Mi az a sulyok, és miért vetjük el?

Szófejtő

06130820834

Elveti a sulykot az az ember, aki túllép a normálisnak számító mértéken, helytelen túlzásra vetemedik, a kelleténél jobban elragadtatja magát – de mi az a sulyok, miért vetik el, és hogyan kapcsolódik mindez a régi mesterségekhez?

A sulyok egy főként vidéken ismert, fából vagy fémből készült, nyélre erősített döngölőhenger, melyet gyakran a ruhák mosásához, mángorlásához használtak, de a mészárosok is ezzel ütötték fejbe a marhát, mielőtt leszúrták. A szólás eredetére többféle elmélet született – magyarázza Bárdosi Vilmos nyelvész –, az egyik szerint egy régi német jogszokás nyomán került át a magyar nyelvbe. A hatóságok úgy jelölték ki bizonyos területek határait, hogy azok tulajdonosa milyen messzire képes egy fejszét eldobni: ebből keletkezett a Beil zu weit werfen, vagyis „Túl messzire dobja a fejszét” szólás, amit a magyarok inkább sulyokra módosítva vettek át.

Mások úgy vélik, a szólás egy, a kalapácsvetéshez hasonló régi magyar népi játék, szórakozás emlékét őrzi, melyben a férfiak azon vetélkedtek, ki képes a legtávolabbra eldobni a sulykot, az erejüket fitogtató legények pedig olykor a kelleténél nagyobb energiával lendítették el a kifejezésben szereplő eszközt. Egy harmadik szerint egy hétköznapi megfigyelés állhat a háttérben: az erdőirtó favágók is gyakran használtak sulykokat fahasogatás alkalmával az ék beverésére, nehezen hasadó fa esetében azonban könnyen előfordult, hogy meglazult a nyakat szorító ék vagy eltörött a sulyok vékony nyele. A szerszám ilyenkor a nyélről leszakadva meglódult, és elrepült, szerencsétlen favágó pedig, aki elvetette a sulykot, a nyéllel a kezében kereshette, hová lett az eszköz.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra