Ezek lesznek a pszichológia slágertémái idén

Az Amerikai Pszichológiai Társaság 2018 végén is közzétett egy listát arról, hogy mik lesznek a következő év legfelkapottabb kutatási témái. A pszichológusok igyekeznek lépést tartani a változó világ kihívásaival: a technológia rohamos fejlődésével, a természet pusztulásával, a globális társadalmi problémákkal. A legújabb trendek között olyanok is szerepelnek, amik magát a pszichológiát is teljesen átalakíthatják.

Megjelentek az Amerikai Pszichológiai Társaság Éves Trendjelentésének 2019-re vonatkozó adatai azokról a pszichológiai témákról, amik várhatóan a legfelkapottabbak lesznek idén. A szervezet a világ pszichológiai kutatásának irányadó intézményeként a területen dolgozó valamennyi tudós munkájára hatással van, a megszülető újítások pedig pillanatok alatt beszivároghatnak mindannyiunk életébe, hogy segíthessék boldogulásunkat.

Nézzük, hogy melyik 10 téma fog a tudományos érdeklődés középpontjában állni 2019-ben. A listát az egyes területekre jellemző fő kérdésekkel és rövid magyarázatokkal kiegészítve közöljük.

#10 A digitális terápiák előtérbe kerülése

A mentális nehézségek kezelésének hagyományosan két útja volt: gyógyszerek alkalmazása, illetve a pszichoterápiás megközelítés. Azonban most egy harmadik opció is felemelkedni látszik, egyre inkább beköszönt az egészségfokozó digitális eszközök, terápiás szoftverek és telefonos applikációk világa. Ezek a technológiai újítások a testi-lelki állapotok széles skálájában igyekeznek segítséget nyújtani: az asztma, a cukorbetegség, a depresszió vagy éppen a figyelemzavarok területén is kezdik bevezetni őket. Vajon fognak tudni helyettesíteni más terápiákat, vagy inkább kiegészítő kezelésként lesznek hasznosak? 

Digitális eszközökkel is tehetünk a testi-lelki egészségünkért
Digitális eszközökkel is tehetünk a testi-lelki egészségünkértShutterstock

#9 A digitális eszközöktől való függés kezelése

A közösségi média, az e-mailezés és a szöveges üzenetváltás szeretete emberek új kategóriáját hozta létre: ők a konstans csekkolók (constant checkers), akik fáradhatatlanul lesik a telefonjaikat, laptopjaikat, tabletjeiket a nekik szóló üzenetek új hullámát várva. Az amerikaiak 43 százaléka sorolja magát ebbe a csoportba. A chat műfaj azonnalisága, az online térben való állandó készenlét érzése azonban sokakban szorongást kelt, valamint a függőségszerű viselkedések is gyakran megfigyelhetők. A pszichológia egyik nagy kihívása, hogy miként segítsen az embereknek egészségesebb kapcsolatot kialakítani ezekkel az eszközökkel. 

Pszichológusok abban is segíthetnek, hogy kontrollálni tudjuk a telefonhasználatunkat
Pszichológusok abban is segíthetnek, hogy kontrollálni tudjuk a telefonhasználatunkatShutterstock

#8 Okosabbá tenni a technológiát

A technológiában rengeteg potenciál van, hogy támogassa az embereket a tanulásban, az egészségfejlesztésében, a másokhoz való kapcsolódásban. Ezek a szolgáltatások azonban csak akkor érik el céljukat, ha felhasználóbarát módon vannak megtervezve. A pszichológusoknak vezető szerepük lehet például abban, hogy applikációkon és technológiai vívmányokon keresztül minél több gyermeket vonjanak be a tudomány világába, hogy az egészségügyi adatgyűjtés korszerűsítésével fejlesszék az emberek és orvosaik közötti kommunikációt, hogy kompetens, kedves, segítőkész robotokat tervezzenek. 

A robotok fejlesztése a jövő pszichológiájának meghatározó területe
A robotok fejlesztése a jövő pszichológiájának meghatározó területeShutterstock

#7 A nagy adat egyre nagyobb lesz

Két évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy pszichológiai kutatásban milliós nagyságrendben vegyenek részt emberek. A vizsgálatok kivitelezése költségigényes és fáradságos volt, hiszen legtöbbször személyesen kellett elmenniük az embereknek egy laboratóriumba. Noha az internetes adatgyűjtésnek megvannak a nehézségei, egyben óriási lehetőséget is jelent, amikor egy online kérdőívet pillanatok alatt emberek tömegéhez lehet eljuttatni. Ezzel a közösségi médiában két kattintással tömérdek szöveget lehet elemezni, így az olyan hordozható eszközök, mint például az okosórák világában az adatok kinyerésének új forrásai jönnek létre. 

A pillanatok alatt elérhető irgalmatlan mennyiségű információ forradalmasíthatja a tudományt, de adatvédelmi kérdéseket is felvet
A pillanatok alatt elérhető irgalmatlan mennyiségű információ forradalmasíthatja a tudományt, de adatvédelmi kérdéseket is felvetShutterstock

#6 Rávilágítani a társadalmi egyenlőtlenségekre

Az amerikai pszichológusok 2018-ban is többször kiálltak társadalmi ügyek mellett: erőteljesen hallatták a hangjukat például akkor, amikor az USA–Mexikó határon a bevándorló gyermekeket elválasztották szüleiktől a hatóságok. Kutatási adatokkal felfegyverkezve fejezték ki az intézkedéssel szembeni ellenállásukat a mainstream médiában, és kommunikálták azt a döntéshozók felé is. Kiemelten fontosnak tartják, hogy a sztárpszichológusok is megszólaljanak ilyen helyzetekben, hogy a társadalmi érzékenység a következő pszichológus generáció számára is értékes legyen. Az idei évben továbbra is a bevándorló és menekült emberek segítése lesz a legnagyobb kihívás, a szakemberek kulturális kompetenciáinak fejlesztése, illetve hogy támogassák a terepen dolgozó aktivistákat, és megóvják őket a kiégéstől.

A Magyar Pszichológiai Társaság sokat meríthetne ebből a hozzáállásból. Sajnálatos módon a legtöbb esetben még mindig tendenciózusan elkerüli a sérülékeny csoportok melletti kiállást, mereven ragaszkodva az apolitikusság látszatának fenntartásához. A hallgatásba burkolózás azonban mindig a fennálló rendszer túlkapásait erősíti. 

Kiszolgáltatott emberek mellett kiállni szakmai és emberi kötelesség egy pszichológusnak
Kiszolgáltatott emberek mellett kiállni szakmai és emberi kötelesség egy pszichológusnakShutterstock

#5 Újragondolni a hosszú távú gondozást

Az idős emberek bentlakásos ellátása témájában több reform is született az Egyesült Államokban. Pszichológusok azon dolgoznak, hogy a kliensközpontúság alapelveit minél hatékonyabban ültessék át a gyakorlatba. Világszerte fontos kérdés, hogy fogyatékossággal élő, krónikus betegséggel küzdő, illetve idős emberek támogatása hogyan legyen személyközpontú, a kliensek autonómiáját és szabad választásait erősítő. Mindebben kiemelt szerepe van annak, hogy a segítő szolgáltatások esetén a kontroll mindvégig a segített személy kezében legyen.

Fájdalmas módon ezek a szempontok jóformán semennyire sem látszanak megvalósulni azokban a sok milliárd forintos beruházásokban, amelyek célja a nagy létszámú intézetek magyarországi felszámolása, hogy fogyatékossággal élő emberek végre a közösség egyenrangú tagjaként, önállóságukban támogatva élhessenek. 

Személyközpontú, döntési szabadságot biztosító támogatást minden fogyatékossággal élő és idős embernek!
Személyközpontú, döntési szabadságot biztosító támogatást minden fogyatékossággal élő és idős embernek!Shutterstock

#4 Az egészséges táplálkozás hangsúlyosabb szerepe

Ma már kutatások sora támasztja alá azt a gyakori vélekedést, hogy az vagy, amit megeszel. A táplálkozás a testi-lelki jóllétünkre egyaránt hatással van: kimutatták például, hogy a hús, a gyorskaják és a cukor nagy mennyiségben történő bevitele a depresszió kialakulásának fokozottabb kockázatával jár együtt. Számos izgalmas kérdés felvetődik ezen a kutatási területen: a tudósok nagy erőkkel vizsgálják a jótékony bélbaktériumok mentális egészségre gyakorolt hatását, az étkezések körül kialakult rituálék következményeit az életünkre, az egészségtudatos viselkedés elsajátításának lehetőségeit. 

Az egészséges táplálkozás a mentális folyamatainkra is pozitívan hat
Az egészséges táplálkozás a mentális folyamatainkra is pozitívan hatShutterstock

#3 Növekvő igény a sportpszichológiára

A sport világa mindig is a társadalom mikrokozmosza volt, amelyben leképeződtek a társadalmi egyenlőtlenségek és problémák. A 2018-as évben egyre több sportoló emelte fel a hangját egy igazságosabb világért: Colin Kaepernick amerikai focista féltérdre ereszkedve énekelte a nemzeti himnuszt, hogy felhívja a figyelmet a rasszizmus elfogadhatatlanságára, Kevin Love kosárlabdázó pedig nyíltan beszélt mentális nehézségeiről. A sportpszichológusok ma már nemcsak a sportbeli teljesítmény növelésével foglalkoznak, hanem támogatást nyújtanak a szorongással, depresszióval, étkezési zavarokkal való megküzdésben is. A személyiségfejlesztő munkájuk iránti kereslet ugrásszerűen növekedett olyan szakmákban is, ahol a sporthoz hasonlóan nagy nyomás mellett kell magas színvonalú teljesítményt nyújtani. Számos előadóművész, sebész, tűzoltó vagy éppen katona keres fel sportpszichológust. 

A magas teljesítmény eléréséhez szükséges pszichés támogatásra nem csak a sport világában van igény
A magas teljesítmény eléréséhez szükséges pszichés támogatásra nem csak a sport világában van igényShutterstock

#2 Alternatív fájdalomcsillapító módszerek

Mintegy 100 millió ember szenved valamilyen krónikus testi fájdalomtól csak az Egyesült Államokban. Számukra sokáig opioid tartalmú készítményeket írtak fel az orvosok, azonban ezeknek a szereknek a rendszeres szedése komoly függőségi problémák kialakulásához vezetett. Ezért most a kutatók olyan megoldásokat keresnek, amelyek segítségével más módokon enyhíthető a fájdalom. A testi állapotok szociális, spirituális és pszichés tényezőkkel való szoros összefüggése ma már sok helyen alapvetés az orvoslásban. Tudósok azon dolgoznak, hogy például a hipnózis, a mindfulness, a kognitív viselkedésterápia módszerei nagyobb teret kapjanak a fájdalom csökkentésében

A testi fájdalmak mentális folyamatokon keresztül is enyhíthetők
A testi fájdalmak mentális folyamatokon keresztül is enyhíthetőkShutterstock

#1 A klímaváltozással való megküzdés

Miben tudnak segíteni pszichológusok a klímaváltozás kapcsán? A kutatások hagyományosan az emberi viselkedés megváltoztathatóságára, a környezettel kapcsolatos döntések meghozatalára terjedtek ki, illetve arról szóltak, hogy miként lehet emberek tömegei számára hatékony üzeneteket megfogalmazni, amely motiválja őket a természet megóvására. Ahogyan Robert Gifford pszichológusprofesszor fogalmaz:

A klímaváltozás humán probléma. Arról szól, hogy 7,6 milliárd ember milyen döntéseket hoz az év minden egyes napján.

Azonban, ha holnap meg tudnánk állítani a romboló folyamatokat, akkor is számolnunk kell a globális felmelegedés súlyos következményeivel az eddigi szén-dioxid-kibocsátás miatt. A pszichológusok annak módjait keresik, hogy miként segítsenek a közösségeknek egy melegebb időjáráshoz alkalmazkodni. Például kutatások igazolják a magasabb hőmérséklet esetén történő öngyilkosságok számának növekedését. 

Pszichológusok készülnek arra is, hogy miként tudunk élni egy melegebb, természeti katasztrófákkal teli világban
Pszichológusok készülnek arra is, hogy miként tudunk élni egy melegebb, természeti katasztrófákkal teli világbanShutterstock

A klímaváltozás másik következménye a természeti katasztrófák, a pusztító viharok bekövetkezésének nagyobb valószínűsége. Ezek a események rengeteg ember számára veszteségélményt fognak jelenteni, illetve sok ezer ember fog új lakhelyet keresni magának. A pszichológusok egyszerre dolgoznak azon, hogy otthon érezzük magunkat a világban, és hogy felelősséget vállaljunk érte.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek