Így változik a gyerek agya, ha bullying áldozatává válik

Rengeteg kutatás foglalkozik a bullying káros következményeivel, most azonban azt vizsgálták, hogy milyen fizikai hatást gyakorol az agyra az iskolai zaklatás.

A Sci-News számolt be arról a kutatásról, melynek eredményei szerint azoknak a fiataloknak az agya, akiket az iskolás évei alatt zaklatnak, strukturális változáson megy keresztül, nagyban növelve ezzel a mentális egészség károsodásának kockázatát.

A tinédzserkor nemcsak az új látásmód, tapasztalatok szerzésének az ideje, de ugrásszerű fejlődések történnek az ember szervezetében is. Ezért nagyon fontos, hogy minden erőfeszítést megtegyünk a bullying visszaszorításának érdekében, hiszen a mindennapos zaklatás megváltoztathatja a fiatalok agyát, és elősegíti a mentális problémák kialakulását.

Ő például láthatóan nincs jól
Ő például láthatóan nincs jólShutterstock

Magas a súlyos zaklatások száma

Dr. Burke Quinlan és csapata 682 főt vizsgált Angliából, Írországból, Franciaországból és Németországból. A kutatás során a diákoknak kérdőíveket kellett kitölteniük, és különböző, az agyat érintő vizsgálatoknak vetették alá magukat, egy olyan projekt keretein belül, amely a serdülők agyi fejlődését és mentális egészségét vizsgálta. A résztvevők agyát 14 és 19 éves korukban agyszkennerrel vizsgálták, 14, 16 és 19 évesen pedig különböző kérdőíveket töltöttek ki arról, hogy milyen gyakran és milyen mértékben zaklatták őket az iskolában. Az tanulmány szerint a 682 fiatal közül 36 diák vált súlyos iskolai erőszak áldozatává. A résztvevők eredményeit összehasonlították azokéval, akik kevésbé súlyos zaklatásról számoltak be.

Megváltozik az agy, ha sokat bántják egymást

Figyelembe vették az agyban bekövetkezett változásokat, valamint a depresszió, szorongás és hiperaktivitás tüneteit 19 éves korban. A kutatás legfontosabb megállapítása az, hogy a bullying nagyban hozzájárul az agyban a törzsdúcok két területének csökkenéséhez (nucleus caudatus, putamen). Ezek a változások jelzik, hogyan függ össze az iskolai zaklatás és az általános szorongás kialakulása. Quinlan, a kutatás vezetője szerint a kapott eredmény a szorongás kialakulásának szempontjából annyiban tekinthető relevánsnak, hogy

az agynak ezen részei hozzájárulnak a jutalomérzékenység, motiváció, kondicionálás, a figyelem és az érzelmi feldolgozás kialakulásához.

A szakemberek szerint aggasztó, hogy a fiatalok akár 30 százaléka is érintett lehet az iskolai zaklatásban, és sokuknak naponta el kell viselniük, hogy bullying áldozatai lesznek. Többek között ezért is kimondottan fontos, hogy figyeljünk oda, és tegyünk meg mindent, hogy megelőzzük a bajt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra