Érezted már magad cefetül? És tudod, mi az a cefet? Elmondjuk!

Szófejtő sorozatunkban annak járunk utána, hogy mi fán terem egy-egy magyar szó vagy szólásmondás. A mai részben a cefet szó jelentése után nyomozunk.

Rendkívül, irgalmatlanul, szerfelett, feltűnően, túlontúl, túlságosan, módfelett, roppant módon, igencsak, mérhetetlenül, fölöttébb, borzasztóan, nagyon, meglehetősen, eléggé, rettentően, iszonyatosan, igazán, őrülten, veszettül, merőben, állatira, kimondhatatlanul, hihetetlenül, szörnyen, brutálisan, baromira, leírhatatlanul, elképesztően, eszméletlenül, jócskán, irdatlanul, alaposan, erőteljesen, átkozottul, piszkosul, irtóra, jelentősen, maximálisan, mélységesen, végtelenül, drasztikusan, kifejezetten – csak néhány példa a bizalmas nyelvben használt „cefetül” kifejezés rokon értelmű szavainak listájából.

Egyrészt tehát „túlzottan nagy mértékben” jelentésben használjuk, másrészt pedig akkor, amikor nagyon rossz, kellemetlen közérzetre utalunk: 

Cefetül érzem magam, nem kellett volna annyit innom múlt éjjel!

Ez utóbbi értelmezése vezethető vissza a szótő, a cefet eredeti mivoltára. A magyar etimológiai szótár szerint a cefet ugyanis nem más, mint a hangfestő eredetű cafat magas hangrendű változata, a cafat első kimutatható jelentése pedig „ruhára tapadt sár” volt a cafatos (sáros, mocskos) melléknév alapján.

Ez itt egy cafat
Ez itt egy cafatFotó: Jonathan Knowles /

Ebből vonódott el spontán módon a „cafat", mely az összesározódott és a tépett ruhaalj hasonlósága alapján nyerte végül első, ma leginkább ismert jelentését, elsősorban „ruhafoszlány”, „rongyfoszlány” értelemben, de további hasonlítási alapon húscafatokról is beszélünk.

Idővel aztán hozzátapadt a szóalakhoz a gyalázatos, komisz, erkölcstelen nő, ringyó jelentés is, melyek közül utóbbi a cafat rokonságába tartozó cafka szóból szűrődött át, de érthető a cafat „rongy” értelméből is: rongy nő.  

A cefetül határozószó tehát alighanem a „kurvára” eufemisztikus helyettesítéseként terjedt el a közbeszédben. Szóval ha már baromira unod a „nagyon” határozószó használatát, de kerülnéd a trágár szavakat, akkor válogass bátran a „cefetül” fenti rokonai közül. 

Na és azt tudod-e, honnan ered a dugába dől kifejezés? 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.