Buddha lábnyomának nyomában – avagy egy kurta kaland Dél-Thaiföldön

Mindössze három és fél napot töltöttem Thaiföldön, egészen pontosan az ország egyik déli tartományának, Krabi székhelyének környékén, de ez alatt a röpke idő alatt is jó sok élménnyel és hasznos infóval gazdagodtam. Meg is osztok veletek néhányat.

Thaiföldről valószínűleg neked is a festői tengerpartokat ábrázoló poszterek és hirdetések ugranak be először. Tudtad, hogy ezeknek a fotóknak a zöme Krabiban készült? És hogy az ország más nyaralóhelyei is előszeretettel reklámozzák magukat ezekkel a képekkel? Ezt a kis fun factet egy tíz éve Thaiföldön élő magyar vállalkozó osztotta meg velem.

A turisták elsősorban a Phangnga-öböl szebbnél szebb strandjai és szigetei miatt szállnak meg Krabi városában, ami mellé – igény szerint – bónuszként Délkelet-Ázsia egyik legszebb sziklás és türkizkék vízzel ölelt szigetcsoportja is jár: jó hír, hogy a Phiphi-szigeteket Krabiból is meg lehet közelíteni komppal vagy motorcsónakkal. (DiCaprio-rajongók figyelmébe ajánlom a lakatlan Phi Phi Leh területét, itt található ugyanis a híres Maya-öböl, ahol A part című filmet forgatták.) A vízparti élmények mellett azonban egy csomó más érdekesség, buddhista szentélyek és természeti szépségek, barlangok, vízesések, esőerdők is várják a környékre látogatókat.

A strandokon túl

Egyik nap bringára pattantam és eltekertem a Tha Pom Klong Song Nam nevű, jól eldugott parkba, ahol kristálytiszta édesvízi melegforrások ölelkeznek sós vizű mangroveerdőkkel. Szezontól függetlenül csobbanni is lehet a forrásokban, és ha az ember jól időzít, mondjuk kora délelőtt ér oda, akkor arra is van esély, hogy egy darabig övé lesz az egész placc.

Útközben buddhista szentélyek és a királyi család tiszteletére állított emlékművek sora nyújt tökéletes kifogást a pihenőre. De a harcművészetek kedvelői számára is akad látnivaló, a Nopparat Thara strand közelében található ugyanis Dél-Thaiföld legnagyobb, kétezer fő befogadására képes thaibox-stadionja, ahol hétfőnként és péntekenként kerül sor az izgalmas mérkőzésekre.

Bang Khram, Khao Phanom Bencha, Khao Khanab Nam, Ant Trek, Tab Kak Hang Nak – csak néhány a könnyebb és közepesen nehéz, 4-5 óra alatt megtehető túraútvonalak közül, és Krabi környékén érdemes keresni a különleges panorámát nyújtó Sárkánytaréj-hegyet is, ami a lelkes Insta-felhasználók körében különösen népszerű kilátópont – a várostól való távolsága miatt mégsem lepik el állandóan a turisták.

Buddha lábnyomának nyomában

Krabii látogatásom fénypontját a Wat Tham Sua (Tigris barlangja templom), Dél-Thaiföld egyik legtiszteltebb és legszebb erdei temploma jelentette, melynek fő csarnokát egy mészkőbarlangban rendezték be.

Ahelyett, hogy csak bekukkantunk és végigrohanunk a termen, érdemes egy kicsit megpihenni vagy akár hosszasan meditálni és elveszni ebben a spirituális atmoszférában – főleg, mert ezután igazi fizikai megpróbáltatásban lehet részünk. Annak legalábbis biztosan, aki a környék fő látványossága, a szikla tetején csücsülő Buddha-szobor miatt látogat ide.

Egészen pontosan 1237 kisebb-nagyobb girbegurba lépcső vezet fel a mészkőtoronyhoz, ami ha nem is hangzik olyan vészesen megterhelőnek (de igen!), garantáltan megizzasztja a kényelmes tempóban haladó látogatót is. Ivóvíz nélkül ezért meg se indulj, és lehetőleg kora reggelre vagy késő délutánra tervezd be ezt a programot, hogy elkerüld a tűző nap okozta kellemetlenségeket. Az ékszereid, a napszemüveged, a telefonod és egyéb értékeid érdekében pedig légy résen, ugyanis lépcsőzés közben játékos kedvű majmokkal is találkozhatsz. Tipp: vigyél magaddal némi elemózsiát, így mindenki sokkal jobban fog járni. 

És hogy mi vár a kalandos út végén? Egyrészt a Buddha lábnyomaként is emlegetett, tekintélyes méretű Buddha-szobor, másrészt nem mindennapi, 360 fokos kilátás többek között az Andamán-tengerre, csinos sziklaképződményekre és a zöld mindenféle árnyalatában pompázó esőerdőkre. Képzeld el, mennyire menő lehet mindez napfelkeltével vagy naplementével felturbózva!

  • Thaiföldön udvariatlanságra vall, ha a talpunkat másokra irányítjuk – és ez a Buddha-szobrokra hatványozottan érvényes –, hiszen tisztátalan testrészről van szó.
  • Templomlátogatásokra érdemes papucsban megindulni, mert Ázsiában mindenütt le kell vennünk a lábbelinket, mielőtt belépünk valahova, különösen egy kolostorba.

És milyenek a helyiek? Kihasználnak? Átvernek?

Aki kellő tájékozottság nélkül indul útnak, azt bárhol, bármikor átejthetik. Sok más országhoz hasonlóan Thaiföldön is elsősorban a taxisokra és a tuktukvezetőkre jellemző, hogy a normális ár többszörösét kérik el egy fuvarért, ezért érdemes előre megegyezni az összegben.

Őszintén szólva a Dél-Amerikában ért megpróbáltatások után eleinte elég gyanakvóan jártam-keltem az utcákon, mindenkiben bűnözőt láttam – persze nyilván ok nélkül. Hiába mosolygott rám és integetett úton-útfélen a kisgyerektől kezdve az idős asszonyig sok helybéli, időbe telt, mire fel tudtam egy kicsit oldódni. Pedig baromi jó fejek, még angoltudás híján, akkor is azon vannak, hogy segítsenek, amikor te már inkább legyintenél: Hagyjuk, nem olyan fontos!

Egyik nap, amikor Ao Nang strandjáról megindultam az onnan 20 km-re lévő tanyasi szállásomra, kiderült, hogy se taxi, se tuktuk nem hajlandó ekkora távot megtenni, legfeljebb horror áron, és persze buszok sem járnak arrafelé, robogót pedig nem sok értelme lett volna bérelni erre a félórás útra – főleg, hogy másnap vissza kellett volna vinnem a járgányt a kölcsönzőbe, és akkor megint ugyanott vagyok, hogy innen mégis hogy jutok haza...

Kezdett besötétedni, én pedig kétségbeesni annyira, hogy végül leszólítottam egy férfit, aki indulófélben volt a motorjával. Nagy mákom volt, tíz kilométerrel megrövidítette a stressz-szintemet, nem sokkal később pedig már egy húszévesforma srác autójában ültem, akivel úgy kommunikáltunk, hogy egy barátnője végig ott volt a vonalban és oda-vissza tolmácsolt nekünk. (Sokkal emberibb ez így, mint guglizgatni, nem?) Épségben, gyorsan hazaértem, és ez a két fiatal még azt sem hagyta, hogy száz métert gyalogoljak a kunyhóig, mert a tanyasi kutyák szeretik megkergetni az idegeneket. Nagyon jól tudtam, miről beszélnek...

A környék egyetlen vegán éttermét és egy ökoszállodát is üzemeltető Horváth János szerint az a legjobb Krabiban, hogy bár egyre felkapottabb úti cél, errefelé soha nem lesz olyan tömegturizmus, mint Phuketen vagy Pattayán, mivel a helyiek különösen ügyelnek a környezet megóvására. „Az önkormányzat nem engedélyezi például az öt emeletnél magasabb épületek építését, sem az olyan zajos vízi tevékenységeket, mint a jetski, a vízi bobozás vagy a banánozás, a nemzeti parkokból és a szigetekről ki van tiltva a műanyag csomagolás, nincsenek a partokon napágyak, sem szemetet generáló árusok, és szerencsére plázák, delfináriumok, tigrissimogatók és csúszdaparkok sem rondítanak bele a képbe” – meséli János, aki tíz éve él az országban.

Költekezés, kaja, közlekedés – tippek Thaiföldre utazóknak

Bár a koronavírus miatt valószínűleg egyre többen beszélik le magukat azok közül, akik mostanában terveztek a Távol-Keletre utazni (amit egyébként teljesen meg is értek), néhány hasznos tudnivaló bármikor jól jöhet a Thaiföldre látogatóknak – azon túl, hogy ésszel kell napozni, mert még az árnyékban sem lehetünk biztonságban, vagy hogy szigorúan tilos az országból korallt kivinni.

• Nagyon fontos például a királyi család tisztelete. A thai uralkodó és családja kerülendő beszédtéma, mivel a nem megfelelő értelmezés 15 év börtönbüntetéssel járhat.

• A csapvizet lehetőleg csak mosakodásra használd, illetve forrald fel, ha fogyasztani is szeretnéd. Nálam egyébként nagyon jól bevált az utazás előtti utolsó pillanatban beszerzett vízszűrő kulacs. A lelkem is megnyugodott, hogy nem növelem a szénlábnyomom napi több flakon ásványvíz vásárlásával.

• Ha pedig szeretnél minél kevesebb hulladékot felhalmozni, minden vásárláshoz vigyél magaddal táskát, itt ugyanis még nagyobb előszeretettel osztogatják az ingyenzacskókat, mint nálunk.

• Általánosságban véve a különböző szolgáltatásokért nem kötelező borravalót adni, de például egy egyórás masszázst azért illik plusz 100 bahttal meghálálni. És hogy mi a helyzet az éttermekben? Amikor a számlát a mappába helyezve hozzák ki, akkor adunk borravalót, ha viszont bemondásra történik a fizetés, akkor nem. Bármilyen hangos köszönömmel és mosollyal adjuk át a belehelyezett pénzt, a felszolgáló akkor is vissza fogja hozni a visszajárót. Ezután még mindig ott hagyhatjuk a kigondolt jattot, de senki nem fogja zokon venni, ha ez elmarad.

A thaiok lényegesen többször esznek, mint az európaiak, hiszen az ételeik közel sem olyan nehezek, mint például egy töltött káposzta. Szeretnek párolni, grillezni, wokban sütni, ezért nemcsak egészséges, de ízletes és igen sokszínű is a thai konyha; húsfélékből nagyon kedvelt a disznó és a szárnyasok, és persze számtalan tenger gyümölcseiből készült fogás közül lehet válogatni.

A helyi éttermekben a vendég a főétellel együtt esetenként egy csészényi levest is kap – még ha nem is kért –, ez azonban nem előételként funkcionál. Az étkezést követően a thaiok pár kanál levessel öblítik le a tartalmas, fűszeres fogást, mert szerintük ez jó hatással van az emésztésre.

Rengeteg az utcai kifőzde és a háromkerekű száleng, ahol egy-egy étkezés már 60-80 bahtból (600-800 forint) is kijön. A kisebb éttermekben és kifőzdékben is bátran ehetsz, mert mindig friss alapanyagból, helyben készítik az ételeket.

Tudod, miért nem esznek a jó buddhisták marhát? Nem azért, mert szent állat, vagy mert a muszlimok meg éppen azt eszik, hanem egyszerűen azért, mert nagy. Mindent tisztelnek, ami nagy, legyen az fa, állat vagy szikla.

Thaiföldön bal oldali közlekedés van sok-sok íratlan szabállyal, illetve a hivatalos szabályok be nem tartásával, ami különösen a nagyvárosokban lehet komoly stresszforrás.

A vasúti közlekedés nagyon lassú az elavult pályák miatt, és csak az expresszek azok, amik elfogadható időn belül érnek a célállomásra. Helyfoglalásra csak első és másodosztály esetén van szükség.

Az országon belüli olcsó és kényelmes utazás talán legjobb módja a távolsági busz, mert gyorsabb, mint a vonat, és általában olcsóbb, mint a repülő. Nagyobb távok esetén a légkondicionált éjszakai járatok kényelmes utazási lehetőséget nyújtanak. A különböző busztársaságok általában azonos áron kínálják az utakat, de a legkedvezőbbek talán a 999 járatai. 

A régóta kint élő magyar családok szerint azonban spórolni nem a nyögvenyelős, 10-20 órás belföldi utazásokon érdemes, hanem inkább a szálláson vagy az 50-60 ezer forintos, sokszor értelmetlen oltáscsomagokon, valamint azzal, hogy a megfelelő helyen és időben foglalunk repülőjegyet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra