Mosó-Masa helyett mosódió

A Mosó-Masáról a nagyobbacskának meséltem – mosódiót a kisebbik mellett vettem, amikor búcsút intettem az eldobható pelenkának.

cikk-tipus-altalanos

A mosódióval akkor találkoztam először, amikor ökoanyukaként az eldobható pelenkát cseréltem moshatóra. Így szinte mindennap berreg az automata. Az öblítőt már rég elhagytam, mert meggyőződésem, hogy ez a termék egy marketinges agyából pattanhatott ki.
 

Öblítés nélkül

Valóban agyrémnek tartom, hogy több száz forintér literszámra cipeljem haza a különböző mesterséges színezékekkel és illataromákkal dúsított vizet. A mosódió már csak ezért is szimpatikus számomra, hiszen nem igényel a vele való mosás öblítőszert. Erre a célra tökéletes valamilyen jó minőségű illóolaj (hogy ne hagyjon foltot a ruhán) vagy az ecet, ami nemcsak lágyítja a vizet, de a kelmék színét is felfrissíti.
 

Tíz évente terem

Amióta a mosódiót használom nap mint nap egyre többször gondolok a mosódiófák őshazájára. Hibáztam, mert nem többes számot használtam. A szappanfafélék családjába tartozó Sapindus mukorossi természetes élőhelye India, Indonézia, Nepál és más Délkelet-Ázsiai országok. 

Ez a fafajta ad munkalehetőséget a lakosság jelentős részének. Igaz, a telepítéstől számítva csak a tizedik (!) évben hoz termést a növény, de sok esetben egy évben kétszer is szüretelhetik a diókat. Eme országokban a vezetés szolgalmazza a mosódiófák ültetését, remélve, hogy ezzel megállíthatják a lakosság elvándorlását a szegényebb régiókból. Sokszor ez is az eszembe jut, amikor a kistasakomba beleteszem azt a 6-8 szem mosódiót, ami 2-3 mosásához elegendő. De gyengébb hőfokon akár 4-szer is felhasználom. Így fél kilónyi mosódió héjával 100-120 mosást végzek.

sapindus-mukorossi


Nem allergizál

Ezt a természetes mosószert azoknak is ajánlom, akik valamilyen bőrbetegséggel küzdenek. A mosódió nem allergizál, erre példa, hogy sokan folyékony szappant, sampont készítenek belőle. Egy liter vízhez ilyenkor 6-8 szem dió szükséges. Ezzel a főzettel aztán nyugodtan mosakodhatunk, hajat moshatunk, felmoshatunk, házi kedvenceinket fürdethetjük, levéltetves virágra permetezhetjük, sőt az autómosáshoz is kiváló.
 

Még fehérebb

Amikor a baráti társaságomban meséltem a mosódióról, sokan kétkedtek abban, hogy ezek a ragacsos, barnás-fekete diószemek képesek tisztává varázsolni a fehér színű ruhákat. Nos, hatvan fokon a mosódióból is intenzívebben szivárog ki a szaponin nevezetű vegyület, tehát intenzívebben fejti ki tisztító hatását. Ám, ha valaki vakítóan fehér ruhákat szeretne vagy a makacsabb szennyeződéseket eltűntetni, akkor csak annyi a dolga, hogy a mosódión kívül még (az ugyancsak környezetbarát) aktív oxigénes nátrium perkarbonát port adagolja a ruhákhoz. Ráadásul ez a fehérítőpor nem roncsolja a szövetek szerkezetét.

 

cikk-tipus-linkek

Gyerünk, gyerünk, fogadj szót Fenyőnek, oltsd el a lámpát, nyisd fel a zongorát. Folytasd, mindjárt meleged lesz  – ettől zöldebb már nem lehetsz. | Csavard fel a szőnyeget

Brit felmérések szerint a szájával már nagyon zöld a mostani fiatal generáció, tetteiben azonban ez egyelőre nem tükröződik: háromnegyedük pazarolja a vizet és az energiát is, de a nők még mindig jobbak. | Az öko-fiatalok pazarolnak leginkább

Egy igazi ökolány takarításkor sem tagadhatja meg nézeteit – kerüli az ipari mérgeket és a halálfejes vízkőoldószeres flakon helyett aludttejes köcsögöt ragad… | Az ökolány meg az ükanyja

Oszd meg másokkal is!
Mustra