember 27., péntek 12:49

Szüléstörténet? Még jó, hogy a második gyerekemet szültem, mert ha ez lenne az első tapasztalás, nem hozná meg a kedvem a folytatáshoz. Azon mondjuk nem volt időm görcsölni, hogy milyen lesz kétgyerekes anyának lenni.

Most úgy történt, hogy a 33. héten, egy hétfői reggelen fél 7 magasságban arra ébredeztem, hogy görcsölget a hasam. Kellemetlen, de elviselhető érzés volt, olyan, mint amikor megjön a havim. Kicsit vártam, még az ágyban félálomban figyeltem a rezdüléseimet, de a görcsölés nem akart múlni, igaz, erősödni sem erősödött. Átmentem a férjem szobájába (ami eredetileg a gyerekszoba, csak éppen a gyerek átköltözött mellém a hálóba kitúrva ezzel a férjemet, aki nagyon boldog volt, hogy lehet egy saját szobája, ahol lefekvés előtt olvashat, és álmában senki nem rúgja oldalba), odabújtam mellé, hátha az segít. Ennyire nem gondoltam komolynak ezt a fájdalmat.

De semmi változás nem történt, csak amikor elmenten vécére, egy kis vért is láttam kicsordulni. Ekkor már jobbnak láttam, ha írok a kezelőorvosomnak, hogy mit csináljak. Ő azonnal válaszolt, hogy menjek a szülőszobára. Ekkor már kezdtem kicsit aggódni, hiszen még egyáltalán nem voltam felkészülve. Semmilyen értelemben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a fulladásveszélyes gyerekruhák listája

Dívány 2013. szeptember 27., péntek 11:20

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy néhány forgalomból kivont ruha veszélyes lehet a csecsemőkre és kisgyermekre. Harminckét terméket vizsgáltak, ebből harmincegy esetben találták a portékát veszélyesnek. Megmutatjuk melyek ezek az árucikkek.

De nem tudunk elmenni szó nélkül amellett, hogy a hatóság indoklását látva úgy tűnik, hogy a gyerekruhák általában életveszélyesek, és vélhetőleg csak azért nem büntették még meg az összes gyerekbikini, tréningruha és kapucnispulóver forgalmazóját, mert még nem ellenőrizték őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így juthat be a világ tíz legjobb egyetemére

Koncz Andrea 2013. szeptember 25., szerda 10:30

Mint minden évben, idén is összeállították a világ legjobb egyetemeinek listáját. Az élmezőnyt nézegetve jól látszik, hogy aki a csúcsintézményekbe pályázik, jól teszi, ha nagyon jól beszél angolul, és az is, hogy emellé egy vaskos bankszámlát sem árt készenlétben tartani. Viszont mindegyik intézménybe jelentkezhetnek magyarok is, és a különböző ösztöndíj és segélyprogramokkal jó pár helyen a költségek kisebb-nagyobb része fedezhető.

A legmenőbb egyetemeken számtalan ösztöndíjprogram létezik, ezeket alapvetően két csoportra osztják, a rászorultsági alapon osztott, és a valamilyen - tudományos, sport - teljesítményhez kötött támogatásokra. Van olyan, ami az összes költséget fedezi, olyan is, amelyik évi több tízezer dollárral csökkentheti a költségeket, a fennmaradó összegre pedig hitelprogramokat, és az egyetem mellett is végezhető munkákat is ajánlanak az intézmények.

A csillagászati költségek mellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy aki ezekről az egyetemekről jön ki, kezdőfizetésként is könnyedén számíthat akár évi 60-80 ezer dollárra, ami igen hamar felkúszhat a 100 ezer dolláros (évi 20 millió forintos) álomszint fölé.

A legmenőbb egyetemekben közös, hogy a megszerezhető akadémiai tudás mellé világszínvonalú kutatási, gyakorlati lehetőségeket is biztosítanak. A magyar egyetemek közül a listára az ELTE jutott be, a 551-600 hely közé rangsorolták, itt a pontos helyezést már nem teszik közzé.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyjon gyerekkel: babás sportok anyáknak

Toma 2013. szeptember 24., kedd 17:29

Sok nő a szülést követően csalódottan néz a tükörbe: a terhesség alatt felszedett kilók ugyanis nem tűnnek el egyik napról a másikra, a bőr állapotáról nem is beszélve! Persze a legtöbben megfogadják, hogy nem lesznek olyan anyukák, akik maguk mögött hagyják a mozgást, de akinek van gyereke az tudja, hogy egy cseppet sem könnyű úgy megszervezni a napokat, hogy maradjon egy kis idő a sportra.

Na, akkor most még jobban megutáltatjuk magunkat az állandóan kifogást keresőkkel, összeszedtünk egy rakás lehetőséget, amihez még a gyereket sem kell lepasszolni valakinek. Elismerjük, egyik sem ér fel egy terepen lefutott maratonnal, de kezdetnek, újrakezdésnek pont jók lehetnek. Bónusz: felnőtt társaság!!!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Feleslegesen zavartak a lombikbébiig?

Dívány 2013. szeptember 21., szombat 10:33

Két gyerekem van. Az első lombikbaba, a második nem az. Senki ne értse félre, semmi pénzért nem cserélném el őket, és a történetnek az én szempontból már nincs jelentősége, túl vagyok rajta. De az én esetem talán segíthet másoknak, akik éppen abban a cipőben járnak most, amiben én voltam, öt évvel ezelőtt.

Bár a múltban nincs "ha", utólag mégis felmerül, talán az elsőnél sem kellett volna a lombikig jutni, ha én jobban észnél vagyok, ha láttam volna a fától az erdőt. A második gyerekünk olyan beavatkozás - az első inszemináció - után fogant és született meg, amiből az elsőnél négy kísérleten vallottunk kudarcot.

shutterstock 108591944
Fotó: Shutterstock

Mi volt a különbség? Az orvos. Az első, akit nem érdekelt, hogy minden alkalommal olyan fájdalmat okoz, ami után görcsöltem és véreztem napokig. És a másik, akinek ezt egyszer kellett említeni, és egy egyszerű algopyrin+nospa kombinációval megelőzte ezt. És persze én, aki addigra már tudtam, mi az, amit egyszerűen nem viselek el, akkor sem, ha gyereket szeretnék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vékony gyereket akar? Szoptasson!

Toma 2013. szeptember 19., csütörtök 20:13

Bizonyára nem mondunk újdonságot azzal, ha kijelentjük, már nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek között is egyre több a túlsúlyos. Persze a fő ok – a genetika mellett- a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód, azonban egy japán kutatás alapján van még valami, ami befolyásolja a fiatalok testtömegét: ez pedig nem más, mint az, hogy mennyi ideig szoptatja az anyuka a gyermekét- írja a DailyMail.

Azok, akiket legalább fél évig szoptattak, 8 éves korukra feleakkora eséllyel lesznek kövérek, mint a korábbi tápszeres babák.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerek, a pornó és a Tiltott Rengeteg

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. szeptember 17., kedd 16:50

Jó pár dolog van, amivel szeretnénk, ha minél később/sohasem találkozna a gyerekünk. Óvjuk a csemetéket bizonyos szerektől, tevékenységektől, mindentől, ami szerintünk nem hasznos, vagy ami a mi kultúránkban csak a felnőtteknek megengedett. Nemrég megjelent egy cikk egy szülő tollából, aki, miután visszakapta nyolcéves lányának kölcsönadott telefonját, azt látta, egy pornó oldal nyílik meg rajta, mint legutóbb látogatott oldal. Mint kiderült, a honlapot egy másik, tízéves lány szerette volna megismertetni nála fiatalabb barátnőivel, de szerencsés módon lemerült a készülék.

Bizonyos dolgokkal, például cigarettával, alkohollal, pornóval előbb-utóbb minden gyerek találkozik. Nem feltétlenül azért, mert őt érdekli, de lesz az iskolában, ismeretségben olyan idősebb, vagy egyszerűen jól értesült gyerek, aki megmutatja, megkínálja, mesél róla – arról, amit minél idősebb koráig távol tartana a szülő. Jó néhány kérdés felmerül ilyenkor. Menjünk-e elébe a témának, hogy felkészülten érje a gyereket a találkozás, vagy azzal csak felkeltjük az érdeklődését? Mit mutassunk meg neki, mitől tiltsuk kategorikusan? Egyáltalán mit mondjunk azon túl, hogy „ez még nem neked való”? Ha nem jó, miért nem, ha tilos, miért az?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülők vs. nagyszülők - nagy meccs

Toma 2013. szeptember 16., hétfő 18:05

Azt mondják, a szülők arra vannak, hogy neveljék a gyerekeket, a nagyszülők meg arra, hogy elkényeztessék. Ez persze sarkított gondolat, ám valljuk be, van benne némi igazság, hiszen ilyenkor a nagymamák-és papák hátradőlhetek, mivel a feladat neheze nem az ő vállukra hárul, így rendszerint ők az engedékenyebbek és a lazábbak.

Azonban vannak olyan esetek, amikor ez közel sincs így, és megpróbálják a szülők kezéből kivenni a gyeplőt- amiből persze nem kis konfliktus származhat. Ám a vicces az, hogy sok helyen éppen abból van neheztelés, hogy a nagyszülők nem kívánnak részt venni az unokázásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, egy hárpia beszél a számból!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. szeptember 14., szombat 11:25

Ha megkérdeznénk egy első gyermekét váró párt, milyen hangulatot szeretne majd a családi fészekben, valószínűleg lenne, aki a rendet és nyugalmat, lenne, aki a vidámságot hangsúlyozná. Sokan csalódnak, sőt, elkeserednek, mikor ráébrednek, bizonyos életszakaszokban milyen nehéz ezt a hangulatot megvalósítani. Pedig azt gondolták, rajtuk, mint szülőkön múlik, hiszen ők felelnek azért, milyen légkör uralkodik otthon.

A jó szándék szinte mindig adott, a számításból viszont gyakran kifelejtenek a szülők bizonyos nehézségeket, amik életkori sajátosságok. Például azt, hogy bizonyos életkor alatt és gyermekszám felett képtelenség rendet tartani, nem beszélve arról, hogy ne legyen hangoskodás.

shutterstock 76982275
Fotó: Shutterstock

A baba szenvedélyesen pakol, kipakolja a fiókot, a szekrényt, mindent, aztán egy részét vissza, persze nem feltétlenül egyezik a véleménye a szülőével, mi hol lenne a legjobb helyen. A kicsit nagyobb gyerek pedig belefeledkezik a játékba, ahhoz alakítja a teret, nem azon gondolkodik közben, hogy a nem használt tárgyak visszakerüljenek a helyükre.

Közben gyakorolja a hangját, hatást akar kelteni, betölteni a teret. És ezek később sem maradnak el nyomtalanul, bár fejlődik a gyermek, de hullámozni fog, éppen könnyebb vagy nehezebb vele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úristen, pornót néztek a gyerekek!

gzp 2013. szeptember 11., szerda 20:18

Szóval a sztori a következő. Összejön egy társaságban négy család. Mi a másik háromból egyet ismerünk, azokat sem igazán, haverok vagyunk, nyaranta kétszer-háromszor összejövünk. A gyerekek kivétel nélkül lányok, hattól tíz évesig.

A nyolc éves lányom elkéri a telefonom, hogy megnézzen valamit a guglin. Simán odaadom, tudom, mit internetezik, ha használja, az én gépemet használja, úgyhogy látom, néha meg is nézem, hogy mit keres, mvel játszik. Egy idő után visszakapom a telefonom, mert lemerült.

shutterstock 148516352

Elmúlik az este, a gyerekek hol eltűnnek, hol feltűnnek, játszanak, karkötőt fonnak, hintáznak. A felnőttek beszélgetnek, sztorizgatnak, a négyből három férfi persze valamilyen módon a médiában dolgozik. Az egyik speciel Éjjel-nappal Budapestet néz a 10 éves lányával, másik lány hatéves, a harmadik 8, és van köztük még hétéves is..

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekeket próbál lopni egy nő a fővárosban

Dívány 2013. szeptember 10., kedd 13:46

Ugyanaz a nő próbált meg bejutni több, 13. kerületi iskolába, oviba és bölcsibe, és próbált meg onnan gyerekeket elvinni - figyelmeztették a szülőket a kerület egyik általános iskolájának szülői értekezletén. A nő ebben az intézményben is próbálkozott, azt mondta a gyereknek, hogy logopédiai foglalkozásra vinné, ám a gyerek, akire szemet vetett, hangosan sikoltozni kezdett, mire a nő elmenekült. A szülőknek azt mondták, a nőről több intézményben is személyleírást tudtak adni, a rendőrség keresi, az intézményekben fokozott a figyelem.

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója a Dívány kérdésére elmondta, az ő iskolájukba még a múlt héten ment be egy nő, az épületbe azzal az indokkal, hogy a gyerekét szeretné beiratni az iskolába. Elmondása szerint a nő nagyon furcsán viselkedett, zavart volt, remegett. Elkapott egy kisdiákot, és azt mondta neki, hogy különórára kell mennie. A kollégák észlelve, hogy idegen tartózkodik az épületben, a biztonsági szolgálattal kikisérte a nőt az épületből. Az eset után értesítették a rendőrséget, és tájékoztatták diákjaik szüleit az esetről. Arról nincs tudomásuk, hogy másik iskolába is próbálkozott volna az elkövető, a rendőrséget csak négy nappal később értesítették a történtekről, legalábbis ez derül ki a rendőrség válaszából.

"Az ön által említett általános iskolába 2013. szeptember 2-án egy ismeretlen nő ment be azzal, hogy különórára kell vinnie gyerekeket. A láthatóan zavartan viselkedő nőt az iskolából kikísérték. Az esetről az intézmény fenntartójának képviselője szeptember 6-án tett bejelentése a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitányságán. A rendőrök azonnal az iskolába mentek, a helyszínen azonban kiderült, hogy az eset 4 nappal korábban történt. A nyomozók a helyszínen adatgyűjtést végeztek, az ismeretlen nőt személyleírása alapján a kerületi járőrök keresik, elszámoltatása érdekében" – válaszolta az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

De ez az eset még inkább ráirányítja a figyelmet arra az ijesztő eredménnyel zárult brit kísérletre, amely során kilenc 5 és 11 év közötti gyerekből heten legfeljebb három perc után elsétáltak egy játszótérről egy vadidegen emberrel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nő a nőnek vájja ki a szemét

cozumel 2013. szeptember 9., hétfő 18:07

Réges-régen megfogadtam, hogy gyerektémában többet nem írok és vitázok, mert ahogy a zuglói strandon is kiparancsoltak a pancsolóból, úgy a baba-mama bloghomokozót is el kell hagyni egy idő után. És hát majdnem kilencéves gyerekek perspektívájából a legtöbb téma tényleg teljesen érdektelen.

Nem is vernék le egy darab karaktert sem, ha CSAK gyerektémáról lenne szó, és nem arról a számomra rohadt idegesítő jelenségről, amikor nők a legnagyobb ellenségei a nőknek. És még észre sem veszik. Századszorra nyalják kristályosan csillogóra ugyanazt a gumicsontot, és közben nem egyszerűen csak elmennek a lényeg mellett, hanem még mélyebbre is ássák magukat a társadalmi gödörben.

shutterstock 32428621
Fotó: Shutterstock

Hogy a magyar nők méhe gyakorlatilag lassan köztulajdon, azt ebben a vakkomondoros, szülsz te rendesen mémes, abortusztiltást előkészítő hangulatban ne vitassuk, hanem vegyük ténynek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hét gyerekkel sűrű a szeptember

Koncz Andrea 2013. szeptember 8., vasárnap 12:29

Korábban már szólt egy cikkünk Eszterről és Gáborról, a hétgyerekes házaspárról. Most, az iskolakezdés kapcsán újra leültünk beszélgetni, az érdekelt, hogy zajlik az iskolakezdés egy ekkora családban, és milyenek a hétköznapi, iskolás reggelek.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

Eszter a már mindent látottak nyugalmával mesél az életükről, ami logisztikai kihívások tekintetében azért jócskán felülmúlja azt, amivel mi, hétköznapi egy-két-háromgyerekesek szembesülni szoktunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vagányság is kell a gyerekneveléshez!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. szeptember 7., szombat 16:18

Némi vagányság vagy szemtelenség valószínűleg általában az élethez is kell, de a szülői léthez mindenképp, legalábbis nagyon nehézzé válik az anya és apa dolga, ha mindenben igyekeznek jól neveltnek, simulékonynak maradni. Legyen ez a cikk bátorítás mindazoknak, akik még hezitálnak, hogy megengedjék-e maguknak, hogy kövessék a belső iránytűt.

Már a terhesség ideje alatt rengeteg információ és szubjektív vélemény zúdul az emberre arról, mi jó neki és gyermekének. Önmagában mindegyik rendben van: elmondja a nőgyógyász és a védőnő, mire kell figyelni, és akár akarja az ember, akár nem, jobban észreveszi az összes idevonatkozó cikket és műsort. És persze a nagy hír tematizálja a barátokkal való beszélgetést is, mindenkinek lesz idevágó mondandója.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kazincbarcikai lett az év szülészete

Koncz Andrea 2013. szeptember 5., csütörtök 15:57

A babaszoba.hu három hónapos szavazásán 2500-an vettek részt, és a tavalyi után ismét a Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórházát hozták be az összesített első helyre. Érdekes tény, hogy a közlemény szerint az összesített lista első tíz helyében nincsen fővárosi kórház, bár az egyik részkategóriában a Szent János Kórház szülészete nyert.

A közlemény szerint ez azt bizonyítja, hogy a kisebb vidéki kórházakhoz erősebben kötődnek a családok, míg a megyeszékhelyen vagy a fővárosban működő intézményekkel szemben kritikusabbak az ott élők.


Nagyobb térképre váltás

Az egyes intézményeket a szavazók három kategóriában értékelték, ezek a szülőszobai ellátás, a gyermekágyi- és újszülött-ellátás, valamint a felszereltség és környezet voltak.

Annak ellenére, hogy az összesített pontszámok alapján csak a nyertest szokták elárulni, az idei közleményből annyi kiderült, hogy nagyon szoros versenyben az összesített pontszámok alapján a karcagi Kátai Gábor Kórház szülészeti osztálya lett az ezüstérmes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elsőben péntek, nyolcadik óra tesi? Nagyon helyes!

Koncz Andrea 2013. szeptember 5., csütörtök 15:03

Most, hogy megkezdődött az iskola, egy csomó izgalmas, örömteli kis információval gazdagodtunk. A heti termésből összeszedtünk néhány jó hírt, hogy ne mindig csak a fanyalgás legyen.

Nekem a legjobban az tetszik, hogy a másodikos gyerekemnek hétfőn és pénteken is a nyolcadik órában van testnevelés. Hétfőn a másik másodikkal (51 gyerek), pénteken az elsősökkel (56 gyerek).

Most azon ne akadjunk fel, hogy amennyiben az iskolánk tornatermében egyszerre 50 gyerek próbál tornázni, akkor mennyire fognak elférni. Inkább örüljünk annak, hogy milyen fantasztikus, közösségépítő ereje lesz annak, hogy az sok boldog kisdiák együtt lehet, és odafigyelést tanulhatnak, hogy mégse verjük orrba a Gizit a karemelésnél, akkor sem, ha történetesen fél méterenként áll egy gyerek.

Ennyire örülnek a gyerekek, hogy pénteken nyolcadik órában van tesi
Ennyire örülnek a gyerekek, hogy pénteken nyolcadik órában van tesi
Fotó: Shutterstock

És az is annyira jó és humánus, hogy tanórát raktak be az ennyire piciknek pénteken, a nyolcadik órába. Mert szerencsére a tanórákon részt kell venni, úgyhogy nem lesznek ám ilyen kérvényes elhajlások, meg pénteken ebéd után hazamenések. Nagyon helyes! Nagyon remélem, hogy az iskola nem lesz annyira fegyelmezetlen, hogy elengedi őket, vagy ha mégis, akkor majd jól meg is büntetik az egész fogalmatlan bagázst. Tényleg egy vicc, hogy ezek a tanárok állandóan olyanokkal jönnek, hogy pihenje ki magát a gyerek, meg nem kell halára fárasztani. Teher alatt nő a pálma, és ezt jó lesz minél hamarabb megtanulni a kölyköknek is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tegyek? A gyerek elhallgatja a jegyeit!

Toma 2013. szeptember 4., szerda 10:28

Az iskola megkezdésével egyre nagyobb teher nehezedik a gyerekek vállára: nem csak maguknak akarnak megfelelni, hanem a tanároknak, osztálytársaknak, na és persze a szülőknek is. Sőt, leginkább az utóbbiaknak, így nem ritka, hogy olykor-olykor nem mondanak el nekik mindent. Az ok persze többféle lehet, de bármi is álljon a háttérben, szinte nincs olyan diák, aki ne hazudott volna legalább egyszer az iskolai teljesítményét illetően.

Ilyenkor persze kreatívabbnál kreatívabb módszereket találnak ki, csakhogy a szülőknek ne kelljen szembesülni a rossz osztályzatokkal, beírásokkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesnapló: 40.hét - utálok terhes lenni

mikkamakka 2013. szeptember 3., kedd 17:28

39-40. hét

A képlet mostanra egyszerű: utálok terhes lenni. Utálom a reggeli hányásokat, utálom a hormonváltozást, utálom a vérvételeket, utálom a szagérzékenységet, utálom a nőgyógyászok turkálását, utálom a görcsöket, utálom a gyakori pisilést, utálom a megduzzadt és érzékeny melleimet, utálom a hátfájást, utálom a megváltozott illatomat, utálom a gyomorégést. Utálom, hogy elmaradnak az igazán lepedőcserés szexjelenetek, utálom, hogy oldalra fordulva is alig bírok aludni éjszakánként, utálom, hogy a szennyeskosarat is csak nyögve bírom felemelni, utálom, hogy ki kell cserélni egy komplett ruhatárat, utálom a súlyt cipelni és utálom, hogy körülöttem mindenki más szuperanya, és mindenki imád terhes lenni.

 
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés