Demencia: ez a terhességi probléma megduplázza az esélyét

A terhes nők akár 5 százaléka is szenvedhet a terhességi toxémia, preeclampsia, terhességi magas vérnyomás tünetegyüttestől, ami időskorban azután könnyen demenciához vezethet.

A terhességi toxémia a második trimeszterre jellemző tünetegyüttes, mely a 20. terhességi hét után alakulhat ki, és általában a szülést követő 6. héten szűnik meg. Nevével ellentétben az állapotot nem méreganyag okozza, de pontos okát az orvosok a mai napig is csak valószínűsítik.

Megfigyelések alapján bebizonyosodott, hogy a terhességi magas vérnyomás és a toxémia kialakulásában számos hajlamosító tényező is szerepet játszik, mint például a kismama életkora, az elhízás, a stressz, az ikerterhesség, a cukorbetegség vagy néhány ritka genetikai rendellenesség. A preeclampsia megelőzése érdekében fontos a kismamák rendszeres ellenőrzése – vérnyomás- és testsúlymérés, valamint az ödémák időben történő felismerése.

Dán kutatók 1.178.005 (!) 1978 és 2015 között született nőt vizsgáltak meg, közülük több mint 58.000 ezernek volt terhesség alatt toxémiája - írja a BMJ. A kutatás eredményei továbbá azt is megmutatták, hogy a terhességi magas vérnyomás megduplázta az érrendszeri demencia kockázatát, és megnégyszereződött a 65 év feletti nők körében.

És akkor még a következményekről nem is tudtunk eddig...
És akkor még a következményekről nem is tudtunk eddig...Shutterstock

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek olyan hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet, mindez többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladtával válik feltűnővé.

Kialakulásának hátterében az esetek 90 százalékában Alzheimer-kór vagy agyi keringési zavar áll, ez utóbbinál hajlamosító tényező a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint, illetve, mint ez utóbbi kutatásból kiderült a terhességi toxémia is.

“Úgyanúgy tudjuk csökkenteni a terhességi magas vérnyomás kockázatát, ahogy a szív- és érrendszeri megbetegedésekét, illetve a demenciáét is: figyeljünk a súlyunkra, ha kell, szedjünk vérnyomáscsökkentőt, kezeljük a 2-es típusú cukorbetegséget és mozogjunk rendszeresen” - mondja Heather A. Boyd, a koppenhágai Statens Serum Intézet kutatója.

Oszd meg másokkal is!
Mustra