Alhat-e az állat az ágyban? Szavazz!

Félsz esténként? Magányosnak érzed magad? A plüssállat sem elég ahhoz, hogy megnyugodj? Kapd a hónod alá a macskát vagy a kutyát, s máris minden jobb lesz! De tényleg így van?

Érthető, hogy az utóbbi hónapokban tapasztalt stresszre valamiképpen válaszol a testünk: nehezebben nyugszunk meg, az elalvás is később érkezik, ha egyáltalán. Miközben a személyes terünk elvesztésén bánkódunk, nagy szükségünk van arra is, hogy a fizikai kontaktusok megnyugtassanak. Öleljen meg a párunk, a gyerekünk, vagy bárki, akivel a részleges kijárási tilalom alatt találkozni tudunk. Sokaknak, akik egyedül élnek, vagy megelőzés, esetleg betegség miatt távol maradnak mindenkitől, hatalmas kihívást jelent a magány, az érintés hiánya. Teljesen érthető hát, ha összebútorozunk a kedvencünkkel, és az alvásidőben sem hessegetjük el magunk mellől. No de mégis mennyire biztonságos ez? Heti kérdésünk így szól: Alhat-e az állatod az ágyban?

A kutya jobb hálótárs

Az állatok közelsége mérhetően jó hatással van ránk. Oldják a stresszt, kedvességükkel, szeretetükkel, bújásukkal szebbé teszik bezárt napjainkat, elfoglaltságot nyújtanak gyereknek-felnőttnek egyaránt. Ha velünk vannak, kevésbé unatkozunk és kevésbé érezzük magunkat magányosnak vagy szorongónak. Esténként is jólesik a kedvencünket dédelgetni, és ha már úgyis ott van az ágyunkban, vele is aludni. Az ágyat a legtöbb háziállat amúgy is szereti elfoglalni, hiszen kényelmes, és stratégiailag fontos pozícióban van. A testmelegünk, gondoskodásunk pedig ugyanolyan vonzó lehet az állat számára, mint az övé nekünk. Ez a kutyáknál, akik éjszaka jellemzően alszanak, és nem olyan nagy termetűek, hogy kényelmetlenséget okozzanak, nem hoz túl sok éjszakai felébredést számunkra. A macskák viszont, akik éjszaka vadásznak, hajnalban pedig kifejezetten játékos kedvükben lehetnek, ráadásul szeméremérzet nélkül harapdálják akármelyik testrészünket, vagy fekszenek a fejünkre, már nyugtalanabbá tehetik a pihenésünket. Persze vannak macskák, akik az ágy végében maradnak, és csendben kisurrannak a hálószobából, ha dolguk van, velük nyugodtan alhatunk, de sok gazdi számol be ennek ellenkezőjéről. A macskához pedig biztonságérzetet sem társítunk, hiszen nem véd meg a betörőktől.

Hogy került a kutyaházból az ágyunkba?

Az amerikai gazdik többsége nem engedi kutyaházban aludni kedvencét. Hiába találták ki a házikót kifejezetten az ebeknek, az állattartók közel 60 százaléka gyerekének vagy a család tagjának tekinti a kutyát, és 50 százalékuk beengedi nemcsak a lakásba, de a hálószobába és az ágyba is (a macskáknak jobb dolguk van, nekik 62 százalékuk alszik a gazdival). Miután megvizsgálták az emberek és az ebek alvási szokásait, kiderült, hogy a gazdik alvásában nem történt jelentős eltérés az együtt alvástól, és a kutyáéban sem – magyarul senkinek sem ártott. A kutya ettől nem képzelte  falkavezérnek magát, az együtt alvástól nem borult fel a fejében felépült hierarchia. Persze nem mindegyik kutya ragaszkodik hozzá, hogy a gazdával aludjon: alapvetően azt teszi, amire rászoktatják. Az olyan gazdi mellé, aki hangosan horkol vagy állandóan mozgolódik az ágyban, a kutya sem szívesen fekszik, hiszen ő is nyugalmat szeretne éjjel.

Ám ha azt vesszük észre, hogy a kutya megmorogja az ágyunkba mászó párunkat vagy a gyereket, érdemes azonnal leköltöztetni az ebet. Biztonsági okokból a kisgyerek ágyát is érdemes távol tartani a kutyától, sőt egyes szakértők szerint hatéves kor alatt ne engedjük a gyereket együtt aludni az állattal.

Csak óvatosan a kisgyerek és a macska együtt alvásával!
Csak óvatosan a kisgyerek és a macska együtt alvásával!portishead1 / Getty Images Hungary

A gyerek, az állat és a bacik egy ágyban

Akár kutyát, akár macskát viszünk be az ágyunkba, sajnos nem választhatjuk el a kórokozóitól. A kijárós állatok szőre koszos lehet, kullancsot, bolhát, atkát, férget vihetnek a tiszta ágyneműbe, és akkor még nem beszéltünk a nyálról, vagy arról a kedves jelenségről, amikor a macska órákig tisztogatja az alfelét, aztán az arcunkhoz dörgöli a fejét. A macskákon megtelepedő bolhák extrém esetben akár a bubópestist is hordozhatják. 1977 és 1998 között 23 olyan bubópestises esetet diagnosztizáltak, ami kapcsolatba volt hozható a család macskájával, illetve annak bolháival. A kullancsok a Lyme-kórt és a kullancsencephalitist is terjeszthetik. Az állatok nyálában lévő kórokozók a mi szánkba kerülve rossz esetben akár agyhártyagyulladást vagy MRSA-fertőzést is okozhatnak. Ne engedjük, hogy kedvencünk az arcunkat, kezünket nyalogassa, és lehetőség szerint mi se puszilgassuk őt. A gyerekjátékok se kerüljenek állat szájába. A különböző férgek is veszélyesek lehetnek, amelyek könnyen az állat szőrére, onnan pedig az ágyunkba és ránk kerülhetnek.

Minél kisebb termetű a kutya, annál szívesebben alszunk vele
Minél kisebb termetű a kutya, annál szívesebben alszunk veleAllison Michael Orenstein / Getty Images Hungary

Amíg mindenki egészséges, nincs gond

Dr. Ann Hohenhaus, a New York-i Állatgyógyászati Központ orvosa szerint viszont nincs gond az állattal alvással abban az esetben, ha mind a két fél egészséges. Ehhez mindenképpen gondoskodjunk a bolhák, kullancsok és paraziták elleni védekezésről. Cseppek, tabletták, nyakörvek széles tárháza áll rendelkezésünkre, használjuk őket! A kijárós állat az ágyunkba ugorva a talpán is hazahozhat kellemetlenségeket, érdemes előbb áttörölni, lemosni a tappancsait.

Van néhány olyan betegség vagy állapot azonban, ami kizárja az állattal alvást: ilyen az allergia, az asztma, a rák, a HIV-fertőzöttség vagy az immunrendszer elnyomásával működő terápiák például transzplantáltaknál. Azok, akik megmagyarázhatatlan alvásproblémáktól szenvednek, próbálják ki, milyen, ha az állatot kizárják a hálóból – hátha a kedvenc éjszakai ténykedése volt zavaró.

Szundizni állattal a legjobb
Szundizni állattal a legjobbKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Jó, de hogy szoktassam le?

Attól kezdve, hogy a kedvencnek megengedtük, hogy az ágyunkban aludjon, tudomásul kell vennünk, hogy amilyen könnyen feljött az ágyra, olyan nehezen megy le. A hirtelen, átmenet nélküli kizárás éjszakai randalírozásba és siránkozásba torkollhat, hiszen egyik állat sem szereti, ha kizárják a területéről (hiába a miénk az ágy, ha az állatot oda engedtük, onnantól kezdve úgy érzi, az övé is). Érdemes inkább beszerezni egy kényelmes fekhelyet, és a hálószobában arra szoktatni az állatot. Ezt három dolog segítheti: a magasság, a fűtés és a saját szagunkat viselő ruhánk. Azaz a legkönnyebben egy megemelt, párnázott, fűtőtest mellett elhelyezett, egy régi pólónkkal kiegészített fekhelyre tudjuk átszoktatni az állatot. Az ajtót mindig hagyjuk nyitva, hogy kimehessen, ha akar. Igényel majd néhány éjszakányi következetességet elérni, hogy a kutya vagy macska a saját ágyába dőljön be, de a türelem, a fegyelem és a jutalmazás általában beválik. Idővel az állat ágyát is egyre kijjebb vihetjük a hálószobából egy olyan helyre, ahol meleg van, jó a kilátás a szobára, vagy az ablak miatt az utcára, a közelben található étel, innivaló és valami érdekes (macskáknak) vagy kedves (kutyáknak) játék.

Kiválóan oldják a magányt
Kiválóan oldják a magánytLilly Roadstones / Getty Images Hungary

Elkaphatom a koronavírust az állatomtól?

Az utóbbi hónapokban joggal merült fel a kérdés a gazdikban, hogy ha ennyiféle betegséget kaphatunk el, akkor vajon mi a helyzet a koronavírussal? A szakértők, többek között a brit állategészségügyi hatóság véleménye szerint minimális az esélye annak, hogy kijárós állatunk hazahozná a vírust. Dr. Angel Almendros, a hongkongi egyetem szakértője is megerősítette, hogy egyetlen olyan esetről sem tudnak, amikor házi kedvenc adta volna át a Covid-19-et gazdájának, inkább fordítva szokott történni a dolog. A macskák és a kutyák is képesek elkapni a kórt (legalábbis igazolták néhány esetben a vírus jelenlétét), de nem mutatnak erős tüneteket, és maximum a fajtársaik között fertőzhetnek. Azok a gazdik, akiknél a cica egyébként is a lakásban van egész nap, ebben az időben jobb, ha nem engedik ki az állatot, amennyiben nem muszáj, de nem a saját védelmük, hanem a cica egészsége érdekében.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ha az állatunkat egy koronavírussal fertőzött ember simogatta, dédelgette, akkor az állatszőrön életképes maradhat a vírus. Ha sétáltatjuk a kutyánkat, kerüljük el az emberek társaságát – ez amúgy is alapvető érdekünk –, és azt se engedjük, hogy az eb idegenekhez odafusson. A kijárós macskáknál nem tudjuk ellenőrizni, mit csináltak az otthonuktól távol töltött időben, ezért érdemes gyakran kezet mosnunk házon belül is, bent tartani az állatot, amennyire csak lehetséges, és ha kintről érkezik, áttörölni a szőrét. De nem mindegy, hogy mivel! A fenolos törlőkendők mérgezők a macskák számára, ezek használatát mindenképpen kerüljük

És te mit gondolsz? Alhat az állatod az ágyban?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek