Vége a jégkaparásnak: itt az új anyag, amitől bárhonnan lepereg

A jég minden évben késlelteti a közlekedést, nemcsak a szárazföldön, de a levegőben is, emellett károsítja az infrastruktúrát, az energiatermelő berendezéseket és az erőátviteli létesítményeket is. De mit tehetünk ez ellen?

A jég jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a járművezetők és a pilóták számára, az Egyesült Államokban pedig évente több milliárd dollárt költenek az így keletkezett károk helyreállítására. A Houston Egyetem kutatói azonban most áttörést értek el a jég visszaszorításának tekintetében, a felfedezés pedig több iparágban is alkalmazható lenne – számolt be a SlashGear.

Bármilyen felületről eltávolítható a jég

A szakemberek egy olyan elméletet vizsgáltak, amely az a új anyag tulajdonságainak befolyásolására és előrejelzésére szolgál. A létrehozott anyag egy szilikon polimer bevonatot képez, ez pedig bármilyen felületen használva képes taszítani a jeget. A kutatók szerint az új, jéglepergető anyag rendkívül alacsony tapadást mutat a jéghez, emellett pedig mechanikai, kémiai, valamint környezeti szempontból is hosszú távon tűnik tartósnak. 

Az anyag a rá ható rugalmas energia segítségével megreped, ahol érintkezik a jéggel, ami így lepereg róla. A projekt egyik kutatója azt mondja, hogy minimális erőt igényel az anyaggal kezelt felület megtisztítása, így például a repülőgép körüli levegőáramlás elegendő a repedések előidézéséhez.

Fontos kiemelni azt is, hogy a szakemberek az anyagot spray formájában alkalmazták, és bármilyen felületen hatékonynak bizonyul. Az anyag mechanikusan tartós, és hatékonyságát nem befolyásolja az UV sugárzás sem, ami lényeges szempont a kültéren használatos eszközök kezelésében. Az anyagot több mint 10 évig tesztelték, azonban használata egyszerűnek és hatékonynak bizonyult.

Ha pedig a jégtől megszabadultál, itt az ideje, hogy a pára se okozzon gondot. 

Mustra