18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ma van az előbújás napja! De mi közöm van ehhez?

Október 11-én jubileumi 30. alkalommal tartják meg az előbújás napját világszerte. Ilyenkor a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex embereket ünnepeljük, valamint a jogegyenlőségük fontosságára hívjuk fel a figyelmet. De kik ők és mit lehet csinálni ezen a napon? Összegyűjtöttük neked a legfontosabb infókat és egy válogatást kedvenc LMBTQI videókból!

1987-ben ezen a napon rendezték meg a Washingtoni Felvonulást a Meleg és Leszbikus Jogokért, ezért egy évvel később Robert Eichberg és Jean O'Leary ezt a dátumot választották, hogy elindítsanak egy évente ismétlődő kezdeményezést: az előbújás napját.

Mit jelent az előbújás?

Az előbújás vagy coming out azt a folyamatot jelöli, amely során valaki felismeri, elfogadja és másokkal is megosztja, hogy LMBTQI ember. Az előbújásra azért van szükség, mert különben mindenki automatikusan azt feltételezi, hogy heteró vagy, és hogy a nemi identitásod megegyezik azzal a nemmel, amit babakorodban az orvosok kijelöltek neked (azaz cisznemű vagy). Ez a feltevés azért létezik, mert a heteroszexualitás és a ciszneműség normaként működik a társadalomban: sokan felsőbbrendűnek, de minimum alapnak tekintik őket. Azonban az emberek szexuális irányultsága és nemi identitása jóval sokszínűbb ennél, és ezek teljesen természetes emberi sajátosságok. A homofóbia és transzfóbia miatt sokan mégis rejtőzködve kénytelenek élni. A titkok azonban elszigetelnek minket egymástól, és komoly lelki terhet rónak az LMBTQI emberekre. Ráadásul a többségi társadalom is akkor lesz elfogadóbb, ha az emberek személyesen ismernek LMBTQI embereket, és kedvelik őket. Ugyanakkor minden esetben fontos felmérni, hogy kinek bújunk elő, és az mennyire veszélyes ránk nézve: nem kell minden helyzetben megtenni ezt a lépést! Ha fontolgatod az előbújást, olvasd el a Budapest Pride nemrég megjelent kiadványát a témában.

Te ismersz LMBTQ embert?

Egy friss felmérés szerint akinek volt LMBTQ ismerőse, sokkal pozitívabban vélekedett olyan jogegyenlőségi kérdésekről, mint például az azonos nemű emberek házassága vagy a közös örökbefogadás lehetővé tétele. Ugyanakkor a megkérdezettek csupán 21 százaléka ismert LMBTQ embert, ami messze alatta marad az ILGA-Europe nevű szervezet által mért nemzetközi átlagnak: a 65 ország részvételével zajló kutatásban az emberek 46 százalékának volt meleg, leszbikus vagy biszexuális ismerőse, míg transz embereket a kitöltők 28 százaléka ismert. 

Neked van olyan ismerősöd, akiről tudod, hogy LMBTQ ember?

Ha nincs ilyen ismerősöd, kezdj el gyanakodni: elég jó fej vagy, hogy mások elő merjenek bújni neked?

Hogyan lehet ünnepelni ezt a napot?

A Budapest Pride idén is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket: installációkat állítottak fel a város több pontján, fiatal YouTube-erek részvételével szerveznek kerekasztal-beszélgetést, illetve elindítottak egy új honlapot is, ahol előbújás-történeteket lehet olvasni, illetve megosztani. De az is szuper, ha ezen a napon elolvasol pár cikket a témában, vagy kipróbálod egy szimulátor segítségével, hogy milyen lehet coming outolni. Egy LMBTQ barátodat is felhívhatod, akivel régen beszéltél, megkérdezheted, hogy hogy van. Ha pedig te is LMBTQ ember vagy, vissza tudsz tekinteni arra a hosszú útra, amit már megtettél, és erőt meríthetsz belőle.

Nem heteró emberként és a Budapest Pride egykori szervezőjeként én magam is számos coming outon vagyok túl.

Ezek az előbújásélmények idővel átalakultak: néha viccesebbek, néha unalmasabbak, néha fárasztóbbak lettek, de már rég nem érzem azt a gyomorszorító szorongást és a szeretet elvesztésétől való félelmet, amit az elején.

Az előbújás napja alkalmából most összegyűjtöttem azokat a videókat, amelyek számomra az elmúlt évtizedben a legmeghatározóbbak voltak. Természetesen egy ilyen lista sosem lehet teljes, pláne nem egy ilyen sokszínű közösség esetén – előre is elnézést érte!

Interjú Vay Blankával az előbújásról

Blanka két éve bújt elő transz nőként. Ez azt jelenti, hogy a születésekor kijelölt neme férfi, a nemi identitása pedig nő. Mély őszinteséggel beszél tapasztalatairól:

Egész életemben nem kötöttem össze ezzel az elfojtással azt a borzasztó életidegenséget, ami minden pillanatban ott volt.

A videóból az is kiderül, hogy milyen kellemes és kellemetlen meglepetések érték az előbújási folyamat során, és hogy mit szólt a kertszomszéd, amikor találkoztak. 

Milyen interszexnek lenni? (angol nyelvű)

Interszex emberek nemi anatómiai jellegek (kromoszómák, hormonok, külső és belső nemi szervek) olyan kombinációjával rendelkeznek, ami alapján nem egyértelműen besorolhatóak a tipikusnak vélt női és férfi biológiai kategóriákba. Ez egy természetes és egészen gyakran előforduló testi állapot, ami az interszex emberek európai ernyőszervezete szerint 2000 emberből 1 főt érint közvetlenül. Az interszex embereket érő egyik legsúlyosabb jogsértés még mindig a kiskorukban, így a tudtuk és beleegyezésük nélkül elvégzett visszafordíthatatlan műtétek gyakorlata. Az orvosi beavatkozások kamaszkorra halasztásának azonban a legújabb kutatások szerint nincs egészségügyi kockázata. A videóban aktivisták beszélnek pozitívan és inspirálóan az élményeikről. Ha szeretnél többet megtudni interszex emberekről, olvasd el a Magyar LMBT Szövetség által fordított kiadványt, vagy látogass el a TransVanilla Transznemű Egyesület honlapjára

Dunajcsik Mátyás egy vagány slammel bújik elő

Bár nem minden szavával értek egyet (ennek nem is kell így lennie), összességében a legfrappánsabb és legmenőbb coming out, amit ismerek. Az ilyen sorokért bírom annyira:

Te legyél csak nyugodtan alfahím,
De engem szívesen látnak egy csajbulin. 

Tom Daley: Valamit el szeretnék mondani (angol nyelvű)

A brit Európa-bajnok műugró 2013-ban egy edzőtáborba való elvonulás előtt mondta el rajongóinak, hogy megismerkedett egy sráccal, és az egész világa megváltozott: biztonságban és boldognak érzi magát. Azért szeretem ezt a videót, mert Daley a kanapéján fekve olyan közvetlen kedvességgel kommunikál a témáról, mintha a néző is ott ülne vele szemben mackónadrágban, teával a kezében. Pedig számos kutatás szerint a sportban még nehezebb az előbújás. Egy ideális világban ennyire egyszerű is lehetne:

Még mindig Tom vagyok és még mindig aranyat szeretnék nyerni az olimpián Nagy-Britanniának.

Nem Budapesten élő LMBT emberek történetei

Valószínűleg teljesen más egy fővárosban élő, fehér, középosztálybeli, több diplomás ember helyzete, ha LMBTQI, mint azé az emberé, akinek több dimenzióban is hátrányokkal kell megküzdenie. Magyarországon LMBTQI emberek nemcsak Budapesten, hanem az ország bármely pontján élhetnek. Ma már egyre több városban vannak olyan közösségek, amiket fel lehet keresni. Csoportok jöttek létre Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen, így már ezekben a régiókban sem vagy egyedül! 

Janet Mock válasza Pierce Morgan tévés személyiségnek (angol nyelvű)

Én is rengetegszer kerültem már olyan helyzetbe, hogy magukat támogatónak beállító, többségi identitásokkal rendelkező emberek akarták nekem magyarázni, hogy tulajdonképpen miért is nincs okom megsértődni egy-egy megjegyzésükön. Janet Mock viszont magabiztosan és okosan használja az idegesítő körülményeket arra, hogy elmondja: emberek nem férfiként vagy nőként születnek, hanem kisbabaként. Ha többet szeretnél megérteni a transzneműségről egy inspiráló személyes történeten keresztül, olvasd el Janet Mock könyveit.  

Szetey Gábor államtitkárként elmondja a nyilvánosságnak, hogy meleg (2007)

Óriási jelentősége van annak, hogy egy ország politikai elitje miként nyilvánul meg LMBTQI kérdésekben, és hogy vezető tisztségeket betöltő emberek akár személyes kiállásukkal is támogatni tudják kisebbségi csoportok elfogadásának ügyét. Ráadásul az egykori államtitkár önmaga bemutatásakor egy sor olyan identitásszeletet helyez egymás mellé, amit ma sokan egymást kizárónak igyekeznek feltüntetni. Pedig lehetséges mindegyiknek egyszerre lenni:

„Szetey Gábor vagyok, a Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, az egyenlőségben és a szabadságban. Magyar vagyok és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél és meleg.”

Ellen Page előbújása egy emberi jogi konferencián (angol nyelvű)

Ellen Page híres 2014-es előbújásakor úgy éreztem, hogy valahogy így kéne csinálni ezt, ha híresség az ember. Nem mismásolni, nem ködösíteni, hanem elmenni egy fontos jogvédő munkát végző szervezet rendezvényére, és ott profin előadni egy fantasztikusan felépített beszédet. Persze mindig érheti kritika az időzítést és a tartalmat, de összességében az egész videó nagy hatású, erőt adó, megindító. Például az ilyen mondatok miatt:

Ha csak öt percet szánnánk arra, hogy felismerjük egymás szépségét, ahelyett, hogy támadnánk egymást a különbözőségeinkért. 

Így ünnepeltünk 2012-ben!

Azért nőtt a szívemhez ez a videó, mert a benne szereplők közül többen rengeteget dolgoztak és dolgoznak a mai napig az LMBTQI közösségért, így értem is. Hálás vagyok, hogy ennyit tanulhattam tőlük. A civil szervezetek rendkívül fontos munkát végeznek: kutatnak, programokat szerveznek, jog- és lelkisegély-szolgálatot üzemeltetnek, tanítanak, hatni igyekeznek a döntéshozókra. Ha teheted, támogasd őket! 

Ash Hardell telefonon beszél édesanyjával a nemi identitásáról (angol nyelvű)

A nem bináris kifejezést használják gyűjtőfogalomként a transz ernyőn belül azokra az emberekre, akik sem férfiként, sem pedig nőként nem határozzák meg magukat. Ők lehetnek például más neműek, egyszerre férfiak és nők vagy a két nem között mozgók. Ash videóra vette, amikor az édesanyjának először beszélt a nemi identitásáról.  

Fantasztikus, hogy szülő és gyermeke milyen tudatosan, pozitívan, egymást megerősítve kommunikál egymással.

Oszd meg másokkal is!
Mustra