Így lesz az otthonod a gyógyulás helye

Hiába szüntették meg a kijárási korlátozást, azért még elég sokan küzdenek különböző betegségekkel, vagy tartanak attól, hogy elkapják a vírust. Ilyenkor mit tehet az ember: otthonában fekve, pihengetve gyógyul. Ahhoz, hogy ez az otthon a lehető leginkább a gyógyulásunkat támogassa, adunk néhány tippet.

Annak a helynek, ahol igazán gyógyulni tudunk, jó néhány kritériumnak kell megfelelnie: minimalizálnunk kell a stresszt, a különböző zavaró zajokat, fényeket, ki kell zárnunk a rossz társaságot. Maradjanak mellettünk csak azok, akik építenek, akik boldoggá tesznek, akik hozzájárulnak a nyugodt felépülésünkhöz. A változtatáshoz először is meg kell értenünk, milyen mértékben befolyásolja testi és lelkiállapotunkat az a környezet, amiben élünk. Minden aprónak tűnő változás jelentőséggel bír, főleg azon a területen, ahol a legtöbb időt töltjük a nap folyamán.

Hadd tegye a dolgát a természet!

Kevés megnyugtatóbb dolog van, mint az ezerféle zölddel, virágokkal, fákkal teli természet. Azok a betegek, akik bizonyos időt a szabadban, napsütésben tölthetnek, vagy szobájukból a természetre látnak, sokkal gyorsabban gyógyulnak. A természetes színek megnyugtatnak, feltöltenek, a színes virágok felvidítanak, és szinte testileg érezzük magunkban a szándékot, hogy mielőbb meggyógyuljunk és sétálhassunk egy nagyot. Ha nincs kertünk, tegyünk növényeket a szobánkba, ám ha van erkélyünk, kertünk, akkor ott legyünk minél többet növények társaságában.

Sokat segít, ha a kertre néz a szobánk
Sokat segít, ha a kertre néz a szobánkFotó: Oliver Rossi / Getty Images Hungary

Vedd körbe magad olyan tárgyakkal, amelyek sokat jelentenek számodra!

Egy fénykép a szeretteidről, a kedvenc festményed, vallási szimbólum, puha párnák, számodra erős pozitív jelentéssel bíró emléktárgyak, egy kényelmes kanapé, ahol beszélgethetsz a közeli barátaiddal: a listát hosszan folytathatnánk. A lényeg az, hogy ha mindennap látjuk ezeket a tárgyakat, akkor erőt meríthetünk belőlük. Sokan élik meg úgy a betegségüket, hogy feladnak mindent, és pesszimistán szemlélik a jövőt. Ezek a fontos tárgyak folyamatosan emlékeztetnek arra, hogy érdemes meggyógyulni, küzdeni. A színekkel is játszhatunk: a vörös, a narancssárga és a citromsárga energiát ad és stimuláló hatású, a kék, a zöld vagy a lila inkább nyugtatólag hatnak.

Egyszerűsítsd le az életed!

A legtöbbünk alapvetően elfoglalt ember, aki 24 óra alatt nem igazán végez a teendőivel, sőt 48 órás napokról álmodozik. A minket körülvevő rendszer általában bonyolult, zsonglőrködünk a feladatokkal. Nos, ilyen helyzetben gyógyulni nemigen lehet. A betegség sokszor épphogy figyelmeztető jelzés arra, hogy lassítanunk kéne, sőt talán megállni egy kicsit, és körülnézni, egyáltalán jó irányba haladunk-e. Senkinek az ereje sem kimeríthetetlen. Nem zsigerelhetjük ki a testünket büntetlenül. Teremtsünk helyet és időt arra, hogy őszintén elgondolkodjunk az életünkről, legyen csend, ne a mobilunkat és a határidőnaplónkat böngésszük, ne dolgozzunk még az ágyból is. Távolítsuk el a környezetünkből a felesleges vagy stresszforrásnak számító dolgokat, némítsuk le a telefont, teremtsünk külső és belső csendet, hogy végre meghalljuk a saját belső hangunkat.

Rendezzük be a kuckónkat megnyugtató színekkel, fontos tárgyakkal
Rendezzük be a kuckónkat megnyugtató színekkel, fontos tárgyakkalFotó: Tim Robberts / Getty Images Hungary

Legyen sötét az ágyad körül!

A hálószobát, ahol aludni szeretnénk, szintén érdemes egy picit kiüríteni. Szabaduljunk meg a lomoktól, a felesleges tárgyaktól, takarítsunk ki. Fontos, hogy a lefekvés előtti órákban sötétítsünk be, kíméljük meg a szemünket a monitorok és a különböző készülékek fényétől, így termelődhet elég álmosító hatású melatonin. A fekhelyünk legyen szuper kényelmes, otthonos, kuckós, a takaró puha, a hőmérséklet pedig ne legyen túl magas, húsz fok éppen elég. A vacsoránk álljon könnyű, egészséges, vegyszermentes fogásokból, amelyeket nem nehéz megemészteni.

Ha megteheted, mozdulj ki!

A betegség súlyosságától és a társadalmi elszigeteltségtől függően aki teheti, napi néhány órára üljön ki egy kicsit a természetbe. Ez lehet a tópart, erdő, kert, egy szép park, a saját nevelésű növényekkel benépesített terasz, bármi, ahol megfigyelhetjük az állatokat, friss levegőt szívhatunk, napfény éri a bőrünket, és figyelhetjük a növényeket. A madárcsicsergés, a vízcsobogás hangja, a rovarok mozgása, a fények változása, a nap mozgása mind olyan anyagok termelődését segítik, amelyek javítanak a hangulatunkon. Ha ehhez van erőnk mozogni is, és az orvos sem tiltotta, akkor tovább erősödhetünk.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.