Túl sok tévét néz a gyerek? Nyugi, nem lesz tőle zombi!

Szülőként aggodalommal tölt el bennünket, ha gyermekeink túl sok időt töltenek a tévé, a számítógép vagy az okostelefonok képernyője előtt. Ne essünk azonban pánikba, a szórakoztatási eszközök nem teszik zombivá a gyerekeket.

Napjainkban mindenütt csillogó képernyők vesznek körül minket, ennek hatásai alól gyermekeink sem kivételek. Legyen szó az iskoláról, ahogy egyre gyakrabban segítik számítógépek és táblagépek a nebulók oktatását, az otthoni tévénézésről vagy videójátékozásról, nem is beszélve a barátaikkal való mobiltelefonon és a közösségi médián keresztül történő kapcsolattartásról. A sajtó előszeretettel riogat minket az „ördögi kütyükkel”, melyek függővé teszik gyerekeinket, emiatt rengeteg szülő rohan szakemberhez, azon aggódva, hogy csemetéik a kellőnél több időt töltenek a különböző hi-tech berendezések bűvöletében. Max Davie brit gyermekgyógyász szerint azonban semmi okunk a pánikra.

Tiltás helyett mérlegeljünk

Hasonló félelmek több mint fél évszázada, a televízió szélesebb elterjedése óta felbukkannak időről időre, a szakemberek azonban megalapozatlannak találják ezeket. Habár valóban történtek kutatások a képernyő előtt eltöltött huzamosabb idő egészségkárosító hatásainak igazolására, ezek eredményei nem támaszhatók alá minden szkepszis nélkül. Sokan úgy gondolják, a vélt összefüggések talán éppen fordítottan arányosak, mint azt egyesek hiszik, és épp a mozgásszegény életmód következtében néznek több tévét bizonyos emberek, nem pedig a televízió teszi őket tespedtté. Néhány frissebb vizsgálat pedig úgy találta, pozitívabb hatása van annak, ha egészséges kereteken belül maradva nézünk tévét vagy szörfözünk az interneten, mintsem ha teljesen kizárnánk mindenféle képernyőt az életünkből.

Túl sok időt tölt a gyerek a képernyő előtt?
Túl sok időt tölt a gyerek a képernyő előtt?Fertnig / Getty Images Hungary

A brit szakértők azt ajánlják a szülőknek, hogy mindig szabják gyermekeik egyéni igényeihez azt, mennyi időt engednek nekik a televízió vagy a számítógép előtt tölteni, és ne egy előre meghatározott, szigorúan mért keretet állapítsanak meg. Érdemes figyelembe venni a gyerekek életkorát, illetve azt, hogy mennyi alvásra és tanulásra van szükségük, ahogy a közös családi programokhoz is érdemes hozzáigazítani a képernyő előtt eltöltött idő mennyiségét.

A döntés előtt érdemes feltenni magunknak az alábbi kérdéseket:

  • Kellően kontroll alatt tartjuk azt, hogy mennyi időt tölthetnek tévézéssel, internetezéssel a gyerekek?
  • A képernyő előtt eltöltött idő befolyással van-e a családi együttlétre?
  • Tudnak-e a gyerekek eleget aludni éjszaka, nem maradnak fenn túl sokáig?
  • Nem fogyasztanak-e a gyerekek túl sok nasit, miközben a tévé vagy a számítógép monitorja előtt ülnek?

Ha ezen kérdésekre megnyugtató válaszokat tudunk adni, biztosak lehetünk benne, hogy nem okoz károkat gyermekünk egészségére és szociális igényeire nézve a képernyő előtt töltött idő. A tiltás és a szigorú korlátozás helyett törekedjünk inkább párbeszédre gyermekeinkkel, és mindig tartsuk szem előtt, hogy mi az, ami az ő egyéni fejlődésükre pozitív vagy negatív befolyással lehet.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek