A fizikus, aki tudósnőkkel írja tele a Wikipediát

A szabadidejében aktivistaként tevékenykedő kutató szerint a tudományos pályát választó nők számát megemelni szándékozó kampányok többsége nem túl hatékony.

Az egyik londoni egyetem laboratóriumában dolgozó kutató, Jess Wade szerint tulajdonképpen fogalmunk sincs róla, mi az, ami valóban javíthat a tudományos pályát választó nők arányán. A fizikus szerint mindenesetre nem nehéz hatékonyabb módszerekkel előállni, mint az Európai Bizottság nagy költségvetésű, kifutópályán lófráló, szemlátomást még a mikroszkópnál is érdekesebb, szexi tudósnőkkel támadó videója.

Unalmas de, szükség van rá

A Guardiannek nyilatkozó Jess célja a tudományos pályát választó, sikeres nőkről szóló bejegyzésekkel az, hogy inspirációt biztosítson a kisebbek számára, méghozzá úgy, hogy eközben a társait is támogassa. Tavaly 270 ilyen bejegyzést írt egyébként. Szerinte hiába közhelyes ezzel foglalkozni, valakinek ki kell találnia valamit, ami tényleg működik, Angliában ugyanis 10 százaléknál is kisebb a mérnöki pályát választó nők aránya.

A Wikipedia kiváló eszköz minderre, hisz minél többet olvas valaki ezekről az elképesztő nőkről, annál nagyobb motivációt jelentenek a sikereik - így Jess.

Valami új

A kutató szerint a jelenlegi megközelítés, azaz a hasonló karriert választó nők alacsony számának kihangsúlyozása, az iskolai beszédek és a szexi tudósnőkkel dúsított videók nem nagyon működnek.

Ezek a módszerek sokszor teljesen működésképtelenek Jess szerint, a tudományos pályát népszerűsítő kampányok ugyanis meglepő módon pont ezt nélkülözik: a tudományos alapot és a bizonyítékot, hogy valóban működőképes módszerekről van szó.

A kutató az ingyenes és szabadon felhasználható képek le- és feltöltését lehetővé tevő Wikimedia Commons sikerének láttán döntött egyébként úgy, hogy az online enciklopédiát választja.

Az első bejegyzését egy búvárkodó klímakutatóról írta, aki maga gyűjti be a kutatásaihoz szükséges korall mintákat, őt pedig Susan Goldberg, a National Geographic első női szerkesztője követte. Vajon a sajátjába is belepiszkált itt-ott?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek