Disaster Girl, az ikonikus mémfigura már 19 éves

Egy tűzeset, egy bámészkodó család, egy hobbifotós apa és egy jól elkapott pillanat – ennyi elég, hogy valaki mémmé váljon.

Az interneten bárkiből sztár lehet, még akaratán kívül is. Ezt jól példázzák a különböző mémek szereplői, akik gyakran teljesen véletlenül kerülnek a vicces kedvű, kreatív netezők látóterébe. Emlékezzünk csak Arató Andrásra, a nyugdíjas villamosmérnökre, akit ma már az egész világ kényszeredett mosolya miatt ismer. Egy másik legendás mémfigura, a szomszéd ház pusztulását sátáni mosollyal szemlélő kislány szintén a véletlen folytán vált netes világsztárrá.

Egy legendás fintor

A Disaster Girl néven elhíresült mém 2007-ben jelent meg először a világhálón. A képen egy tündéri kislány látható, aki cinikus mosollyal tekint a kamerába, miközben a háttérben tűzoltók próbálják megakadályozni, hogy egy ház a lángok martalékává váljon. A vicces felhasználók hamar lecsaptak a képre, és olyan feliratokkal láttak el, mint „A szomszédok Justin Biebert hallgattak – többé már nem fognak” vagy „Mondd még egyszer, hogy nem ehetek cukorkát!”.

A képen szereplő lányt Zoe Roth-nak hívják, ma már 19 éves, és az Egyesült Államok keleti partján található Lake Tahoe-ban él. A felvétel még 2004 januárjában készült: az akkor négyéves Zoe bátyjával nézte a tévét, amikor édesanyjuk beszaladt a hírrel, hogy a szomszédban kigyulladt egy ház. Hamarosan az egész környék odacsődült, hogy megszemléljék, amint a tűzoltók a lángokkal harcolnak. Zoe apja, Dave Roth úgy vélte, ez tökéletes alkalom rá, hogy kipróbálja nemrég vásárolt digitális fényképezőgépét, lőtt is vagy harminc képet a családról, amint az égő házat bámulják.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tappie (@tappieftw) által megosztott bejegyzés,

Az eset hamar feledésbe merült, három évvel később azonban Dave felfedezte a képek között a lányát gonosz vigyorral az arcán ábrázoló fotót, melyet Tűzgyújtó címmel ellátva feltöltött egy online fotós közösség oldalára. A hatás nem maradt el – a kép rengeteg hozzászólást generált, a látogatók horrorfilmes jelenethez hasonlították a jól elkapott pillanatot. Ezen felbuzdulva Dave egy fotós magazin pályázatára is beküldte a felvételt, és első díjat nyert. Az akkor már nyolcéves Zoe egycsapásra ismert lett.

Még Hitlerrel is keresztezték

Az internetet hamarosan elárasztották a Disaster Girl-mémek, amelyek a vicces szövegek mellett olykor kreatívan értelmezték újra a fényképet. Zoe arcát odaretusálták többek között Jézus kereszthalálához vagy O. J. Simpson bírósági ítéletéhez is. A lány 2016-ban úgy nyilatkozott, büszke a hírnevére, még akkor is, ha az olykor igen bizarr és felkavaró képeknek ad életet: egyszer például Hitler testére helyezték rá a négyéves kislány arcát.

Édesapja azt meséli, hogy egy spanyol vállalkozó meg akarta vásárolni a családtól a kép felhasználási jogait, ők azonban visszautasították az ajánlatot. Dave szeretné inkább megőrizni magának a különleges fotót, hiszen – mint mondja – valószínűleg egyetlen más képe sem fog soha ekkora hírnévre szert tenni. Arra viszont sohasem gondolt, hogy pénzre váltsa ezt az ismertséget. Zoe ellenben nem zárkózik el az ötlettől, hogy pénzt keressen mémsztárságával, de mindent összevetve – mint mondja – jobban szeretné, ha az emberek a valós énjét ismernék meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek