Rémálmok nyomában: mit tegyél, ha rosszat álmodik a gyerek?

Mindannyian ismerjük a kellemetlen érzést, mikor zihálva ébredünk fel egy rossz álomból az éjszaka közepén. A rémálmok már kora gyermekkorunktól gyötörnek minket, leggyakrabban pedig óvodáskorban jelentkeznek. Hogyan segíthetünk gyermekeinknek feldolgozni felkavaró éjszakai élményeiket?

Álmaink az alvás ún. REM-szakaszában, vagyis a „gyors szemmozgás” fázisában jelentkeznek, ekkor gyakran érezzük valóságosnak a képzeletünkben megjelenő képeket és az általuk kiváltott érzelmi hatásokat. A negatív álmok leggyakrabban az éjszaka második felében fordulnak elő, mikor a REM-szakaszok hosszabbak. Óvodáskorban a gyerekek többsége már megérti, hogy az álmaikban tapasztalt dolgok nem valóságosak, mégis felkavaróak hatnak és sokáig kísértik őket rémálmaik. A Kids Health összegyűjtött néhány tanácsot szülőknek, hogyan segítsenek gyermekeiknek feldolgozni a rossz élményeket.

A biztonság és nyugodt alvás

Senki sem tudja pontosan, mi okozza a rossz álmokat. A szakértők feltételezései szerint álmaink gyakran egy, a valóságban minket foglalkoztató érzelmi helyzet vagy életszituáció kivetülései. A rémálmok ugyanígy a különböző, életünkben előforduló félelmek és stresszhelyzetek tudatalatti leképeződései lehetnek.

Gyermekeink esetében ezek lehetnek olyan kritikus élethelyzetek, mint az iskolaváltás, egy kistestvér születése, vagy a szülők közötti viszony megromlása. De – mivel a gyerekek fantáziája különösen élénk –, egy természeti katasztrófáról vagy balesetről látott, hallott hírek, esetleg egy lefekvés előtt megnézett vagy olvasott, félelmetesebb jeleneteket tartalmazó film vagy történet is kiválthatja rossz álmaikat. A rémálmok olykor mindennapi életünkből ismerős helyzeteket és szereplőket vonultatnak fel, de egyszer csak félelmetes fordulatot vesznek. A gyerekek gyakran ez utóbbiakra emlékeznek a legélénkebben.

Csak rossz álom, nem valóság
Csak rossz álom, nem valóságPeopleImages / Getty Images Hungary

Nyugodt és elég alvás

A rémálmok megelőzésének érdekében a szülők legfőbb teendője arról gondoskodni, hogy gyermekeik nyugodtan alhassanak, elegendő mennyiségű alváshoz jussanak. Fontos, hogy a gyerekek állandó rendszer szerint, minden este és reggel ugyanabban az időben feküdjenek le és keljenek fel. Lefekvés előtt érdemes egy, az elalvást megkönnyítő rutint kialakítanunk, például olvassunk mesét gyermekünknek, beszéljük meg velük a nap pozitív élményeit, öleljük meg őket, éreztessük velük, hogy biztonságos, szerető környezetben vannak.

Az is fontos, hogy ágyuk egy menedéket nyújtó és biztonságot sugárzó hely legyen gyermekeinknek, ezért érdemes minél kényelmesebbé tennünk azt számukra. Egy kedvenc plüssállat, játék jelenléte, illetve egy, a teljes sötétség érzését elűző, gyengébb fényforrás, asztali lámpa is segíthet. Lefekvés előtt ne engedjük, hogy a gyerekek félelmetes, esetlegesen felkavaró tévéműsorokat, filmeket nézzenek vagy hasonló történeteket olvassanak. Beszéljük meg velük, hogy az álmok nem valóságosak, ezért nem is bánthatják őket.

Felriadt a gyerek! 

Ha gyermekünk rémálomból ébred, fontos, hogy megnyugtassuk őt, biztosítsuk, hogy ott vagyunk mellette. Ez erősíti a biztonság érzését, segítséget nyújt nekik a történtek feldolgozásában. Magyarázzuk meg nekik, hogy amit átéltek, az csupán egy álom része volt, aminek semmi köze a valósághoz. Most már ébren és biztonságban vannak. Meséljük el, hogy mindenki, még mi, felnőttek is álmodunk olykor rosszakat, ez egy természetes dolog, bármennyire felkavarónak, nyomasztónak is hat elsőre.

Nyugodtan használjuk a fantáziánkat, segítsünk kreatív módon elűzni gyermekeink rossz álmait. Ha szörnyellenes spray-vel fújjuk tele a szobát, az sikeresen távol tartja a gonosz démonokat, a varázslatos öleléspajzs pedig megvédi az álmodót a rá leselkedő éjszakai fenyegetésektől. Nézzünk be az ágy alá, és biztosítsuk a kicsiket, hogy semmiféle szörnyeteg nem ólálkodik ott.

Próbáld meg elűzni a rossz álmokat
Próbáld meg elűzni a rossz álmokatShutterstock

Segítsünk gyermekünknek a visszaalvásban. Hasonlóképpen, mint lefekvéskor, csendben beszélgessünk velük, idézzünk fel pozitív élményeket, beszéljük meg, milyen jó dolgokról szeretnének álmodni. Vegyük igénybe a plüssállatok és kedvenc játékaik segítségét. Egy szerető ölelés vagy jóéjtpuszi is hasznukra lehet, esetleg szorítsuk gyermekünk kezét, miközben lassan elalszik. A megfelelő, kellemes hangulatot árasztó világítás is segíthet az álmok birodalmába való nyugodt visszatérésben.

Másnap

Érdemes másnap reggel is megbeszélnünk az előző éjszakai kellemetlen élményeket – természetesen csak akkor, ha gyermekünk szeretné, magunktól sose erőltessük a dolgot. Reggelre a rossz álom már távoli élmény, a napvilágnál pedig nagyrészt elveszíti félelmetes hatását. Sokat segíthet a gyerekeknek, ha kibeszélhetik, megoszthatják valakivel az átélt traumákat, esetleg még le is rajzolhatják őket. Akár még azt is érdemes játszani, hogy közösen egy új, pozitív véget találunk ki az adott álomnak.

A rossz álmok természetes velejárói a felnőttek és a gyermekek életének egyaránt. Kellő türelemmel, figyelemmel és megértéssel megelőzhetjük őket, vagy segíthetünk gyermekeinknek a feldolgozásukban. Fontos, hogy afféle „pszichiáterként” funkcionálva meghallgassuk őket, tanácsot adjunk nekik, illetve hogy biztosítsuk az elegendő mennyiségű és kellően nyugodt alvást. Ha komolyabb problémák merülnének fel, érdemes szakemberhez fordulnunk segítségért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra