Harry Potter Hedvigjéhez hasonló hóbagoly született

A seattle-i állatkertben született kisbagoly alig egy hónaposan már majdnem akkora, mint a szülei. A Harry Potter-szériának köszönhetően egyébként jócskán megugrott az ilyen madarak iránti kereslet, némileg közrejátszva az indiai bagolyválságban is.

Mintha csak a Harry Potter-széria utolsó filmjének, a Harry Potter és a halál ereklyéi 2. részének premierjére időzített volna az a kis hóbagoly, aki június közepén kelt ki a seattle-i Woodland Park Állatkertben – írja a Mother Nature Network. A hős varázslótanonc mellé ugyanis éppen ilyen hóbagoly, Hedvig szegődött társul a történet során, az utolsó könyvben viszont sajnálatos módon megölik.

Nő, mint a bolondgomba

De ez a madár mint kiderült, nagyon jól van és hihetetlen iramban növekszik, gyakorlatilag már majdnem akkora, mint a szülei – számolt be az állatkert menedzsere, Tina Mullett. Akármilyen meglepő is, a szokatlanul gyors fejlődésben semmiféle varázslat nem játszik szerepet, sokkal inkább a túlélés. Az északi sarkkör mentén őshonos faj ugyanis a talajon fészkel, így a fiókák kénytelenek a lehető leggyorsabban megerősödni, hogy el tudják kerülni az éhes ragadozókat. Az Észak-Amerikában előforduló baglyok közül a hóbagoly a legnagyobb testsúlyú, a kifejlett példányok akár 2,2 kilót is nyomhatnak, és akár 1,5 méter is lehet a szárnyfesztávolságuk.

Tényleg elbírna egy seprűt

A hóbaglyok egyébként valóban képesek lennének olyan tevékenységekre, mint amiket Harry Potter Hedvigje végez – nyilatkozta Laura Erickson madárszakértő az OurAmazingPlanetnek. „Kiszámoltam, és tényleg elbírnának egy Nimbus 2000-et” – mondta a szakértő arra utalva, hogy a regényben/filmben a hóbagoly postásként egy seprűt szállít Potternek. A levelek kézbesítése is gyerekjáték lenne a valóságos hóbaglyok számára, hiszen egy küldemény körülbelül annyit nyomhat, mint a természetes zsákmányuk, ráadásul nagyon tanulékonyak is, ha fiatal korban fogják be őket. A filmekben egyébként csak hím példányokat használtak, amelyek némileg kisebbek a nőstényeknél és jóval fehérebb a tollazatuk.

A Harry Potter megjelenése óta egyébként megugrott a hóbaglyok iránti kereslet, Indiában például sokan illegálisan szereztek be egy-egy példányt, csak hogy a gyereknek is legyen egy.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek