Ha a nő sikeres lesz, abba beleroppan a párkapcsolat?

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Minden sikeres nő mögött áll egy válás. – Ezzel a gondolattal nyitotta meg Kutasi Judit moderátor a sikeres nőkről és a párkapcsolatról szóló beszélgetést az első alkalommal megrendezett Női Karrierváltó Fesztiválon.

Szerencsére ma már a nők egyre kevésbé félnek váltani, ha szükségét érzik, és egyre több olyan közösség is van, amely támogatást és segítséget nyújt ilyenkor. Nagy szükség is van rájuk, mert a váltás tervezése során számos pillanat adódhat, amikor az ember elbizonytalanodik, hogy valóban képes-e véghez vinni, amit szeretne. Ezeknek a bizonytalanságoknak a leküzdésére hozta létre Békéssy Olga kommunikációs szakember, a Női Váltó weboldal alapítója a Női Karrierváltó Fesztivált, amelyre első alkalommal idén októberben került sor. Olga maga is karrierváltó: 18 évnyi televíziózást követően, gyerekei születése után hozta létre saját kommunikációs cégét, majd nem sokkal később a Női Váltót.

A rendezvényen nemcsak a kezdeti nehézségekről, a vállalkozásról és a pénzügyi tervezésről volt szó, hanem arról is, hogyan érintheti a családot, ha az üzlet beindul. Az erről szóló kerekasztal-beszélgetésen Molnár Judit, az It’s Your World alapítója, Nyári Fruzsi és férje, Nyári Zsolt, a Fuss babakocsival mozgalom, és a Babagúz és Lottirose létrehozói, valamint Herendi Kata pszichológus és Kutasi Judit újságíró beszélgettek arról a gyakori jelenségről, hogy sok párkapcsolat beleroppan abba, ha a nő sikeres lesz.

Balról jobbra: Herendi Kata, Nyári Zsolt, Nyári Fruzsi, Molnár Judit és Kutasi Judit
Balról jobbra: Herendi Kata, Nyári Zsolt, Nyári Fruzsi, Molnár Judit és Kutasi JuditNői váltó / Női Váltó

Nyári Zsolt elmondta, hogy szerinte általában a férfiak egója áll a háttérben, ugyanis ők egyrészt szeretnek családfenntartók lenni, másrészt igénylik a nő figyelmét. Egy vállalkozónő idejét ezzel szemben elveszi a munka, és így kevesebb figyelem jut a partnerére, ha pedig jól megy az üzlet, akkor a fenntartói szerepet is ő veszi át. Ez a kettő pedig könnyen törést okozhat a kapcsolatban. De hasonlóan nehéz helyzet az is, amikor gyerek érkezik a családba, hiszen a nő figyelme ilyenkor elsősorban a babára irányul, a férfi pedig háttérbe szorul, amit nem mindenki tud kezelni. „Kivéve, ha a férfi és a nő is tudatos, és igyekeznek valamit összehozni, hogy egyik se sérüljön” – véli Zsolt.

„Nekünk van egy fix rendünk. A szerda este az enyém, a csütörtök Zsoltié, a péntek pedig a randieste – mondja el Fruzsi. – Szerintem nagyon építi a párkapcsolatot, hogy péntekenként 4-5 óra minőségi időnk van. Hétköznapokon kevés idő jut egymásra, kevés a figyelem, ezért tudatosan szervezzük így a programot.” Ennek köszönhető a Fuss babakocsival program létrejötte is, az ugyanis azzal kezdődött, amikor Zsolt elkezdett babakocsival futni, hogy Fruzsi tudjon pihenni, jusson ideje saját magára is. „Éreztük a jó hatását, és innen jött, hogy kezdjünk el ezzel foglalkozni. Csináltunk egy csoportot, majd hirtelen elkezdtek minket követni. Tehát az egymásra figyelésből jött egy közös cél, ami mögé mindketten be tudtunk állni, ez pedig erősítette a kapcsolatunkat. Az, hogy nem volt mélypont, annak köszönhető, hogy volt közös cél” – magyarázza Zsolt.

Nyári Zsolt, Nyári Fruzsi, Molnár Judit és Kutasi Judit
Nyári Zsolt, Nyári Fruzsi, Molnár Judit és Kutasi JuditNői váltó / Női Váltó

Míg Zsoltnak és Fruzsinak sikerült megugrani a karrierrel járó kihívásokat, addig Molnár Judit már kevésbé volt szerencsés, ő ugyanis annak idején egy két hónapos kisbabával maradt egyedül. Párjával közös vállalkozásukban ő volt az ügyvezető, de amikor a gyerek megszületett, akkor átadta neki a vezetést, és ekkor kezdődtek a problémák. A párja úgy gondolta, hogy Juditnak vissza se kéne mennie, mert ő jobban csinálja, közben pedig a magánéletük is átalakult a szülés miatt, így végül a különválás mellett döntöttek. „Amikor láttam a gondokat, abba is belementem, hogy a párom elmenjen két hónapra Dél-Amerikába megvilágosodni, én pedig egyedül maradtam a két-három hónapos gyerekkel. Voltak olyan napok, hogy 42 fokos lázzal feküdtünk a gyerekkel, de még akkor se szóltam neki. Aztán amikor hazajött, kérdeztem, hogy mire jutott. A válasz az volt, hogy semmire” – mondta Judit. Így végül a férfi elköltözött.

„A sikertől önmagában nem kell félni, nem az roppantja meg a kapcsolatot, hanem egyéni életutak vannak” – állítja Herendi Kata. Elmondta, hogy nagyon gyakori, amikor valakinek a nulláról kell újrakezdeni, mint Juditnak, ám a problémák külső szemlélőként nem mindig látszanak. „Egy kapcsolatba bele kell tenni az energiát. Nemcsak az én időm és a te időd van, de legyen mi időnk is. Az első lépés általában egy wellnesshétvége, de az igazi nagy daráló a hétköznapokban van. Azt látom Fruzsiékon, hogy amit kitaláltak, az nekik bevált, de nem mindegy, hogy a másik fél ebben mennyire partner, mennyire gondolja azt, hogy közösen tudnak tenni kettejük jóllétéért.”

Nyári Zsolt elmondta, hogy szerinte a hosszú párkapcsolat legfontosabb eleme, hogy legyen valami a másikban, amiért a partnere csodálja őt: legyen olyan képessége, amit a másik fantasztikusnak tart, mert akkor minden alkalom, amikor ez megnyilvánul, a párját is feltölti. Fruzsi hozzátette: fontos kulcs, hogy hagyják a másikat fejlődni, emellett napi szinten felnéznek egymásra. Megengedik egymásnak az elvonulást, fejlődnek egymás mellett, és örülnek annak, hogy vannak „dilik”, amikre időnként rákattannak.

Kata szerint csak akkor tudunk adni a másiknak, ha van miből. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy ha az álmukat követik, akkor majd abból visszatöltik magukat, főleg sikeresek lesznek. De nem veszik észre a csapdát: ez iszonyú sokat visz el, és így este hazatérve nagyon nehéz adni a másiknak. 

Herendi Kata, Nyári Zsolt, Nyári Fruzsi
Herendi Kata, Nyári Zsolt, Nyári FruzsiNői váltó / Női Váltó

„A nőkre nagyon jellemző, hogy mindent feladnak a párkapcsolatért – említi Fruzsi. – Amikor két hónapos volt a gyerekem, akkor nem volt kedvem elmenni sehova, de tudtam, hogy ki kell kapcsolnom. Fontos, hogy ne mondjunk le a hobbinkról, a barátnőkről. A fiúkat tudjuk ostorozni emiatt, pedig ők ezt jól csinálják. Zsolti azért jó apa, és azért jó velem is, mert tök jól érzi magát, rendben van saját magával” – teszi hozzá.

A beszélgetés során Judit elmondta, hogy anno nagyon sok mindent dacból tett, és ma már tudja, hogy rossz döntés volt, de valószínűleg nem tartana ma itt, ha ezeket nem követi el. A különköltözés után egy darabig még együtt dolgoztak a volt párjával a közös cégben, ám a konfliktusok nem szűntek meg, így amikor úgy érezte, hogy ezek a gyerek kárára vannak, akkor kiszállt.

Az előzmények ellenére Judit hisz abban, hogy a férfi és női energiák nagyon tudják egymást támogatni a vállalkozásban. Zsolt szerint a közös vállalkozás előtt mindenképpen gondoljuk végig, hogy akkor is belevágnánk-e a másikkal, ha nem volna a párunk. Zárszóként pedig Kata azt tanácsolta, hogy olyankor figyeljünk a párunkra a legjobban, amikor a leginkább azt érezzük, hogy nem érti, amit szeretnénk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra