10 tény, amit nem tudtál a macskákról

A macskákat sokkal több rejtély övezi, mint a kutyákat. Nem kérünk arra, hogy válassz, neked kik a kedvenceid, de ezeket az információkat azoknak is érdemes elolvasni, akiknek inkább a kutyák felé húz a szívük, ki tudja....

A macskák az internet urai, így tiszteletünk jeléül összegyűjtöttünk róluk néhány kevésbé vagy talán jobban ismert tényt a Bright Side videója nyomán. Hátha így jobban megértjük urainkat és parancsolóinkat. 

1. A macskákat az ókori Mezopotámiában és Egyiptomban „háziasították”, vagy valami ilyesmi. A Nílus-menti ország macskakultusza mindenki számára ismert, de talán olyan részletek nem, hogy a tehetősebbek ékszerekkel is elhalmozták kedvenceiket, és minél gazdagabb volt valaki, annál impozánsabb nyakörvet vagy inkább nyakéket viselt háziállata. És ez nem minden. Az ókori Egyiptomban, ha egy macska elpusztult, gazdája a gyász jeléül leborotválta a szemöldökét. Ha pedig valaki szándékosan vagy véletlenül megölt egy macskát, az halállal lakolt a tettéért. 

2. Az ázsiai kifőzdék és éttermek kötelező dísztárgya az integető macska. De kit tisztelhetünk benne? Maneki-nekónak több eredettörténete van. Íme, az egyik: egy nap egy tehetős illető arra lett figyelmes, hogy egy templom ajtajában őrködő macska int neki, mintha csak be akarná hívni, és ahogy belépett az ajtón, a villám belecsapott a földbe azon a helyen, ahol előtte állt. Egyesek szerint így lett a mancsát felemelő (valószínűleg éppen mosakodni készülő) macska a szerencse egyik szimbóluma Keleten. 

3. A tapintószőrök, vagyis a bajusz olyan hosszú, mint amilyen széles a szőrös tulajdonosa, így tudják felmérni, hogy egy adott helyen átférnek-e vagy sem. Mert ugyan úgy tűnhet, hogy a macskák tudnak folyékony halmazállapotúak lenni, ez is csak a nagy átverés része, és akár élet és halál kérdése is lehet, hogy fel tudják mérni, mennyire szűk helyen kell átpréselni magukat. Vagyis soha, de soha ne nyirbáld meg ezeket. 

If it fits I sits
If it fits I sits

4. A macskák egymással nem, csak velünk kommunikálnak nyávogással, és mindenféle hangnak külön jelentése van. És ha tudni akarod, hogy Cirmi éppen mit gondol, érdemes odafigyelni a farkára is, ha rezegteti, akkor minden oké, örül, hogy lát, a kérdőjel is azt jelenti, hogy barátságos, de azt is, hogy azért vannak kétségei, ha pedig a lábad köré penderíti, az bizony egyenlő egy öleléssel. 

5. Ernest Hemingway egykori, floridai birtokán rengeteg olyan macska él, melyeknek több ujja van a megszokottnál. Ez a fejlődési rendellenesség a polidaktilia, vagyis sokujjúság, és ők mindannak a sokujjú macskának (név szerint Snow White, vagyis Hófehérke) a leszármazottai, melyet az író még egy hajókapitánytól kapott. 

6. Akinek van macskája, talán nem lepi meg a tény, hogy kedvenceink a nap nagy részében alszanak vagy szunyókálnak. De mennyi az annyi? A nagy része a napnak a kétharmadát jelenti, vagyis egy kilencéves macska mindössze három évet volt ébren. És hát igen, a fennmaradó időben sem feltétlenül mi vagyunk a középpontban, az ébrenlétük egyharmadát ugyanis tisztálkodással töltik. 

Lustaság, macska a neved?
Lustaság, macska a neved?Shutterstock

7. Ha közelről megnézed, a macskák orra nem sima, hanem tele van apró dudorokkal. Ezeknek rajzolata ugyanolyan egyedi, mint a mi ujjlenyomatunk, vagyis nincs két egyforma cicaorr. Apropó, a nyelvük azért olyan érdes, mert így könnyebb a legapróbb húscafatokat is lecsupaszítani a csontokról. Ja, és persze ez a világ leghatékonyabb fésűje is... állítólag.

8. Az emberekkel ellentétben a macskák ihatnak tengervizet, a veséjük ugyanis képes megbirkózni ezzel a sós folyadékkal.

9. A legtöbb kandúr bal-, a nősténymacskák nagy része pedig jobbkezes (vagyis -mancsos).

10. A macskák nem éreznek édes ízeket, viszont van ún. vomeronazális, más néven Jacobson-szervük. Ez összeköttetésben van a szájüreggel, amivel segít érzékelni a „különlegesebb” szagokat. És igen, amikor a macskád hülye fejet vág, akkor valójában nem utál, csak szaglászik utánad

Oszd meg másokkal is!
Mustra