10 dolog, amit még 10 éves kora előtt taníts meg a gyerekednek

Osztozkodni jó, nem kell mindig győzni, és nem kell mindenkinek igent mondani. Egyszerű tippek a gondtalan és hatékony gyermeknevelés érdekében.

A szülői szerep tele van nagy kihívásokkal, de Suzanne Gelb pszichológus szerint néhány pontban összefoglalható, hogy mi is valójában a szülők feladata. Először is, úgy gondoskodni a gyerekről, ahogy magunkkal tesszük. Másodszor, mutassunk neki jó példát a viselkedésünkkel, azzal, amit szeretnénk tőle viszontlátni! Harmadszor, tanítsuk meg arra, hogy meg tudja különböztetni a jót a rossztól, és gondoskodjunk a biztonságáról! Végül, de nem utolsósorban: szeressük feltétel nélkül.

Egyszerűnek tűnik, igaz? Ennek az egyszerűségnek a jegyében íme 10 fontos életbölcsesség, amit jó, ha már tízéves kora előtt megtanul a gyerek.

A kedvesség az egyik legfontosabb tulajdonság

Persze, a jó tanulmányi eredmények sokat számítanak, de ami igazán számít, hogy hogyan bánunk másokkal és saját magunkkal.

Mindenkinek jut elég szeretet

Ugyanúgy szeretlek téged, mint az anyukádat/apukádat.” Vagy ha többen vannak, akkor: „Ugyanúgy szeretlek, mint a testvéredet.”

Szeresd, és mutass neki jó példát!
Szeresd, és mutass neki jó példát!Shutterstock

Gyönyörű vagy!

Ezen nincs mit ragozni.

Törődj a testeddel!

Tartsd tisztán, erősen, és tápláld, de ne vidd túlzásba.

Mindannyian egyediek vagyunk

Mindenki másban jó, nem kell mindig neked győzni. Csak mindig tedd meg a legtöbbet, ami tőled telik.

Sosem vagy egyedül

Még akkor sem, amikor egyedül vagy a szobádban, mert én gondolok rád, és szeretlek.

Ne légy irigy!

Nemcsak a játékokat, de az ötleteket is jó megosztani másokkal, vagy például jó érzés megtanítani egy másik gyereket arra, amit te már tudsz.

Együtt játszani jó!
Együtt játszani jó!Shutterstock

Bátran mondj néha nemet!

Ha van egy játék, amit nem szeretnél másnak odaadni, mert számodra különleges, akkor nyugodtan mondj nemet. Nem kell mindenkinek igent mondani, de ha nemet mondasz, akkor légy kedves!

Tiszteld a szüleidet!

Mindent azért teszünk, mert szeretünk téged, szeretnénk biztonságban tudni, és szeretnénk, ha a lehető legjobb életed lenne.

Bármi is történjék, szeretni foglak

Pont.

Oszd meg másokkal is!
Mustra