Hogyan találj megfizethető ingatlant manapság?

Az ingatlanárak növekedése nem új keletű dolog. A téma évek óta mindenkit lázban tart, egymást követik a találgatások arról, hogy még vajon mekkora emelkedésre számíthatunk. Mégis, mi jelenthet kiutat a magas árak elől?

Ahogy erről már egy korábbi cikkünkben is írtunk, az ingatlanpiaci árak továbbra is az egekben vannak, sőt szakértők szerint ez továbbra is tendencia marad. A lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Magyarországon az elmúlt 5 évben 228 174 forintról 352 842 forintra nőtt, ami 124 668 forintos emelkedést jelent. Idén októberben a legmagasabb négyzetméterár 561 250 forint, a legalacsonyabb 80 483 forint, az átlagár pedig 273 327 forint volt.

Az olcsóbb a népszerűbb

A megnövekedett árakra való reakció nem meglepő. A KSH adatai szerint az utóbbi években egyre népszerűbbek a kisebb, esetleg rosszabb adottságú lakások, hiszen ezeknek az ára is jóval alacsonyabb. 2018 I. negyedéves összefoglalójukban a következőt írták:

„Az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, ennek hatására a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára kisebb mértékben nőtt, és csak 2,8 százalékkal lett magasabb, mint 2016-ban volt. A bázisidőszakra jellemzőnél alacsonyabb minőségi összetétel azt jelzi, hogy élénkülni kezdett a kistelepülések ingatlanpiaca.“

Szakértők szerint ennek oka egyértelmű: a magas lakásárak kiszorítják a vásárlókat a külső kerületekbe, illetve az agglomerációba.

Sokan viszont nem csak a magas lakásárakat hangsúlyozzák. Szerintük a vásárlók főként azért tartják megfizethetetlenül magasnak az árakat, mert azokat saját jövedelmükhöz viszonyítják. A régió lakásáraihoz hasonlítva például még mindig nem kiugróan magasak a budapesti lakásárak. Egy augusztusi felmérésből kiderül, hogy míg akkor a budapesti átlagos négyzetméterár 815 000 forint volt, ez a szám a legtöbb uniós tagállamban ennél magasabb: Szlovákiában például 1 000 000, Dániában 1 386 000, Németországban pedig 1 914 000 forint az átlagos négyzetméterár.

A régiós szinten Budapest még így is olcsónak számít
A régiós szinten Budapest még így is olcsónak számítShutterstock

Ez viszont aligha jelenthet vigaszt számunkra, a kérdés továbbra is a régi marad: találhatunk-e még lakást megfizethető áron?

Lakáskeresés kreatívan

Azt nem mondjuk, hogy könnyű kihívásról van szó, de mindenképpen van még egy-két módszer, amit érdemes bevetni.

1 - Mérd fel a terepet!

Mielőtt nekiugranál a lakáskeresésnek, érdemes előbb felmérni a terepet. Rengeteg ingatlanár-kalkulátor létezik, ami megkönnyítheti a dolgodat. Nézz körül, milyen árakra számíthatsz, mi az átlagos, illetve mi az, aminél biztosan találsz kedvezőbbet. Egy kis előzetes kutatás mindenképpen hatékonyabbá teszi majd az azt követő folyamatot.

2 - Használj megfelelő szűrőket!

Fontos például, hogy kereséskor megfelelően használjuk a keresőmotorok által felkínált szűrési lehetőségeket. Egyértelműnek tűnhet, de sokszor mégis kimarad – éljünk az árra, kerületre, négyzetméterre, állapotra való szűrés lehetőségével! Próbálkozzunk továbbá az „olcsó”, „áron alul” és „sürgős” kulcsfogalmakkal is.

A régiós szinten Budapest még így is olcsónak számít
A régiós szinten Budapest még így is olcsónak számítShutterstock

3 - Lépj be Facebook-csoportokba!

Egyre népszerűbbek az ingatlanos Facebook-csoportok, ahol van, hogy perceken belül lecsapnak a meghirdetett ingatlanra. Érdemes ezeket a csoportokat felkutatni, csatlakozni. Ami viszont nagyon fontos, hogy megbizonyosodjunk a hitelességükről.

4 - Beszélj az ismerőseiddel!

Ha a keresőmotorok és a közösségi média sem használt, maradtak az ismerőseink. Azt nem mondjuk, hogy ismerőseink ingyen fogják adni lakásukat, viszont egy átlagos ingatlanbefektető árainál biztosan kedvesebb feltételei lesznek.

5 - Járj nyitott szemmel!

A legeltökéltebbeknek pedig van még egy tippünk: érdemes nyitott szemmel járni az utcákon, és a szórólapokon meghirdetett lakáshirdetőket felkeresni. Az ilyen ingatlanok eladása sokszor sürgős, így gyakran előfordul, hogy az erre való tekintettel piaci ár alatt hajlandóak megválni tőle.

De meddig tart még az árnövekedés?

Az örök kétely pedig, amit már évek óta találgatunk: meddig tart még a boom, meddig érdemes még ingatlanba fektetni a pénzt?

Szakértők szerint „semmi nem utal arra, hogy vége szakadna a növekedésnek”. Szerintük a magyar ingatlanpiac aboom szakaszában marad. Sőt, mivel a lakásárakat jelentősen támogatja a bérnövekedés, ez az emelkedő lakásárakban is megmutatkozik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek