Még egy ok, hogy háziállatot vegyél a gyereknek

Házi kedvenceinknek számos pozitív hatásuk lehet életünkre, ezek egyike – legalábbis egy friss kutatás szerint – az allergiák megelőzése. Tudósok szerint ugyanis minél több kisállattal élünk egy fedél alatt kisgyermekként, annál kevésbé leszünk fogékonyak az asztmára, a szénanáthára és az ekcémára.

A Göteborgi Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatok azt bizonyítják, hogy azok, akik csecsemőkorukban egy kutyával vagy macskával éltek egy fedél alatt, későbbi életkorban kevesebb eséllyel lesznek allergiások – számol be a New Scientist. A tudósok szerint minél több háziállattal osztjuk meg otthonunkat babakorunkban, annál erősebb védelmet szerzünk.

Minél több a kisállat, annál kevesebb az allergia

A Bill Hesselmar allergológus által vezetett orvoscsoport két korábbi kutatás eredményeit megvizsgálva jutott a fentebbi következtetésekre. Az első esetében 1029, hét és kilenc év közötti gyermek adatait gyűjtötték össze a tudósok. Közülük azoknak, akik életük első tizenkét hónapját háziállat nélküli családban töltötték, 49 százalékuk szenvedett valamilyen allergiától. Azok közül, akik egy kutya vagy macska jelenlétében töltötték életük első évét, 43 százalék volt ez az arány, míg azok esetében, akik csecsemőként három kiskedvenccel osztották meg otthonukat, mindössze 24 százaléka volt allergiás. Azon két vizsgált gyermek, akinek a családjában öt vagy annál több háziállat volt, egyikénél sem bukkantak a kutatók semmiféle allergia nyomára. A második kutatás 249 gyermeket követett születésüktől kezdve egészen iskolás éveikig. Ez a vizsgálat is hasonló számokat hozott, itt 49-35-21 százalék lett a három csoport körében kialakult allergiák aránya.

Még egy ok, hogy háziállatot vegyél a gyereknek
Még egy ok, hogy háziállatot vegyél a gyereknekAnadolu Agency / Getty Images Hungary

A tudósok szerint mindez azt bizonyítja, hogy fordítottan arányos kapcsolat áll fenn a kisállatok száma és az allergia kialakulásának esélye között. Ez azt is megmagyarázza, hogy korábbi vizsgálatok miért nem találtak összefüggést a háziállatok jelenléte és az allergiára való hajlam között, hiszen ezek nem vették figyelembe a háztartásban jelen lévő kutyák vagy macskák számát. Korábbi kutatások ellenben azt mutatták, hogy a tanyán felnőtt falusi gyerekek jóval kevésbé fogékonyak az allergiára, mint városi társaik. A tudósok afféle „minifarmként” jellemezték az ilyen, háromnál több háziállattal bíró családi otthonokat.

A kutatók azzal magyarázzák a fentebb vázolt összefüggést, hogy kiskedvenceink számtalan különböző – minél több a háziállat egy fedél alatt, annál nagyobb számú és változatosabb – mikrobát hordoznak, melyek immunrendszerünkkel kontaktusba kerülve sikeresen stimulálják azt, minek folytán védelem alakul ki a különböző allergénekkel szemben. Éppen ezért Hesselmar szerint az is fontos, hogy állandó kapcsolat legyen gyermekünk és kisállatunk között, mondhatni egy levegőt szívjanak.

A különböző allergiák száma fokozatosan növekedett az elmúlt ötven év során. Az orvosok továbbra sem tudják ennek okát, a megelőzésre viszont többféle tanácsot is kínálnak. A házi kedvenceken kívül fontos például az is, hogy gyermekünk minél több időt töltsön a szabad levegőn, illetve más kisgyerekek társaságában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra