Szó szerint összemennek az állatok a klímaváltozás miatt

Brit kutatók szerint a globális felmelegedés hatására rohamos mértékben csökkenni fog az állatok testmérete a közeljövőben, ugyanis így próbálnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Napjainkban a természeteshez képest ezerszeres ütemben folyik a különböző állatfajok kipusztulása. Ehhez fogható biológiai krízis utoljára a dinoszauruszok kihalásakor volt tapasztalható a bolygónkon, amikor is az állatvilág 75 százaléka eltűnt a föld színéről. A túlélés azoknak a fajoknak fog sikerülni, amelyek sikeresen alkalmazkodnak a klímaváltozás és az egyéb, ember által okozott károk miatt megváltozott környezeti viszonyokhoz. A Southamptoni Egyetem kutatói szerint – akiknek tanulmányát a Massive Science szemlézi – a fennmaradás egyik kulcsa a méretcsökkenésben rejlik.

Mernek kicsik lenni

A túlélésért vívott harcból az apró testű emlős- és madárfajok kerülhetnek ki győztesen. Nagy előnyt jelent, ha egy állatfaj változatos élőhelyeken képes megtelepedni, és szapora mértékben tud utódokat világra hozni. Ennek megfelelően a legnagyobb nyertesek a nyúlfélék, illetve a kis termetű énekesmadarak lehetnek, míg a vesztes oldalon az olyan, élőhelyükhöz szorosan kötődő fajok állnak, mint a farkasok vagy a tengeri vidrák. Utóbbiak esete azért is különösen gond, mert ezek az állatok kulcsfontosságú szerepet játszanak élőhelyük ökoszisztémájának kialakításában és fenntartásában, így eltűnésük katasztrofális következményekkel járhat.

Összemennek az állatok
Összemennek az állatokTim Platt / Getty Images Hungary

A kicsiké tehát a jövő, és ehhez igyekszik alkalmazkodni a természet. Az állatfajok méretbeli zsugorodása természetes jelenség, és korántsem újdonság. A tudósok szerint az elmúlt százharmincezer évben mintegy 13 százalékkal csökkent az állatok testtömege. A jövőben azonban a folyamat igencsak felgyorsulhat – az egyetem kutatói úgy vélik, kétszáz év múlva a mai testtömegük egynegyedével lesznek kisebbek az egyes állatfajok. Több mint tizenötezer különböző emlős- és madárfaj vizsgálatával jutottak erre az eredményre. A kutatásban figyelembe vették az állatok testtömegét, szaporodási rátáját, étrendjét, élőhelyük változatosságát, illetve a generációváltások közötti időtartamot.

Mi okozzuk a katasztrófát

Az állatvilágot veszélyeztető folyamatok oka elsősorban az emberiség környezetpusztító magatartása. A klímaváltozás, a nagymértékű vadászat és mezőgazdasági tevékenység, illetve az állatok élőhelyének kiirtása mind-mind jelentősen hozzájárul ehhez a szomorú jelen- és jövőképhez. Ugyanakkor nem késő még cselekedni: ha sikerülne megmenteni az egyes ökoszisztémák egyensúlya számára létfontosságú fajokat, megóvhatnánk az állatvilágot és a környezetet a katasztrófától. Ehhez azonban cselekednünk kell, és lehetőleg azonnal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra